11.4.18

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Χ. ΤΕΡΙΑΚΗ: Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θοδωρή Παπαθεοδώρου στην Καστοριά

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θοδωρή Παπαθεοδώρου “Γυναίκες της μικρής Πατρίδας” στην Καστοριά στις 26 Μαρτίου 2018.
Όσο και να φαίνονται κοινότοπα κάποια λόγια, είναι πρέποντα, γιατί είναι αληθινά.
Όλη η εκδήλωση είχε επιτυχία, η οποία βέβαια θα φανεί περισσότερο στο μέλλον.

Οι διοργανωτές, το Βιβλιοπωλείο Αλκιβιάδη και Ολυμπίας Παπαστεργίου, απέδειξαν ότι εργάστηκαν φιλότιμα, μεθοδικά και αποτελεσματικά και ο συγγραφέας δεν διέψευσε τις προσδοκίες όσων προσήλθαν να τον γνωρίσουν και από κοντά.
Για να μιλήσω σαφέστερα, θα εξειδικεύσω σε κάποια χαρακτηριστικά που πράγματι ανέβασαν τον πήχυ για τέτοιες διοργανώσεις.

Πρώτα-πρώτα,η επιλογή του χώρου. Σε μια πόλη που στερείται ένα αυτοδύναμο και πολυδύναμο Πνευματικό/Πολιτιστικό Κέντρο είναι επιβεβλημένη η αξιοποίηση και σωτήρια η φιλοξενία σε ένα Αρχοντικό σωστά αναπαλαιωμένο.

Η εικόνα του συγγραφέα να μάς υποδέχεται στην είσοδο… από τις πιο όμορφες! Στη συνέχεια το ατμοσφαιρικό περιβάλλον του Αρχοντικού Τσιατσιαπά, συμπληρωμένο με τους πίνακες με Καστοριανά θέματα του Δημήτρη Ιωαννίδη πρόσφερε μιαν υποβλητικότητα και βοηθούσε στην προσοχή και την προσήλωση.

Την εκδήλωση άρχισε ο Δημήτρης Ιωαννίδης, γνωστός αρθρογράφος στην Καστοριά, ο οποίος με λόγο λιτό, μεστό και άμεσο αναφέρθηκε γενικότερα στην Τέχνη και τη Λογοτεχνία. Προλόγισε κατ' ουσίαν, χωρίς να παρασυρθεί σε αναλυτική βιβλιοκριτική, η οποία πρόωρα μάλλον θα λιγόστευε το ενδιαφέρον των μελλοντικών αναγνωστών και τη χαρά της προσωπικής ανάγνωσης.

Για το βιβλίο μίλησε ο ίδιος ο συγγραφέας, στον οποίον οφείλουμε από καρδιάς συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες, γιατί απέδειξε ότι δεν είναι για τα εύκολα.

Ένα από τα πρώτα δύσκολα που έχει να διαχειριστεί κάθε συγγραφέας στην παρουσίαση του προσωπικού του πονήματος αλλά και στην προσωπική του έκθεση στο κοινό είναι η σχετική γνώση ή άγνοια του ακροατηρίου, όταν μάλιστα πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα.

Και σε αυτό το σοβαρό θέμα ο Θοδωρής απαθεοδώρου στάθηκε επάξια, διαλεγόμενος με ένα κοινό το οποίο ως επί το πλείστον γνωρίζει το ιστορικό πλαίσιο του βιβλίου του και ασφαλώς είναι απαιτητικό.

Μιλώντας ο συγγραφέας με σαφήνεια και γλαφυρότητα, αλλά και χιούμορ, φανέρωσε ότι δεν πρόκειται για βιβλίο γραμμένο εκ του προχείρου ή βασισμένο αποκλειστικά στη φαντασία. Η σχετική κοπιώδης έρευνα είναι εμφανής και έγινε αποδεκτή από ανθρώπους που επί χρόνια μελετούν την Ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα και δραστηριοποιούνται στην Καστοριά.

Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με καλοδουλεμένες προβολές και την με κατάλληλη μουσική υπόκρουση και όλη αυτή η ποικιλία κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.

Ως είθισται, στο τέλος ο συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία του με ιδιαίτερες αφιερώσεις και ευχαρίστησε την Καστοριά, η οποία -όπως δήλωσε ο ίδιος - αποτελεί τη δεύτερη συγγραφική του πατρίδα.


ΥΓ. Επειδή φυσικά τίποτε δεν είναι τέλειο, ας επιτραπεί και η έκφραση ενός παράπονου, μαζί όμως με την ελπίδα, που δεν έχουν να κάνουν με τον συγγραφέα και το έργο του, αλλά με εμάς ως κοινωνία. Παρά την άψογη διοργάνωση, σχεδόν όλο το ακροατήριο ήμασταν ηλικιακά μετά τα πρώτα (για να μην πω τα δεύτερα) -άντα… Ας μη χαθεί η ελπίδα ότι θα ενθαρρυνθούν και τα παιδιά που είναι ακόμη στο Γυμνάσιο και το Λύκειο να έλθουν να παρακολουθήσουν και να γνωρίσουν από κοντά αληθινούς συγγραφείς και σημαντικά βιβλία, ώστε να εμπνευστούν βιωματικά και να μυηθούν και με αυτόν τον τρόπο στη φιλαναγνωσία.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Μαρτίου 2018, αρ. φύλλου 929


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ