ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΥΠΟ
Ιστορικής σημασίας για τον περιφερειακό Τύπο της χώρας μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόσφατη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας με την οποία επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών (με αναστολή) και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων επίσης για 12 μήνες, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και στην αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, μετά από μήνυση που υπέβαλλε εναντίον τους η ημερήσια εφημερίδα «Ελευθερία» Μεσσηνίας.
Γιατί καταδικάστηκαν ο περιφερειάρχης
και η αντιπεριφερειάρχης;
Επειδή για δυο χρόνια, το 2011 και το 2012, παρά τη ρητή διάταξη των νόμων 2328/95 και 3548/ 07 για ίση κατανομή των υποχρεωτικών κρατικών δημοσιεύσεων σε όλες τις περιφερειακές εφημερίδες που έχουν το σχετικό δικαίωμα, οι καταδικασθέντες, ως περιφερειακή αρχή, κατένειμαν ανισομερώς και σε βάρος της μηνύτριας εφημερίδας τις δημοσιεύσεις της περιφέρειας που αφορούσαν το νομό Μεσσηνίας.
Γιατί είναι ιστορική για τον περιφερειακό
τύπο η απόφαση αυτή;
Επειδή για πρώτη φορά από την ισχύ των παραπάνω νόμων, επιβάλλεται ποινή και μάλιστα ιδιαίτερα αυστηρή και με σοβαρές συνέπειες, σε εκπροσώπους δημόσιας αρχής για παραβίαση του κανόνα της ίσης κατανομής των κρατικών δημοσιεύσεων σε όλες τις εφημερίδες του νομού που αφορούν οι δημοσιεύσεις. Ο κανόνας αυτός μέχρι σήμερα παρέμενε «γράμμα κενό» και πολλοί φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα τον αγνοούσαν επιδεικτικά μοιράζοντας τις δημοσιεύσεις κατά το δοκούν και κατατάσσοντας τις εφημερίδες σε «φίλιες» που έπαιρναν τις πολλές ή και όλες τις δημοσιεύσεις και «εχθρικές» που αποκλείονταν από αυτές. Κάτι που συμβαίνει χρόνια και στην Καστοριά αιρετούς αλλά και υπηρεσίες.
Η απόφαση της Καλαμάτας δημιουργεί ένα ισχυρό νομολογιακό προηγούμενο και θα έπρεπε να προβληματίσει και τους τοπικούς εκπροσώπους όλων των φορέων που υπάγονται στο σχετικό νόμο (βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, πρόεδροι και διοικητές δημοσίων και δημοτικών οργανισμών και επιχειρήσεων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων κλπ) πριν αποφασίσουν να εξυπηρετήσουν προσωπικές ή πολιτικές σκοπιμότητες χρησιμοποιώντας το «όπλο» των δημοσιεύσεων (ακόμη και στις περιπτώσεις που υποκύπτουν σε... εκβιαστικές πιέσεις δημοσιογράφων).
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την πρόσφατη τροποποίηση του Καλλικράτη η τελεσίδικη καταδίκη για παράβαση καθήκοντος επέφερε σε κάθε περίπτωση την αυτοδίκαιη έκπτωση του παραβάτη από το αξίωμα ενώ και στη συγκεκριμένη περίπτωση αν η ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων παραμείνει και στο εφετείο και ο χρόνος στέρησης συμπέσει με τις εκλογές, οι δύο καταδικασθέντες δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Νοεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 858
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.