12.10.19

Σύσκεψη για την πρόληψη της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Νέα σύσκεψη για την εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης για την αφρικανική πανώλη των χοίρων, πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, με διευρυμένη σύνθεση. Η παρούσα σύσκεψη καθώς και οι προηγηθείσες συσκέψεις σε Γιάννενα και Κοζάνη, εντάσσονται στο πλαίσιο εφαρμογής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, σχετικής απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στον έλεγχο του πληθυσμού του αγριόχοιρου και στην εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης για την νόσο.
Στη σύσκεψη τέθηκαν αναλυτικά επί τάπητος η βελτίωση του σχεδιασμού και ο συντονισμός δράσεων και ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών στην άμεση εφαρμογή των μέτρων πρόληψης σε τοπικό επίπεδο.
Κοινή συνισταμένη του συνολικού και οργανωμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού, αποτελεί ο βαθμός ετοιμότητας και η κοινή συνέργεια δασικών υπηρεσιών, δήμων, κτηνιατρικών υπηρεσιών, και κυνηγών στην ασφαλή ολοκλήρωση του προγράμματος πρόληψης.
Επειδή η νόσος προσβάλει αποκλειστικά αγριόχοιρους και χοίρους, τονίστηκε η ανάγκη άμεσης καταγραφής όλων των οικόσιτων χοίρων καθώς και των ελεύθερων-ανεπιτήρητων, ως πρώτη προτεραιότητα-ενέργεια πρόληψης την οποία θα αναλάβουν οι δήμοι λόγω της γνώσης του γεωγραφικού πληθυσμού της χωρικής τους αρμοδιότητας. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να προχωρήσουν άμεσα οι δήμοι με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων στην καταγραφή των οικόσιτων χοίρων, προκειμένου να υπάρξει σαφής εικόνα για τον αριθμό τους. 
Επίσης στις αρμοδιότητες των δήμων στα πλαίσια λήψης προληπτικών μέτρων για τη νόσο, είναι η υπόδειξη χώρων υγειονομικής ταφής καθώς και η διάθεση σκαπτικών μηχανημάτων. 
Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης σημείωσε ότι «η δημιουργία χώρων υγειονομικής ταφής είναι εδώ και πολύ καιρό βασική υποχρέωση των δήμων. Σε περιπτώσεις που υπάρξει θέμα σχετικά με την αδειοδότηση τους ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση μπορούμε να συμβάλλουμε με τις υπηρεσίες μας προκειμένου να τηρηθούν οι συγκεκριμένες προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία».
Στην σύσκεψη τονίστηκε για άλλη μια φορά η πιστή τήρηση των αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας από όλους τους κυνηγούς κατά τη θήρα και τη διαχείριση των θηραμάτων, ενώ ιδιαίτερα σημαντικός χαρακτηρίστηκε ο ρόλος ενεργούς συμμετοχής κυνηγών και θηροφυλάκων στην ανεύρεση νεκρών αγριόχοιρων οι οποίοι σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ενημερώσουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ