6.10.19

Διαξιφισμοί στον δήμο Νεστορίου




Αυτή είναι η “σοσιαλιστική δημοκρατία”
στον Δήμο Νεστορίου;

ΠΑΡΑ τις αρχικές δεσμεύσεις του δημάρχου κ. Χρήστου Γκοσλιόπουλου για ίση μεταχείριση απέναντι σ΄ όλους τους δημοτικούς συμβούλους, ανεξαρτήτως παράταξης και πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις… ο ίδιος απέδειξε πόσο ανακόλουθος είναι στα έργα με τα λόγια, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Όταν ζήτησα τον λόγο, εκτός ημερήσιας διάταξης, και προτού η πρόεδρος του Δ.Σ. προλάβει να αντιδράσει σύμφωνα με τον θεσμικό της ρόλο, παρενέβη ο κ. δήμαρχος και έδωσε εντολή να κλείσουν τα μικρόφωνα, αφαιρώντας από εμένα τον λόγο!
Ενώ λίγες μέρες πριν, σε επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στον Δήμο, ο κ. δήμαρχος απέφυγε να προσκαλέσει, όπως όφειλε, τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας για να παραστούμε στη σύσκεψη.
Τέτοιες πρακτικές, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, όπου η αντιπολίτευση είχε μόνο διακοσμητικό ρόλο στα δημοτικά συμβούλια, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.
Δηλώνουμε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το θεσμικό μας ρόλο και τα καθήκοντα που μας ανέθεσε ο κυρίαρχος λαός του δήμου μας.
Είτε αυτό αρέσει σε κάποιους είτε όχι.

Κωνσταντίνος Δημητριάδης
Δημοτικός σύμβουλος - επικεφαλής 
της μειοψηφίας δήμου Νεστορίου

* * *

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ την ανακοίνωση του δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Κωνσταντίνου Δημητριάδη με τίτλο «Αυτή είναι η “σοσιαλιστική δημοκρατία” στον Δήμο Νεστορίου;»  και προς αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας, επιθυμώ να διευκρινίσω τα κάτωθι:
1. Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την τελευταία συνεδρίασή του στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 λειτούργησε απόλυτα θεσμικά και υποδειγματικά. Συζητήθηκαν 21 θέματα αναλυτικά και δημοκρατικά, δόθηκε ο λόγος σε όποιον το ζήτησε χωρίς κανέναν περιορισμό, ενώ υπερψηφίστηκαν όλες οι εισηγήσεις ομόφωνα, συνεπώς κι από την παράταξη της μειοψηφίας και τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη.
2. Από τον κ. Δημητριάδη ζητήθηκε μετά το πέρας της ημερήσιας διάταξης, να συζητηθούν  δύο (2) θέματα προ ημερήσιας διάταξης. Αυτό, του εξηγήθηκε ότι δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και από τον Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων. Η διαδικασία συζήτησης θεμάτων προ ημερήσιας διάταξης γίνεται στην αρχή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου και τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, τα οποία ο κ. Δημητριάδης αποδείχθηκε ότι δεν γνώριζε και ουσιαστικά ζητούσε να μην τηρηθούν. Ίσως για αυτό άλλωστε, όταν κατάλαβε το λάθος του, δεν επέμεινε στο αίτημα του, και ούτε  εξέφρασε την οποιαδήποτε αντίδραση, δυσαρέσκεια ή διαφωνία στη συνέχεια.
Όταν κάποιος είναι επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν δικαιολογείται να αγνοεί μια τόσο στοιχειώδη διαδικασία.  Επίσης, ο ίδιος είχε τη δυνατότητα των ημερών που μεσολάβησαν από την παραλαβή της Πρόσκλησης με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης μέχρι τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα μπορούσε να ζητήσει και να εισηγηθεί εμπρόθεσμα τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα που επιθυμούσε και αυτά να γίνουν αποδεκτά.
3. Πάγια, όταν ολοκληρώνεται η συζήτηση επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου και υπάρχει διάθεση των παρόντων να συζητηθούν επιπλέον θέματα, σταματάει η μαγνητοφώνηση για τα πρακτικά και συνεχίζεται η συζήτηση επί των θεμάτων που τίθενται  με τη μορφή ερωτημάτων. Αυτό έγινε και στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου. Ακολούθησε πολύωρη συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας ετέθησαν ελεύθερα και δημοκρατικά διάφορα ζητήματα από δημοτικούς συμβούλους, εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων και πολίτες με τα μικρόφωνα ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια. Προς επίρρωση επικαλούμαι τη μαρτυρία των παρόντων.
4. Συνεπώς, ο κ. Δημητριάδης μπορούσε να θέσει τα θέματα που επιθυμούσε στην πολύωρη και ουσιαστική αυτή συζήτηση που ακολούθησε, στην οποία όμως δεν συμμετείχε καθόλου μη εκφράζοντας καμία πρόταση, άποψη ή ερώτηση επί των διαφόρων ζητημάτων που συζητήθηκαν (π.χ. η οικονομική κατάσταση του Δήμου, οι υφιστάμενες μελέτες, τα σχεδιαζόμενα έργα κ.α.). Μάλιστα, το πρώτο σχετικό θέμα που συζητήθηκε, τέθηκε από δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας – παράταξης του κ. Δημητριάδη, στον οποίο σύμβουλο δόθηκε κανονικά ο λόγος και ακολούθησε μακρά συζήτηση επί του ζητήματος που έθεσε. Ούτε κλειστά μικρόφωνα, ούτε απόπειρα φίμωσης, ούτε αντιδημοκρατικές πρακτικές που φαντασιώνεται ο κ. Δημητριάδης.
Τέλος, δηλώνω με τη σειρά μου αποφασισμένη να υπερασπιστώ το κύρος και τη θεσμική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα πάντα με τις διατάξεις του Νόμου και τον σχετικό Κανονισμό Λειτουργίας, αποκαλύπτοντας και αντιμετωπίζοντας αναλόγως κάθε αντιδεοντολογική συμπεριφορά που καταπατά την αλήθεια, διαστρεβλώνει τα πραγματικά γεγονότα και εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα και ιδιοτελείς σκοπιμότητες εντυπωσιασμού και αυτοπροβολής.»

Ανδρομάχη Σουκαλοπούλου 
Πρόεδρος Δ.Σ. Δήμου Νεστορίου

* * *

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ περισσότερη ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεστορίου κ. Ανδρομάχη Σουκαλοπούλου, όταν αναφέρεται σε αυταπόδεικτα γεγονότα, που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης και έχουν καταγραφεί στα πρακτικά, ως αδιάψευστοι μάρτυρες των όσων αναφέραμε σε πρηγούμενο δημοσίευμα.
Η οποιαδήποτε απόπειρα παραποίησης της πραγματικότητας από τον οποιοδήποτε δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε το θεσμό που υπηρετεί.
Εξάλλου, στο προηγούμενο δημοσίευμα με τίτλο “Αυτή είναι η σοσιαλιστική δημοκρατία στο Δήμο Νεστορίου;” πουθενά δεν γίνεται αναφορά στον τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά της η κ. πρόεδρος. Παρά μόνο στις παρεμβάσεις που ανέχθηκε στο έργο της, από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας!
Εκτός κι αν λόγω απειρίας, επέτρεψε να προκληθεί σύγχυση ανάμεσα σε δύο θεσμικά διακριτούς ρόλους. Αυτό το κατανοούμε απολύτως και είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε το κύρος και την αξιοπιστία του θεσμικού ρόλου της κ. προέδρου από “άνωθεν” παρεμβάσεις.
Εκείνο που δεν κατανοούμε είναι το απολογητικό της ύφος, στην δημόσια καταγγελία που έγινε εκ μέρους μας, για την άκομψη και αντιδεοντολογική παρέμβαση του κ. δημάρχου, όταν ζητήσαμε τον λόγο εκτός ημερήσιας διάταξης. Που είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσουν τα μικρόφωνα (;) και να μας αφαιρεθεί ο λόγος!
Θα μπορούσε, η κ. Πρόεδρος, εάν κάπου υπερβάλαμε, να μας υπενθυμίσει την διαδικασία επί τόπου όπως έχει χρέος να πράττει. Και όχι εκ των υστέρωννα απευθύνει “νουθεσίες” από τα μέσα ενημέρωσης, σαν τους μετά Χριστόν προφήτες.
Όσο για τα θλιβερά υπονοούμενα της κ. προέδρου ότι δηλ. “Δε δικαιολογείται ο επικεφαλής της μειοψηφίας να αγνοεί μια τόσο στοιχειώδη διαδικασία”, θα μπορούσαμε να τα επιστρέψουμε ως απαράδεκτα. Πλην όμως θα το αποφύγουμε, όχι μόνο για λόγους αξιοπρέπειας αλλά και γιατί δε γνωρίζουμε τον πραγματικό αποδέκτη...

Κωνσταντίνος Δημητριάδης
Δημοτικός σύμβουλος - επικεφαλής 
της μειοψηφίας δήμου Νεστορίου



Φωτογραφία: Σχέδιο του William Kentridge για την όπερα «Η Μύτη», του ρώσου συνθέτη της σοβιετικής περιόδου Ντμίτρι Ντμίτριεβιτς Σοστακόβιτς (1906-1975), που βασίζεται στην ομώνυμη ιστορία του Γκόγκολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ