6.4.19

"Η εβραία" του Αλεβύ από την Όπερα της Φλάνδρας | Αμβέρσα



Υπότιτλοι στα αγγλικά,  γαλλικά, ολλανδικά και γερμανικά· παρέχεται επίσης η δυνατότητα αυτόματης μετάφρασης (μεταξύ αυτών και στα ελληνικά) σε 114 άλλες γλώσσες.

Πρεμιέρα απόψε στις 20:00

Η παράσταση ολοκληρώθηκε· η μαγνητοσκόπηση θα είναι διαθέσιμη έως τις 6 Οκτωβρίου 2019 στις 00:59.

"Η εβραία" (La Juive) αποτελεί περίφημο μελόδραμα (όπερα) του γάλλου μουσικοσυνθέτη Αλεβύ (1799 – 1862), που συντέθηκε σε κείμενο του Σκριμπ. Θεωρείται ίσως το αριστουργηματικότερο έργο του Αλεβύ, αλλά και από τα καλύτερα του γαλλικού μουσικού θεάτρου του είδους αυτού. Πρωτοανεβάστηκε στη σκηνή το 1835.




Η πανέμορφη Ραχήλ, κόρη του εβραίου Ελεάζαρ, ερωτεύεται τον χριστιανό Πρίγκηπα Λεοπόλδο. Όταν όμως πληροφορείται αργότερα ότι αυτός ήταν ήδη νυμφευμένος και θέλοντας να τον εκδικηθεί, τον καταγγέλλει ως εραστή της, πράγμα που σήμαινε την απειλή για εκείνον και για την ίδια της ποινής του θανάτου.



Το τρέϊλερ της παράστασης


Την προβλεπόμενη για τέτοιο αδίκημα ποινή επιβάλλει ο καρδινάλιος Μπρόνι, στον οποίο και παρουσιάζεται εκ των υστέρων όμως ο Ελεάζαρ και αποκαλύπτει ότι η φονευθείσα Ραχήλ δεν ήταν πραγματική του κόρη, αλλά κόρη αυτού του καρδιναλίου.

Το έργο είναι γεμάτο από συγκινητικές σκηνές με μουσική έξαρση.

  • Απόψε πρεμιέρα στις 20:00 από την Όπερα της Φλάνδρας, με υπότιτλους στα αγγλικά,  γαλλικά, ολλανδικά και γερμανικά· παρέχεται επίσης η δυνατότητα αυτόματης μετάφρασης (μεταξύ αυτών και στα ελληνικά) σε 114 άλλες γλώσσες. H μαγνητοσκόπηση θα είναι διαθέσιμη έως τις 6 Οκτωβρίου 2019 στις 00:59. 




Ο εβραίος Ελεάζαρ: Roy Cornelius Smith
Ραχήλ: Corinne Winters
Η πριγκίπισσα Ευδοξία: Nicole Chevalier
Λεοπόλδος: Enea Scala
Ο Καρδινάλιος του Μπρόνι: Riccardo Zanellato
Ρουτζέρο: Leon Košavić
Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της Όπερας της Φλάνδρας
(Symfonisch Orkest -Koor- Opera Vlaanderen)




Μουσική: Fromental Halévy
Λιμπρέττο: Eugène Scribe
Διεύθυνση: Antonino Fogliani
Σκηνοθεσία: Peter Konwitschny
Σκηνικά: Johannes Leiacker
Κουστούμια: Johannes Leiacker
Φωτισμός: Manfred Voss
Διευθυντής χορωδίας : Jan Schweiger
Δραματουργία: Bettina Bartz and Luc Joosten
Διευθυντής αναβίωσης: Marcos Darbyshire



Το γαλλικό επώνυμο Αλεβύ (Halévy), ετυμολογείται από την εβραϊκή φράση ha-levi, και αναφέρεται σε πολλούς ανθρώπους, μεταξύ αυτών και του μουσικού συνθέτη Fromental Halévy Φρομεντάλ (Ζακ) Αλεβύ (1799-1862), γιο του Ελί Αλεβύ (Σαλφάν)

  • Jacques Francois Fromental Elie Halévy (Ζακ Φρανσουά Φρομεντάλ Ελί Αλεβύ 1799 – 1862). Γάλλος συνθέτης, εβραϊκής καταγωγής. Μαθητής του Μπερτόν και του Κερουμπίνι, διετέλεσε καθηγητής αρμονίας (1827) και σύνθεσης (1833) στο Ωδείο του Παρισιού, μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών (1836) και ισόβιος γραμματέας της (1854), ενώ υπήρξε και δάσκαλος των συνθετών Γκουνώ  και Μπιζέ. Έγραψε 39 μελοδράματα, καθώς και εκκλησιαστικούς ύμνους για την ισραηλιτική συναγωγή του Παρισιού.


Πίσω από την σκηνή | συνεντεύξεις

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος7/4/19

    Ω, ρε μάνα μ' τι έχει πάθει ο έρμος ο "Έρρωσθε-Δημήτριος Αγιασοφίτης". Πλάκωσαν απ΄όλες τις μπάντες οι Οβριοί και "οι εβραιόπληκτοι" εν Καστορία όπου κάπως κάποτε εξολοθρεύθηκε ο γηγενής Εβραισμός υπό των ιδεολογικών ταγών εν λόγω. Οι ταγοί του παρόντος του δεν γεννούν φυσικά ιδεολογία καθώς ανήκουν στον υπόκοσμο και είναι μόνον για τη ..."μπουζού"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ