21.4.17

Λόγος & Αντίλογος

Κύριε διευθυντά,

Στο φύλλο της οδού της 20ης Οκτωβρίου 2016 υπάρχει στη στήλη "Το Σκάκι" σχόλιο για τον Ι. Μεταξά που γράφει ότι (στους Γερμανούς και Ιταλούς) «παρέδωσε 2.000 πολιτικούς κρατούμενους…» κ.τλ., πράγμα ανακριβές διότι ο Μεταξάς είχε πεθάνει στις 29 Ιανουαρίου 1941. Βεβαίως το καθεστώς Μεταξά είχε συλλάβει κομμουνιστές βάσει του νόμου "Ιδιωνύμου" που είχε ψηφίσει κυβέρνηση Βενιζέλου.

Το διαλεκτικό άλμα στο σχόλιο γίνεται εκ προθέσεως για να μειωθεί η προσωπικότητα του Μεταξά πράγμα πολύ συνηθισμένο. Θέλω να υπενθυμίσω ότι στην Ακροναυπλία, όταν έφυγαν οι φύλακες, οι κρατούμενοι δεν απέδρασαν ενώ μπορούσαν, ακολουθούντες εντολή του Ιωαννίδη που ήταν το Νο 2 στην ηγεσία του ΚΚΕ.

Τέλος έχω διαπιστώσει ότι πολλοί προσπαθούν να μειώσουν τον Μεταξά επειδή ήταν δικτάτωρ παρά την μεγάλη εθνική προσφορά του, αλλά δίνουν άφεση αμαρτιών στον Ελ. Βενιζέλο, ο οποίος κυβέρνησε δικτατορικά μια τριετία από το 1917-1920, έχοντας απλώς τυπικά σε λειτουργία τη Βουλή των Λαζάρων.

Πιστεύω ότι και οι δυο ήταν μεγάλοι πολιτικοί και προσπάθησαν για το καλό της Ελλάδας.

Με τιμή
Δημ. Καραμήτσος
Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Οκτωβρίου 2016, αρ. φύλλου 857.

Σχετικά: Το Σκάκι

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/4/17

    Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σίγουρα έκανε λάθη όπως όλοι οι άνθρωποι κάνουν, αλλά τα επιτεύγματά του τα επισκιάζουν, μετά τον Καποδίστρια υπήρξε ο μεγαλύτερος έλληνας πολιτικός σε προσφορά στην Ελλάδα. Όσο για την “μεγάλη” εθνική προσφορά του Μεταξά, ίσως δεν ήταν και τόσο ΜεγάλΗ.
    Ως έλληνες έχουμε πολλά ελλατώματα αλλά δεν ΞΕΧΝΑΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/4/17

    Ο Βενιζέλος υπήρξε καθ' έξιν "κινηματίας". Του δόθηκε η διακυβερνηση της χωρας μετα την επανασταση στο Γουδή-πράγμα που αρνηθηκε να κανει ως ασυμβατο με τα δημοκρατικά του πιστεύω ο αργότερα εκτελεσθείς Δ. Γούναρης- και κυβερνησε με τους Γαλλους την Ελλάδα δικτατορικώς επί 3ετία στελνοντας εξορία όλη την αντιπολιτευση.
    Ως κινηματίας επίσης -και καταδικασμένος για το λόγο αυτόν σε θάνατο (1935)- πέθανε στο εξωτερικό...

    α υ τ ό χ θ ω ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αλήθεια είναι ότι τόσο ο Μεταξάς όσο και ο Βενιζέλος υπήρξαν δικτάτορες. Ο Βενιζέλος λειτούργησε δικτατορικά κρατώντας προσχηματικά μια Βουλή χωρίς αντιπολίτευση και ο Μεταξάς κυβέρνησε δικτατορικά χωρίς προσχήματα. Σήμερα έχουμε δρόμους, πλατεΐες και αεροδρόμια με το όνομα Βενιζέλος ενώ το όνομα του Μεταξά είναι περίπου απαγορευμένο στα ΜΜΕ πλην εξαιρέσεων. Το 1935 ο Βενιζέλος προσπάθησε να κάνει δικτατορία με στρατιωτικό κίνημα που απέτυχε. Αν είχε επιτύχει δεν θα είχε γίνει δικτάτωρ ο Μεταξάς. Μάλιστα ο Βενιζέλος ήταν θαυμαστής του Μουσολίνι τον οποίο ξεδοντιάσει η Ελλάδα μετά από το ΟΧΙ του Μεταξά. Αυτά για την ιστορία των προσώπων και της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος22/4/17

    "...ας μην ξεχνάμε λοιπόν" ...όπως λέει κι ο "ανώνυμος"

    α υ τ ό χ θ ω ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η γνώμη μου είναι ότι οι Έλληνες ξεχνάμε μάλλον εύκολα αλλά παραμένουν στη συλλογική εθνική μνήμη διάφορα προπαγανδιστικά τσιτάτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος26/4/17

    Το χάσμα και οι διαφορές ανάμεσά τους συνεχίζεται και στις μέρες μας.
    Ο ένας γνωστός για την ιστορική φράση: «Alors, c'est la guerre» και ο άλλος ως Εθνάρχης, πάντα σύμφωνα με τα βιβλία της ιστορίας και σίγουρα δεν τα έγραψα εγώ ή εσείς.
    Οι ιστορικές προσωπικότητες δεν χάνουν, ούτε κερδίζουν από τα σχόλια μας.
    Ούτε ποτέ το συναίσθημα έγραψε ιστορία.*
    Η ιστορία, για τον Βενιζέλο έχει ήδη γραφτεί όσο και αν κάποιοι μάταια προσπαθούν να την ξαναγράψουν.
    Όσο για την διασπορά αγαλμάτων του Βενιζέλου σε ολόκληρη την Ελλάδα και την ονομασία του διεθνή αερολιμένα Αθηνών, που τόσο ενοχλούν, αντικατοπτρίζει την πρόσληψη της ιστορικής διαδρομής και των επιτευγμάτων του από τον ελληνικό λαό. Η τοποθέτησή τους έγινε ύστερα από αποφάσεις, κατά κανόνα ομόφωνες, δημοτικών συμβουλίων, που εκφράζουν το λαϊκό αίσθημα και αν πράγματι η ιστορία τον είχε κατατάξει στη λίστα των «δικτατόρων», όπως πολλοί θα το ήθελαν, θα ήταν γνωστός ως un simple dictateur!
    Μάλλον ήρθε η ώρα όλοι μας, και κυρίως οι νοσταλγοί των βασιλικών ανακτόρων, χρησιμοποιώντας το ίδιο μένος και το ίδιο πάθος με το οποίο υπερασπιζόμαστε το παρελθόν και τα πιστεύω μας, να βοηθήσουμε ο καθένας από τη θέση που κατέχει στην κοινωνία του “σήμερα”, τη χώρα μας.
    Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη άλλους εθνικούς διχασμούς.
    Ο γνωστός ανώνυμος....που δεν ξεχνά!
    *δεν είναι δική μου φράση, την δανείστηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ασφαλώς η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από επιπλέον εθνικούς διχασμούς. Η γνώση των ιστορικών γεγονότων όμως χρησιμεύει στο να αποφύγουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη. Για τον εθνικό διχασμό του 1915-1920 ο Βενιζέλος ερωτηθείς αργότερα από τον Κύρο Κύρου αν του δινόταν αντίστοιχη ευκαιρία πώς θα ενεργούσε, απάντησε ότι ποτέ δεν θα επαναλάμβανε εκείνο που έκανε το 1917, εννοώντας φυσικά το χωρισμό της Ελλάδας στα δύο. Σχολιάζω τώρα εγώ: Όσον αφορά στον βασιλικό θεσμό, σήμερα είναι τελείως ξεπερασμένος και ελάχιστες χώρες εξακολουθούν να έχουν βασιλιά. Η κριτική για τον Βενιζέλο δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζω ότι υπήρξε μεγάλος πολιτικός (statesman). Αλλά όπως ο ίδιος είπε στη σύζυγό του Έλενα μετά το αποτυχόν κίνημα του 1935, ευρισκόμενοσ καθ' οδόν για τη Γαλλία, "οι μεγάλοι μαστόροι κάνουν και μεγάλα λάθη"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος26/4/17

    O Βενιζελισμός δεν απέθανε δυστυχώς...
    [δεν καταλαβα πως γίνεται να μιλά κανείς με στοιχεία που "αποδομούν" την λατρευτικη/εξωραϊστική εικόνα του "Εθνάρχη" και να κατατάσσεται αύθις στους αντιδραστικούς και φιλοβασιλικούς...
    Όσο για τους διάσπαρτους ανδριάντες του ανά την χώρα νισάφι πια. Ξεπέρασε και τον Λένιν...]

    α υ τ ό χ θ ω ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ