6.7.19

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


Καστοριά:
"Γιατί μπαμπά είναι κακιά η ακροδεξιά;"

«Με το τέλος του μνημονίου κλείνει μια ιστορική περίοδος όπου η χώρα ήταν σε έκτακτη κατάσταση και απαιτούσε έκτακτες συνεργασίες. Όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη η Αριστερά συνεργάζεται με την Κεντροαριστερά. Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ κλείνει με την προκήρυξη των εκλογών. Είναι προς τιμήν του κ. Καμμένου ότι τήρησε την συνεργασία μας, παρά τα προβλήματα στο εκλογικό του ακροατήριο, όμως η συνεργασία αυτή τελειώνει», είχε δηλώσει  παλαιότερα ο κ. Κούλογλου.

Όμως η Αριστερά στην Ελλάδα δεν συνεργάστηκε με την Κεντροαριστερά «όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη», αλλά με τους ΑνΕλ.

* * *

ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
που περνά, φέρνει την περίοδο ανάδειξης της τοπικής εξουσίας ολοένα και πιο κοντά. Με δεδομένο λοιπόν τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι εκπρόσωποι των κομμάτων προσφεύγουν στην εύκολη λύση της επίσκεψης σε πόλεις και περιφέρειες για την ηθική τόνωση του εκλογικού τους κοινού αλλά και την προσέλκυση νέων υποστηρικτών. Αν όχι μόνιμων, έστω ευκαιριακών ψήφων για την κομματική ανάδειξη του κάθε κόμματος.

Την πόλη της Καστοριάς λοιπόν επισκέφτηκε ο ευρωβουλευτής -και δημοσιογράφος- του κυβερνώντος κόμματος κ. Κούλογλου, με τον παχυλό μισθό του «κακού» Ευρωκοινοβουλίου, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Γιατί μπαμπά είναι κακιά η ακροδεξιά;». Σ’ αυτό το σημείο όμως αγαπητή ΟΔΟΣ θα έπρεπε να διευκρινιστεί, για ποιον λόγο η Αριστερά κι οι εκπρόσωποι της καπηλεύονται μονόπλευρα τους όρους «προοδευτικότητα» και «πόλεμος εναντίον της ακροδεξιάς» κι άλλα τέτοια ορθά μεν, αερολογίες δε.

Διότι, δεν νομίζω να υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να πιστεύει πως η Ν.Δ., το ΚινΑλ και το Ποτάμι μισούν την προοδευτικότητα και σιγοντάρουν την ακροδεξιά, την ίδια στιγμή που για παράδειγμα ο κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ζήτησε την αποχώρηση από το ΕΛΚ, ενός εκ των ακραίων πολιτικών -και δη πρωθυπουργού της Ουγγαρίας- που περισσότερα κοινά ιδεολογικά στοιχεία έχει με το κόμμα της Γαλλίδας κ. Λεπέν και του Έλληνα κ. Καμμένου.

Ορθό θα ήταν λοιπόν, ο κ. Κούλογλου -κι όλοι οι ομοϊδεάτες του- που μάχεται ενάντια του ολοκληρωτισμού που μπορεί να επιβάλλει η επικράτηση της ακροδεξιάς (και πολύ σωστά κάνει), να θυμηθεί πως σε ψήφισμα -και μάλιστα δις- εναντίον του ολοκληρωτισμού του συντρόφου Μαδούρο στην λατινική Βενεζουέλα, οι ευρωβουλευτές του ΣυΡιζΑ κατά την πλειοψηφία τους, δεν παραβρέθηκαν στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποφασίζοντας να απουσιάσουν και να λάμψουν δια της απουσίας τους.

Κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι, στο χρώμα του ολοκληρωτισμού που τους αρέσει περισσότερο, και δεν είναι άλλο παρά το κόκκινο που εκπροσωπεί η Αριστερά. Όπως λογικό θα ήταν ο κ. Κούλογλου να έκανε και μια ομιλία με στοιχεία αυτοκριτικής, καθώς φαίνεται να ξεχνά πως ο αρχηγός του κόμματός του συγκυβέρνησε επί τρεισήμισι συναπτά έτη με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου και των ΑνΕλ. Αλλά για τέτοιου είδους ενδοκομματικά ζητήματα, ο κ. Κούλογλου προτιμά το αδιάφορο σφύριγμα.

Κι αν ο ψηφοφόρος του δήμου Καστοριάς περίμενε να δει την κόκκινη αγκαλιά που θα απολάμβανε από τον κ. Κούλογλου, ο υποψήφιος δήμαρχος που θα στηριζόταν από το κυβερνών κόμμα, έμεινε με την όρεξη και μάλλον περισσότερο απογοητεύτηκε από την απουσία κυβερνητικής στήριξης σε κάποιο πρόσωπο που θα μπορούσε να διεκδικούσε τον τοπικό δήμο.

Πόσο μάλιστα, όταν στις διπλές εκλογές του 2015, ο ΣυΡιζΑ στηρίχτηκε σε ποσοστό της τάξεως κοντά στο 30% με περίπου 3.000 ψήφους στον ευρύτερο δήμο Καστοριάς. Το σίγουρο είναι πως μόνο έκπληξη προκαλεί η απόφαση κυβερνώντος κόμματος να μην προσφέρει ευθεία στήριξη σ’ έναν εκ των τοπικών στελεχών για την διεκδίκηση των δημοτικού θώκου.

Έτσι αγαπητή ΟΔΟΣ, πολύ εύκολα καταλήγει κάποιος στο εξής διμερές συμπέρασμα: ή που οι υπεύθυνοι του κεντρικού κομματικού σχεδιασμού του ΣυΡιζΑ δεν πιστεύουν στις ικανότητες των τοπικών στελεχών -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- ώστε να γευτεί το κομματικό χρίσμα ή που οι ίδιοι ιθύνοντες έχουν καταλάβει πως οι εκπρόσωποι του ΣυΡιζΑ, σ’ όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στο Βόρειο Τμήμα του Πρώτου Μέρους θα καταποντιστούν, αμαυρώνοντας την όποια θετική κεντρική κομματική εικόνα.

Έτσι απώτερος κομματικός σκοπός φαντάζει η αποκομιδή της μικρότερης αρνητικής «αύρας» που θα απομείνει απ’ τις εκλογικές μάχες που πλησιάζουν (δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές) κι οποίες προηγούνται των βουλευτικών του ερχόμενου Οκτωβρίου. Ουσιαστικά, προτιμούν να προστατέψουν τα κατά τόπους στελέχη τους από την έκθεση σε κάποιου είδους -εκλογικού- διασυρμού. Και μπράβο τους (!).

Αυτό τουλάχιστον δείχνει να συμβαίνει για τις τρεις δημοτικές περιφέρειες του νομού Καστοριάς. Αντιθέτως, με την στήριξη του κεντρικού ΣυΡιζΑ και τον «αέρα» του εν ενεργεία περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας -του Βορείου Τμήματος του Πρώτου Μέρους κι ενός εκ των ένθερμων υποστηρικτών της συμφωνίας των Πρεσπών (προς υπενθύμιση των εκλογέων στην περίπτωση που έχουν κάποιο πρόβλημα μνήμης)-ο κ. Καρυπίδης θα ξαναδιεκδικήσει την ψήφο των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας και κατ’ επέκταση της Καστοριάς. Μάλιστα, εντός της εβδομάδας αναμένεται ν’ ανακοινωθεί και το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του για τον νομό Καστοριάς, με τον επικεφαλής που θα αντικαταστήσει τον κ. Αδαμόπουλο, να παραμένει υπό άκρα μυστικότητα για την ώρα.

Αφήνοντας πίσω και στην τύχη τους τα τοπικά στελέχη του ΣυΡιζΑ που θ’ απαρτίζουν τα τοπικά ψηφοδέλτια, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποδέχτηκαν κι εκείνοι -τον έναν εκ των δύο αντιπρόεδρων της Ν.Δ.- τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Με τις προγραμματισμένες του συναντήσεις, επισκέψεις αλλά και με την σαββατιάτικη ομιλία στα τοπικά στελέχη και σε φίλους της παράταξής του.

Η οποία μπορεί να μην προκάλεσε καμία έκπληξη και να μην τάραξε τα νερά με κάτι νεότερο από τα ήδη γνωστά σε τοπικό επίπεδο, αλλά για ακόμη μια φορά επιβεβαίωσε τα όσα συνεχίζουμε να γνωρίζουμε και να μην αγνοούμε ως πολίτες, για το αντισημιτικό παρελθόν του νυν υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη κ. Καρυπίδη, υποστηριζόμενου του ΣυΡιζΑ.

Κι αν αυτό ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να προκαλέσει η ομιλία του εκρηκτικού αντιπροέδρου της Ν.Δ., εντύπωση και μάλιστα αρνητική προκαλεί η ανυπαρξία ενός τοπικού στελέχους της Ν.Δ. που θα τύχει της άμεσης στήριξης του κόμματος και το οποίο θα διεκδικούσε τον δήμο Καστοριάς. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 (;) η κεντρική Ν.Δ. από την πάλαι ποτέ κραταιά Ρηγίλλης ως και την νυν Πειραιώς, αποφεύγει της ανάδειξης ενός επικεφαλής και με την βούλα.

Είτε επειδή αδυνατεί να έχει μια πλήρη εικόνα της τοπικής Ν.Δ. και των στελεχών που την απαρτίζουν με σκοπό να αφουγκραστεί ποιος τυγχάνει μιας ευρύτερης αποδοχής στο τοπικό κοινωνικό στερέωμα, είτε επειδή δεν θεωρεί κανέναν ικανό να εκπροσωπεί νόμιμα το κόμμα της Ν.Δ. ή το κάνει κατόπιν σκέψεως, προς αποφυγή τοπικών κομματικών κρίσεων, διαξιφισμών και παρεξηγήσεων.

Όποια λοιπόν και να είναι η αιτία αυτής της άρνησης χορήγησης χρίσματος, θα πρέπει κάποια στιγμή η κεντρική Ν.Δ. να βρεθεί περισσότερο κοντά στις εκάστοτε νομαρχιακές της (ΝοΔΕ), να τις πλαισιώσει με ικανά και καταξιωμένα στελέχη κι έπειτα ν’ αναλάβει το όποιο ρίσκο μπορεί να πάρει, ώστε να καταλήξει στην επιλογή του ενός «εκλεκτού», καταφέρνοντας ταυτόχρονα να ομογενοποιήσει και να συστρατεύσει το εκλογικό της κοινό σε δημοτικό επίπεδο.

Αντιθέτως, το πράττει με περισσή ευκολία στο επίπεδο των περιφερειακών αντιπροσώπων που διαλέγει να την εκπροσωπήσουν. Και για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, ο εκλεκτός της Πειραιώς ακούει στο όνομα του πρώην βουλευτή Κοζάνης της Ν.Δ. κ. Κασαπίδη. Ο οποίος φαίνεται πως εκλέχτηκε με βάση την βουλευτική του ιδιότητα αλλά και το βιογραφικό του.

Το αποτελέσματα είναι αυτά που θα κρίνουν τις όποιες επιλογές προσώπων των κομμάτων αλλά και ο τρόπος που θα ψηφίσει ο πάνσοφος ελληνικός λαός. Ελπίζοντας να μην κινηθεί με μοναδικό σύμβουλο την οργή και την τιμωρία, γιατί την τελευταία φορά που το έπραξε, γέννησε αποτελέσματα, μερικά εκ των οποίων είναι μη αναστρέψιμα.

Όλοι οι υποψήφιοι φέρουν κάποιο πολιτικό παρελθόν. Το οποίο τους καταδιώκει ως και σήμερα, και θα πρέπει οι πολίτες να το έχουν ως οδηγό την ημέρα των εκλογών. Διαφορετικώς «κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται, μετά την απομάκρυνση από την κάλπη».

Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο αγαπητή ΟΔΟΣ, οι επερχόμενες εκλογές μοιάζουν περισσότερο από ποτέ να έχουν χάσει την όποια αίγλη είχαν κάποτε (συνδέεται άμεσα με την μη χορήγηση χρίσματος στο δημοτικό ψηφοδέλτιο) έχοντας αντικατασταθεί από τον απόλυτο κομματικό επαρχιωτισμό κι απαξίωση. Κι αυτό είναι κατ’ αρχήν ευθύνη των επιλογών του εκλογικού σώματος και κατόπιν των εκπροσώπων που επιλέγει.

Ψηφίζοντας λοιπόν με περισσότερη αφοσίωση, σκέψη αλλά και σοφία υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής αυτού του νοσηρού πολιτικού κλίματος. Κι αρχή πρέπει να γίνει από τους δήμους και τις περιφέρειες. Τα αποτελέσματα μένουν να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω.

Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Απριλίου 2019, αρ. φύλλου 982




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ