30.5.18

ΟΔΟΣ: Ηλίας Παπαμόσχος: Κρατικό βραβείο διηγήματος - νουβέλας



Με κορυφαία πανελλήνια διάκριση κρατικού βραβείου τιμήθηκε ο κ. Ηλίας Παπαμόσχος, καστοριανός συγγραφέας, που αν και συνεχίζει να κατοικεί στην Καστοριά, πατρίδα του στην οποία και γράφει εμπνεόμενος απ’ αυτή, κατορθώνει να βρίσκεται σταθερά στις πιο αναγνωρίσιμες μορφές του συγγραφικού κόσμου τα τελευταία χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου & Ψηφιακού Περιεχομένου της διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής της γενικής διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού ανακοίνωσε πρόσφατα τα Κρατικά βραβεία λογοτεχνίας 2016. Αφορούν όλα εκδόσεις έτους 2015 και σε αυτά κατέληξε η επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας μέσα από τον κατάλογο των υποψήφιων προς βράβευση έργων.

Έτσι, ο κ. Ηλίας Παπαμόσχος, κατατάσσεται και με τον πιο επίσημο πλέον τρόπο, στην κατηγορία των επιφανών ελλήνων λογοτεχνών, αφού αξιώθηκε με ένα από τα κορυφαία ανά κατηγορία βραβεία.

Η επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας ύστερα από ψηφοφορία απένειμε  στον κ. Ηλία Παπαμόσχο,  το Κρατικό βραβείο διηγήματος – νουβέλας για το βιβλίο του με τίτλο «Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες», εκδ. Κίχλη, ενώ το Μεγάλο βραβείο γραμμάτων απονεμήθηκε στον Βασίλη Βασιλικό για το σύνολο όμως του έργου το και την προσφορά του.

Το σκεπτικό της επιτροπής για την βράβευση του κ. Ηλία Παπαμόσχο έχει ως εξής:  «Το βραβείο διηγήματος απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Ηλία Παπαμόσχο για το βιβλίο του με τίτλο Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες, εκ. Κίχλη. Ο Παπαμόσχος με τρόπο λιτό, κοφτό, σχεδόν λαχανιαστό, καταπιάνεται με θέματα παραδοσιακά της διηγηματογραφίας. Πράγματα απλά και ευτελή με τον ιδιαίτερο λόγο του Παπαμόσχου μεγαλώνουν και απλώνουν ως εκεί που φτάνει η φαντασία του αναγνώστη. Όλα τα διηγήματα της συλλογής ισότιμα σε αφηγηματική δύναμη προσφέρουν αφορμές για προβληματισμό. Από τα άλλα βιβλία διηγημάτων συζητήθηκε και συμμετείχε στην ψηφοφορία το βιβλίο της Έλενας Μαρούτσου, Οι χυδαίες ορχιδέες, εκδ. Κίχλη. Ιστορίες που, είτε ομολογούν είτε υπαινίσσονται το θέμα της σεξουαλικότητας, ορίζουν ένα θεματικό σύνολο αρμονικά δουλεμένο με ωραίο λόγο και εύστροφο χειρισμό της γλώσσας. Μοιάζουν όμως να επαναλαμβάνονται πράγμα που αποδυναμώνει κάποιες από τις ιστορίες αυτές».

Ο κ. Ηλίας Παπαμόσχος ξεκίνησε να παρουσιάζει το συγγραφικό του έργο, αρχικά σε τοπικό επίπεδο, μέσα από τις σελίδες της ΟΔΟΥ και δεν άργησε η στιγμή που απέκτησε πανελλήνια φήμη και εμβέλεια. Όντας Καστοριανός, τιμά με την διάκρισή του και την ίδια την πόλη του, που ενυπάρχει σαφώς στο συγγραφικό του έργο.

Τα υπόλοιπα βραβεία έχουν ως εξής:

Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος: Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Θεόδωρο Γρηγοριάδη, για το έργο του με τίτλο «Ζωή μεθόρια», εκδ. Πατάκη.

Κρατικό βραβείο ποίησης: Απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στον Δημήτρη Αγγελή για το έργο του με τίτλο «Ένα ελάφι δακρύζει πάνω στο κρεβάτι μου», εκδ. Πόλις και στη Σοφία Κολοτούρου για το έργο της με τίτλο «Η τρίτη γενιά», εκδ. Τυπωθήτω.

Κρατικό βραβείο δοκιμίου - κριτικής: Απονέμεται ομόφωνα στον Σταύρο Ζουμπουλάκη για το έργο του με τίτλο «Υπό το φως του μυθιστορήματος», εκδ. Πόλις.

Κρατικό βραβείο μαρτυρίας - βιογραφίας - χρονικού - ταξιδιωτικής λογοτεχνίας: Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Βέη για το έργο του με τίτλο «Παντού Μαρτυρίες, μεταμορφώσεις», εκδ. Κέδρος.

Κρατικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα: Απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στην Γεωργίου Βασιλεία για το έργο της με τίτλο «Η έκτη μέρα», εκδ. Γαβριηλίδης και στον Χρήστο Κολτσίδα για το έργο του με τίτλο «Τα ορεινά», εκδ. Μελάνι.

Κρατικό ειδικό βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα: Απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Σοφία Νικολαΐδου για το έργο της με τίτλο «Καλά και σήμερα», εκδ. Μεταίχμιο.


Η σύνθεση της Κριτικής Επιτροπής:
Αλέξης Ζήρας, συγγραφέας, πρόεδρος. Γιώργος Ανδρειωμένος, καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας της σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μέλος ΔΕΠ, αντιπρόεδρος. Δημήτρης Καργιώτης, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέλος ΔΕΠ. Έλλη Λεμονίδου, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, του Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος ΔΕΠ. Μαρία Σκιαδαρέση, συγγραφέας. Πόλυ Χατζημανωλάκη, κριτικός λογοτεχνίας. Γιάννης Τσίρμπας, συγγραφέας. Λάμπρος Σκουζάκης, κριτικός λογοτεχνίας. Νένα Κοκκινάκη, κριτικός λογοτεχνίας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Δεκεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 913
Φωτογραφία: Νώντα Τσίγκα.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


4 σχόλια:

  1. Πολύ θερμά συγχαρητήρια στον Ηλία Παπαμόσχου για την επιβεβαίωση της εξαιρετικής επιδοσης του στη λογοτεχνία με την πρόσφατη βράβευση του.
    Μας κανει περήφανους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κρατικά βραβεία λογοτεχνίας. Όπως λέμε ΕΡΤ!3/6/18

    Έλεος! Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/6/18

      Εσύ προφανώς!

      @ η γάτα με πέταλα

      ΥΓ. #Όπως λέμε ΕΡΤ!#
      ράβδος εν τη γωνία άρα βρέχει...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος7/6/18

      Εσύ και η μικροπρέπειά σου μίζερο τρολ!

      α υ τ ό χ θ ω ν

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ