23.10.19

Σύσκεψη για τον κλάδο της γούνας



Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου η ανοικτή σύσκεψη για τα προβλήματα του κλάδου της γούνας, στην αίθουσα του αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου, των βουλευτών του νομού Ζήση Τζηκαλάγια, Ολυμπία Τελιγιορίδου, του δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη, θεματικών αντιπεριφερειαρχών Δυτικής Μακεδονίας, περιφερειακών συμβούλων, εκπρόσωπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και φορέων της γούνας. Την συνάντηση συντόνιζε η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ντιό Ευφροσύνη.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η καταγραφή των προβλημάτων του κλάδου, προκειμένου να υπάρξει η από κοινού χάραξη στρατηγικής, στο πλαίσιο προετοιμασίας του νέου ΠΕΠ - Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας, περιόδου 2021-2027.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τοποθετήθηκαν οι θεσμικοί αλλά και όλοι οι φορείς της γούνας, οι οποίοι έθεσαν τις απόψεις, τα προβλήματα και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο στρατηγικός προσανατολισμός για την νέα προγραμματική περίοδο του επιχειρησιακού προγράμματος, είναι μία κρίσιμη και βασική παράμετρος, η οποία χαράσσεται αυτήν την περίοδο, και είναι πολύ σημαντικό να έρθουμε σε επαφή με όλους τους βασικούς συντελεστές της οικονομίας της περιφέρειάς μας.




»Οι γουναράδες και ο κλάδος της γούνας, αποτελούν τον δεύτερο δυναμικότερο κλάδο στην οικονομίας μας, μετά τον ενεργειακό, και είναι πολύ σημαντικό και χρήσιμο να μιλήσουμε απ’ ευθείας με τους ίδιους, να καταγράψουμε τα προβλήματά τους, να ακούσουμε τις απόψεις τους, τις προτάσεις τους και μαζί να συνθέσουμε αυτή τη στρατηγική, για αυτόν τον κλάδο που θα επηρεάσει καταλυτικά ευρύτερα όλη την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, στο μέρος που αναπτύσσεται η γουνοποιία, αλλά και η εκτροφή των γουνοφόρων ζώων.

»Πρόκειται για δύο σημαντικές δραστηριότητες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια και εκτιμώ ότι πρέπει να υπάρχει, με απαρχή τη σημερινή συνάντηση και σύσκεψη, μια τακτική επικοινωνία για να παρακολουθούμε και τον σχεδιασμό που θα αναπτύξουμε από κοινού ως προς την υλοποίηση του και τα αποτελέσματά του. Εκτιμώ ότι υπάρχει πάρα πολύ καλό δυναμικό που μπορεί να ανατρέψει κάποιες άσχημες καταστάσεις, αλλά και να βρούμε και άλλες διεξόδους που μπορούν να ακολουθήσουν οι γουνοποιοί, για να μπορέσουν να ενδυναμώσουν περαιτέρω τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες».





Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αντιπεριφεριάρχη Καστοριάς κ. Σαββόπουλου, ο οποίος τόνισε: «Η στήριξη του κλάδου της γούνας που αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής, αποτελεί προτεραιότητα της νέας περιφερειακής Αρχής. Είναι επιτακτική ανάγκη αλλά και υποχρέωσή μας να στηρίζουμε τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας, ιδιαίτερα στην δύσκολη περίοδο που βιώνουμε από την παρατεταμένη κρίση του κλάδου».

Κατά τη λήξη της συνάντησης ο κ. Κασαπίδης πρότεινε να υλοποιηθεί ένα διεθνές συνέδριο γούνας στην Καστοριά, ώστε να συζητηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και να υιοθετηθούν διεθνείς πρακτικές.

Προς την κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η σύσταση μιας θεματικής ομάδας αποτελούμενη από έναν εκπρόσωπο από κάθε φορέα της γούνας, η οποία θα τελεί υπό την προεδρεία της προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου Ντιό Ευφροσύνη.

Σκοπός της ομάδας θα είναι: α) η καταγραφή και η ιεράρχηση των προβλημάτων του κλάδου β) η διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου γούνας στην Καστοριά γ) η κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου του κλάδου για την ενσωμάτωσή του στο υπό διαμόρφωση ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2021-2027.

Δέσμευση της νέας περιφερειακής Αρχής είναι ότι τα αποτελέσματα της καταγραφής και ιεράρχησης των προβλημάτων, θα αποτελέσουν την βάση πάνω στην οποία θα κινηθεί, για την προώθηση και την επίλυση τους στην κεντρική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ