6.10.19

Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης: Δέσμη τεσσάρων δράσεων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας της λίμνης Κορώνεια


Σε τέσσερις άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της λίμνης Κορώνεια κατέληξαν ομόφωνα οι εμπλεκόμενοι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο στην Θεσσαλονίκη, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου και του γενικού γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνου Αραβώση.
Πρώτον, συγκροτείται άμεσα μόνιμη επιτροπή για την υποβολή προτάσεων ταχύτατης εκτέλεσης, τη διαχείριση και τη συνεχή παρακολούθηση της λίμνης Κορώνεια. Με το συντονισμό του γενικού γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Αραβώση, η επιτροπή θα αναλάβει να εξετάσει νέες αλλά και παλαιότερες προτάσεις που αφορούν τη συντήρηση υφισταμένων έργων αλλά και την υλοποίηση συμπληρωματικών έργων ή δράσεων που θα κριθεί ότι θα απαιτηθούν. Η μόνιμη επιτροπή θα αποτελείται μεταξύ άλλων από εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, τον Δήμο Λαγκαδά, τον Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής, το ΑΠΘ-Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων Υδροτόπων και όποιον άλλον φορέα κριθεί απαραίτητος.
Δεύτερον, θα διερευνηθεί η δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης της συντήρησης των υφιστάμενων έργων καθώς και των τυχόν απαιτουμένων νέων έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή το Πράσινο Ταμείο ή από άλλο πρόσφορο χρηματοδοτικό μέσο. 
Τρίτον, η επιτροπή θα δρομολογήσει ως πρώτη προτεραιότητα την εφαρμογή προγράμματος Γεωργίας μειωμένων εισροών στην περιοχή για εξοικονόμηση νερού, τρόπων εναλλακτικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
Τέταρτον, θα δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση και υλοποίηση των απαιτουμένων έργων βιολογικού καθαρισμού σε χωριά και οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κορώνεια.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων, το ζήτημα της λίμνης Κορώνεια δεν προσφέρεται για πολιτικές αντιπαραθέσεις. Είναι κοινό θέμα όλων των Ελλήνων, όπως επίσης θέμα εθνικό και περιβαλλοντικό, απασχολώντας τη χώρα μας από το 1994.
Με τα έργα και τις δράσεις του Master Plan ΙΙ επιτεύχθηκαν οι στόχοι της αντιμετώπισης της ρύπανσης από τις βιομηχανίες και του ισοζυγίου του νερού. Οι παραπάνω κινήσεις επέτρεψαν την αποκατάσταση της λειτουργίας της λίμνης και την ανάπτυξη των οργανισμών. Δεδομένης, όμως, της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, άπαντες συνηγορούν ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της λίμνης θα πρέπει να ενταθούν, όπως επίσης και να συνεχιστεί η παρακολούθηση της λειτουργίας της Κορώνειας ως λίμνη και υδροβιότοπος.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου επισήμανε πως "τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λίμνη Κορώνεια σχετίζονται τόσο με την ποσότητα του ύδατος, μιας και η συνολική έκταση της λίμνης έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι πριν από λίγα χρόνια λειτουργούσαν στην περιοχή μεγάλες βιομηχανίες οι οποίες δημιουργούσαν μεγάλο πρόβλημα στην ποιότητα του ύδατος. Βλέπουμε ότι ένα οικοσύστημα όπως της λίμνης Κορώνεια κινδυνεύει. Είναι λογικό και αυτονόητο να πραγματοποιείται σύσκεψη για να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα".
Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης τόνισε, από την πλευρά του, πως "η λίμνη Κορώνεια βρίσκεται μέσα σε μια προστατευόμενη περιοχή και αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης βρισκόμαστε εδώ σήμερα, σε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 
Στόχος είναι να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποίες εφόσον ακολουθήσουμε θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι η λίμνη θα επανέλθει σε ένα περιβαλλοντικά αποδεκτό επίπεδο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ