1.1.18

Υπέρ-Σελήνη

Μία σούπερ-Σελήνη ή υπέρ-Σελήνη, θα εμφανιστεί απόψε στις 04:24 ώρα Ελλάδας (2 Ιανουαρίου), όταν θα υπάρξει πανσέληνος, ενώ λίγο νωρίτερα, περίπου στις 23:00 (1 Ιανουαρίου), το φεγγάρι θα έχει βρεθεί στην κοντινότερη απόστασή του από την Γη.
Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στις 30 Ιανουαρίου (όμως στις 12:00 μεσημβρινή), ενώ είχε προηγηθεί η υπερ-Σελήνη της 3ης Δεκεμβρίου.

Για να υπάρχει σούπερ-Σελήνη, το φεγγάρι πρέπει να απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης (απόψε το φεγγάρι θα απέχει 356.600 χιλιόμετρα).

Σε μια σούπερ-Σελήνη το φεγγάρι φαίνεται περίπου 7% μεγαλύτερο από μια τυπική πανσέληνο και έως 14% μεγαλύτερο από μια μικρο-πανσέληνο, δηλαδή όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο απόγειο.

Επίσης στην σούπερ-Σελήνη το φεγγάρι φαίνεται 16% πιο φωτεινό σε σχέση με μια μέση πανσέληνο και 30% φωτεινότερο από ό,τι μια μικρο-πανσέληνος.

Το νέο αστρονομικό έτος ξεκινά επίσης με μια βροχή διαττόντων αστέρων, τις Τεταρτίδες (Quadrantids), που διαρκούν από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 17 Ιανουαρίου και φέτος θα κορυφωθούν νωρίς το βράδυ της Τετάρτης 3 Ιανουαρίου (περί τις 23:00 ώρα Ελλάδας) έως τα χαράματα της Πέμπτης. Όμως η υπέρ-Σελήνη που θα έχει προηγηθεί, θα ελαττώσει με την λάμψη της τα περισσότερα «πεφταστέρια» από τον νυχτερινό ουρανό.

1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ