Κύριε διευθυντά,
Σε όλες τις χώρες οι πρωτεύουσες και οι μεγαλουπόλεις έχουν κοινό παρανομαστή την πολιτιστική και εκπολιτιστική ζωή ανεπτυγμένη, λόγω των προνομίων που συγκεντρώνουν: επίπεδο μορφώσεως αφού τα σπουδαιότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχον τις έδρες τους εκεί, βιομηχανία, ανάπτυξη, υψηλή κοινωνική ζωή, κ.ά.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την δική μας πρωτεύουσα, την Αθήνα, με την μεγάλη χιλιόχρονη ιστορική διαδρομή της, η οποία αντέστη στα βάρβαρα στίφη της Ανατολής, τα οποία σκοπό είχαν την προώθησή τους στην Ευρώπη. Σήμερα είναι το μοναδικό διοικητικό κέντρο της χώρας μας, με μεγάλη συγκέντρωση εξουσία. Από την άλλη -ως γνωστόν- υπάρχει διοικητική αναλγησία στην υπόλοιπη χώρα, όπως είναι τα νησιά, οι ακριτικές και συνοριακές περιοχές.
Όμως η Αθήνα, τις τελευταίες δεκαετίες, δείχνει ασέβεια στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς επιτρέπει να μεταμορφώνονται σε κέντρα αμάθειας και ενίοτε «κολάσεως». Άδικα οι περίφημοι ευεργέτες που έκτισαν τα πανεπιστημιακά περικαλλή κτήρια, για να στεγάζουν υποτίθεται τους καθηγητές και σπουδαστές με σκοπό να βοηθήσουν την κοινωνία και την χώρα.
Με την ευκαιρία θυμίζω ότι ο εθνάρχης Καραμανλής δημιούργησε την πανεπιστημιούπολη στην περιοχή του Ζωγράφου για την αποσυμφόρηση των Αθηνών και την μεγαλύτερη άνεση των σπουδαστών. Επίσης έκτισε μουσείο, μέγαρο μουσικής για να δώσει στην πρωτεύουσα την αίγλη που της αξίζει από την πλούσια κληρονομιά της. Αυτά όμως που συμβαίνουν τόσα χρόνια, ύστερα από τα δήθεν πολεμικά γεγονότα του Πολυτεχνείου με 2.000 νεκρούς σπουδαστές και καθηγητές, είναι μοναδικά στον κόσμο και δείχνουν ιστορική ασέβεια. Αυτή είναι αιτία –που ομολογείται σήμερα από όλους- η οποία οδηγεί την χώρα στην γνωστή κατρακύλα: η Παιδεία μας.
Ποιος τελικά θα μας σώσει;
Όλοι ονομάζουν το Παρίσι, η πόλη του Φωτός. Την Ρώμη, αιώνια πόλη. Ακούγεται πουθενά η Αθήνα; Τα σχόλια δικά σας.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Με τιμή
Νίκος Πρώϊος
Υ.Γ. Ως υστερόγραφο, επιτρέψτε μου να αναφέρω και ένα άλλο θέμα: Εικοσιπέντε χρόνια το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρισκόταν σε έναν κήπο στην Αθήνα και η ελληνική πολιτεία δίσταζε (!) να το τοποθετήσει σε κεντρική πλατεία. Αν δεν το θέλουν, ας το ζητήσει ο Δήμος Καστοριάς, να το τοποθετήσουμε στον τόπο μας, από όπου ξεκίνησε ο Μέγας Αλέξανδρος.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Ιουνίου 2017, αρ. φύλλου 892
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.