21.1.18

«Ο Δρόμος της Αριστεράς»: Το Κουφάδι




Εφημερίδα «Ο Δρόμος της Αριστεράς»
Ηρόστρατος, αρ. φύλλου 364 | 17 Ιουνίου 2017

Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει ποτέ best seller. Κι όχι γιατί δεν αξίζει. Βλέπετε n εποχή µας θέλει ογκώδη μυθιστορήματα, µε πολλά πάθη, ίσως και στυγερά εγκλήματα κατά προτίµηση µε happy end. Πιθανόν να µην αξιωθεί και κάποιο Βραβείο.

Όταν είσαι µακριά από το κλεινόν άστυ, από κάποιο Πανεπιστήμιο, από τις παρέες που θαυµάζονται µεταξύ τους, έχεις λίγες ελπίδες.

Κι όµως. Το βιβλίο για το οποίο γράφω αυτές τις γραµµές, περιέχουν µερικές από τις πιο δυνατές ιστορίες που έχω διαβάσει. Σύντοµα διηγήµατα - µικρά διαµαντάκια. Γραμμένο από άνθρωπο της ωριμότητας.

Το Κουφάδι (εκδόσεις Κοράλι) της κυρίας Χρυσούλας Πατρώνου-Παπατέρπου βρέθηκε στα χέρια µου σε ένα ταξίδι στην Καστοριά όπου κατοικεί n συγγραφέας.

Μου έκανε εντύπωση πρώτα απ' όλα η αισθητική του βιβλίου µε τα σχέδια του εικαστικού Κώστα Λάκη που δένουν αρµονικά µε το περιεχόµενο. Και µετά, από τnv πρώτη σελίδα ένιωσα ότι βρίσκοµαι µπροστά σε ένα έργο ενός µάστορα της γραφής.

Κι ας είναι το πρώτο της βιβλίο που κυκλοφόρησε στα 73 τnς χρόνια!

Οι ιστορίες -πολλές από τις οποίες διαδραµατίζονται στην περίοδο του Εµφυλίου- είναι µερικές φορές πολύ σκλnρές. Όπως το οµώνυµο διήγηµα, το Κουφάδι µε την δολοφονία και τον βιασµό ενός κοριτσιού ή τα συγκλονιστικά Κυδώvια µε τα κεφάλια των ανταρτών στα κάγκελα ενός αρχοντικού.

Ώρες-ώρες μοιάζει με εφιάλτη. Η λιτή γραφή εντείνει το σοκ που σου προκαλούν κάποια από τα διηγήµατα. Δεν λείπει και το µαύρο χιούµορ n n ειρωνεία, αλλά όλα είναι σοφά δουλεµένα...

Η συγγραφέας σκάβει κάτω από την επιφάνεια και δεν διστάζει να βάλει το νυστέρι βαθιά στην πληγή. Άλλωστε τα τραύµατα της εποχής εκείνnς έχουν εν πολλοίς επηρεάσει και το σήμερα.

Θα σας πρότεινα να αναζητήσετε και να απολαύσετε αυτό το μικρό βιβλίο, στο οποίο τουλάχιστον εγώ ανατρέχω ξανά και ξανά διαβάζοντας κάποιες σελίδες...



Χρυσούλα Πατρώνου Παπατέρπου
Το κουφάδι και άλλα διηγήματα
Εκδόσεις Κοράλλι (Πατησίων & Πολυτεχνείου 1, 10433 Αθήνα
τηλ. 2105200077, 2108547723) koralli.com.gr
Αθήνα Σεπτ. 2014, σελ. 96, ISBN: 978-960-9542-22-7


Αναδημοσιεύθηκε από τον Δρόμο της Αριστεράς στην ΟΔΟ στις 22 Ιουνίου 2017, αρ. φύλλου 891


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ