8.4.17

Εκδηλώσεις μνήμης των σφαγιασθέντων Κλεισουριέων

Την περασμένη Κυριακή 2 Απριλίου 2017,  με αφορμή τη συμπλήρωση 73 χρόνων, πραγματοποιήθηκαν καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν των 280 σφαγιασθέντων Κλεισουριέων κατά το ολοκαύτωμα της Κλεισούρας της 5ης Απριλίου 1944, από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα και τελέσθηκε πάνδημο μνημόσυνο.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, η βουλευτής ΣυΡιζΑ Καστοριάς κ. Ο.Τελιγιορίδου, η οποία και εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ν.Βούτση, η βουλευτής της Ν.Δ. Καστοριάς κ. Μ.Αντωνίου, ο βουλευτής ΣυΡιζΑ Φλώρινας κ. Κ.Σέλτσας, ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Α.Αγγελής, ο τ. πρόεδρος της Βουλής, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Αστυνομικών αρχών, δήμων, τοπικών κοινοτήτων, φορέων, συλλόγων και κάτοικοι της Κλεισούρας, ενώ εκ μέρους της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών παραβρέθηκε ο πρόεδρος  κ. Τ. Μηταφίδης.

Το ιστορικό της ημέρας εκφωνήθηκε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς και τ. δήμαρχο του δήμου Κλεισούρας κ. Ιωάννη Τόμου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, την τραγική ημέρα της 5ης Απριλίου του 1944. Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Τέλος, συγκινητικές ήταν οι στιγμές κατά το προσκλητήριο των νεκρών θυμάτων-μαρτύρων Κλεισουριέων της 5ης Απριλίου του 1944.

«Σήμερα τιμήσαμε τη μνήμη των θυμάτων, μια ημέρα παρακαταθήκης για τις σημερινές γενιές, αλλά και γι’ αυτές που θα έρθουν. Η σφαγή της Κλεισούρας έχει ένα πολύ αρνητικό χαρακτηριστικό, διότι από τα 280 θύματα, τα 270 περίπου ήταν γυναίκες. Αυτό δείχνει όλη την έκταση της θηριωδίας εκείνης της ημέρας. Τέτοια δυσάρεστα γεγονότα πρέπει να μας παραδειγματίζουν και να μην επαναλαμβάνονται. Σήμερα έχοντας οδηγό την ιστορική γνώση και την ιστορική μνήμη όλων αυτών των γεγονότων, να αγωνιστούμε όλοι μαζί ενωμένοι ενάντια στο φασισμό και να προχωρήσουμε σε ένα κόσμο ειρήνης, δημοκρατίας και αρμονικής συνύπαρξης των λαών», δήλωσε η κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, ενώ η κ. Αντωνίου δήλωσε ότι «η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής, ημέρα θαυμασμού και σκεπτικισμού, ημέρα υπενθύμισης και χρέους έναντι της ιστορίας. Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι. Η μνήμη τους ας είναι αιωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ