9.7.19

Λόγος & Αντίλογος




Είπαν… Ακροβολισμοί

28.2.2019 Δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φαμέλου. Εμπίμπλαμαι... αισιοδοξίας και ικανοποιήσεως (Πλέριας... θα έλεγε κάποιος μαλλιαρός) με τις πλήρεις και χορταστικές δηλώσεις για νεοσύστατους φορείς και ληπτέα μέτρα. Μεταξύ άλλων ο υπουργός υπόσχεται: αειφόρο ανάπτυξη, νέους (!) δρόμους βιώσιμης ανάπτυξης, προώθηση παραγωγικών δραστηριοτήτων. Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και η κα. Τελιγιορίδου επί τη αναλήψει των νέων καθηκόντων της ως υφυπουργού. Ίδωμεν! Θα ζήσουμε, φαίνεται, αειφόρο ανάπτυξη Καλιφόρνιας... Γεωργοί, κτηνοτρόφοι και λοιποί εργαζόμενοι, αναρτήσατε πανό ευχαριστιών!

 Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος: «Είμαστε αποφασισμένοι να προασπισθούμε (και στην Καστοριά) την υγεία και την ευζωία (!) των ζώων.» Θα μπορούσαν ιατρικοί σύλλογοι και υπεύθυνοι παράγοντες να προβούν σε παρόμοιες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις δια την ευζωίαν και ευημερίαν των κατοίκων του νομού Καστοριάς; Τα τυχερά... ζώα είναι ήδη εξασφαλισμένα.

 7.3.2019 Γενική είναι η διαπίστωση ότι από όλα τα κόμματα έχουμε (με κάποιες διαφορές και λίγες εξαιρέσεις) ίδια «γεύση», λόγος για τον οποίο οι πλείστοι γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική με τη στερεότυπη φράση: «Όλοι το ίδιο είναι...»¹. Διό και έντονος ο προβληματισμός μας: Τί θα γίνει στο εγγύς και απώτερο μέλλον της πατρίδος μας; Υπάρχει από παλαιά, όχι δηλαδή μόνο τωρινή, άποψη πάγια και σοβαρή ότι τα πράγματα δύναται να καλυτερεύουν και η πολιτική ζωή με την παιδεία. Δεδομένου ότι εδώ και 40 χρόνια (για να μην αναφερθώ και σε προηγούμενη εποχή) λίγο-πολύ επιρρίπτομε την μεγάλη ευθύνη στους πολιτικούς, τούτο αυτόχρημα σημαίνει ότι η Εκπαίδευση και η Παιδεία (όταν είναι σε σωστή κατεύθυνση διαπλάσσει χαρακτήρες με συνείδηση και υπευθυνότητα), ωστόσο, με τόσα σχολεία, σχολές και Πανεπιστήμια δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και αναγκαία αποτελέσματα από την δράση και την προσφορά των κομμάτων στην ποθούμενη χρηστή διοίκηση και διακυβέρνηση.

Πρόσεξα πρό δύο-τριών ημερών μία δήλωση του Προέδρου των Κεντρώων κου. Λεβέντη: «Εύχομαι» είπε «να μη πάρει η Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.) αυτοδυναμία και να έχω 15-17 δικούς μου βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Θα πω στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη: υπουργεία δεν θέλω. Κρατήστε τα όλα. θα παρακολουθώ εγώ και το κόμμα μου πώς θα κυβερνάτε, πώς θα διοικείτε και θα σας ελέγχω σε όλα... Όσα υπέρ του λαού και γενικού συμφέροντος, θα τα υπερψηφίζω...». Ανεξαρτήτως ποιανού είναι οι δηλώσεις αυτές, μήπως είναι μια καλή αρχή για όλους για μια νέα πολιτική χάραξη πορείας με θετικά βήματα, για να τεθεί φρένο στον έντονο και βλαβερό κομ-μα-τι-σμό και όλοι με όση δύναται αντικειμενικότητα και αμεροληψία (αν μπορούμε και έχουμε αποφασίσει να αρθούμε ψηλότερα και να γίνουμε ωφέλιμοι) να κρίνουμε τα πάντα, εαυτούς και πάσα κυβέρνηση. Μήπως μια τέτοια νέα αρχή, συμπεριφορά και κατεύθυνση των πολιτικών μας θα σημάνει βήματα σε πρόοδο και ανάπτυξη και δημιουργία αληθινού πολιτικού πολιτισμού.

Αυτά όλα μπορούν να συμβούν, αν εθίσουμε εαυτούς (ιδία οι πολιτικοί μας) να είμεθα λιγότερο ιδιοτελείς και να προτάσσουμε το γενικό συμφέρον της Πατρίδος και της Κοινωνίας από το ατομικό και από το κομματικό. Να προέχει το «Εμείς» και όχι το «Εγώ» και το επικίνδυνο «Υπερ-εγώ».

1. Η γενίκευση σ’ αυτό, αλλά και σε άλλα θέματα είναι σφαλερή και άδικη. Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν κάποιοι έντιμοι, νουνεχείς με προσωπικότητα. Να μη βάζουμε όλους στο ίδιο καλάθι. Είθε αυτής της κατηγορίας πολιτικών ο αριθμός να αυξάνεται.

Ευχαριστών διά την φιλοξενία
Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Μαρτίου 2019, αρ. φύλλου 979


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ