12.10.19

Απόψε απ' ευθείας από την Νέα Υόρκη




H επική παραγωγή του Φράνκο Τζεφιρέλι του 1987 της Τουραντώ του Πουτσίνι, η όπερα με τη συναρπαστική έναρξη και το φινάλε, επιστρέφει στην ΜΕΤ απόψε Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις 19:55 υπό την μουσική διεύθυνση του Γιαννίκ Νεζέ-Σεγκαίν.

Πρωταγωνιστεί η Christine Goerke στον ομώνυμο ρόλο της παγερής κινέζας πριγκίπισσας Τουραντώ, που έχει απορρίψει όλους τους άνδρες. Ο Roberto Aronica ερμηνεύει τον Κάλαφ, τον ερωτευμένο νέο που διακινδυνεύει την ζωή του για να κερδίσει το χέρι της πριγκίπισσας και τραγουδά την περίφημη άρια “Nessun dorma”. Η Eleonora Buratto είναι η μικρή σκλάβα Λιού και ο James Morris ο χαμένος πατέρας του Κάλαφ, ο Τιμούρ.





Μεγαλοπρεπής και εξωτική παραγωγή του πρόσφατα θανόντα, Φράνκο Τζεφιρέλλι. Ένα φαντασμαγορικό σκηνικό με παγόδες, δράκους, κινέζικα γκονγκ και φαναράκια. Σε μια μυθική εποχή, στο Πεκίνο, η παγερή πριγκίπισσα Τουραντώ θα δεχθεί ως σύζυγό της μόνο εκείνον που θα λύσει τα τρία αινίγματα που εκείνη θέτει, επί ποινή θανάτου. Πολλοί θα προσπαθήσουν και θα χάσουν τη ζωή τους.

Τις σωστές απαντήσεις δίνει ένας άγνωστος που δέχεται να απαλλάξει την τρομοκρατημένη Τουραντώ από την υποχρέωσή της, εάν εκείνη ανακαλύψει το όνομά του μέχρι την αυγή. Την απάντηση γνωρίζει η σκλάβα Λιου, που είναι ερωτευμένη με τον άγνωστο και αυτοκτονεί για να μην υποκύψει στα βασανιστήρια που υποβάλλεται προκειμένου να τον προδώσει. Εκείνος είναι ο τάταρος πρίγκιπας Κάλαφ.

Πριν ξημερώσει ξυπνά τον έρωτα της Τουραντώ και της αποκαλύπτει το όνομά του. Από θέση ισχύος πλέον, εκείνη καλεί το λαό της και ανακοινώνει ότι νίκησε. Όμως, εκπλήσσοντας όλους ευχάριστα, δηλώνει ότι ο άγνωστος λέγεται «Έρωτας».




Ο Πουτσίνι δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την Τουραντώ. Τις δύο τελευταίες σκηνές της όπερας συμπλήρωσε ο συνθέτης Φράνκο Αλφάνο βασιζόμενος σε προσχέδιά του. Το αποτέλεσμα περιέκοψε σημαντικά ο αρχιμουσικός Αρτούρο Τοσκανίνι, που διηύθυνε την πρώτη παρουσίαση της όπερας στη Σκάλα του Μιλάνου, στις 25 Απριλίου 1926.

Πρόσφατα, ο ιταλός συνθέτης Λουτσάνο Μπέριο ανέτρεξε εκ νέου στα χειρόγραφα του Πουτσίνι και πρότεινε ένα διαφορετικό φινάλε. Η δική του εκδοχή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2002 στο Φεστιβάλ των Καναρίων Νήσων και στη συνέχεια στο Λος Άντζελες, το Άμστερνταμ και το Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ.


Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης

◾Στα ιταλικά με ελληνικούς υπότιτλους. Διάρκεια 3 ώρες.

◾Σκηνοθεσία:  Franco Zeffirelli. Σκηνικά: Franco Zeffirelli. Κοστούμια: Anna Anni & Dada Saligeri. Φωτισμoί: Gil Wechsler. Χορογράφος : Chiang Ching. Τουραντώ: Christine Goerke. Λιου:  Eleonora Buratto. Κάλαφ: Roberto Aronica. Τιμούρ: James Morris. Μουσική διεύθυνση : Yannick Nézet-Séguin.

◾Επόμενη αναμετάδοση στις 26 Οκτωβρίου 2019 με την "Μανόν" του Jules Massenet. (Maurizio Benini, Michael Fabiano, Lisette Oropesa, Carlo Bosi and Artur Rucinski)



2015 Οθέλλος του Βέρντι.
Ζωντανά στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης
και στο ΤΕΙ Καστοριάς



2016 Τριστάνος και Ιζόλδη του Βάγκνερ.
Ζωντανά στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης
και στο ΤΕΙ Καστοριάς

Η παράσταση δεν θα μεταδοθεί στο ΤΕΙ Καστοριάς, καθ' ότι, έξι χρόνια μετά, η νέα δημοτική αρχή, «αποφάσισε».


Σχετικά;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ