«Γεννήθηκα από πατέρα Γάλλο και μητέρα Ελληνίδα. Ζω στο Παρίσι. Για πολύ καιρό, η Ελλάδα δεν ήταν για εμένα κάτι άλλο πέρα από ένας προορισμός διακοπών.
Πριν κάποια χρόνια η Ρένα, η μητέρα μου απέκτησε έναν πίνακα της δεκαετίας του ’20 που αναπαριστούσε μια γυναίκα με ένα κόκκινο φόρεμα, κάτω από μια ομπρέλα. Μου είπε ότι η ζωγράφος, η Θάλεια Φλωρά-Καραβία, ήταν μάλλον συγγενής της. Για πρώτη φορά, μιλώντας μου για αυτή τη ζωγράφο, μου φανέρωνε αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια.
Με τον θάνατο της μητέρας μου, η αναζήτησή μου έγινε διπλή: η ανάγκη μου να μάθω περισσότερα για τη Θάλεια συνδεόταν με αυτήν να καλύψω τη σιωπή που υπήρχε γύρω από το ελληνικό οικογενειακό παρελθόν.
Ο Νόστος είναι μια έρευνα γύρω από τη δουλειά και τη ζωή της Θάλειας Φλωρά- Καραβία και ταυτόχρονα ένα έργο που μιλά για την χαμένη ιστορία της οικογένεια μου. Πλέκοντας αυτά τα δυο νήματα, προσπαθώ να ανασυγκροτήσω τον οικογενειακό μου ιστό και να καταλάβω τι σημαίνει για εμένα να είμαι Ελληνίδα σήμερα...»
Sandrine Dumas | Σαντρίν Ντουμά
«Νόστος»: Σκηνοθεσία: Σαντρίν Ντουμά. Σενάριο: Σαντρίν Ντουμά. Παραγωγός: Jean Luc Ormières. Παραγωγή: Pio&Co, France. Συμπαραγωγοί: Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ. Συμπαραγωγή: Anemon Productions. Αφήγηση: Σαντρίν Ντουμά. Χώρα Παραγωγής: Γαλλία - Ελλάδα. Διάρκεια: 82 λεπτά. Έτος Παραγωγής: 2015
Θάλεια Φλωρά-Καραβία: Γεννήθηκε το 1871 στη Σιάτιστα.Το 1874 ο ιερέας πατέρας της πήρε την οικογένειά του και εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου και μεγάλωσε. Προσπάθησε να σπουδάσει ζωγραφική στο Σχολείο των Τεχνών (την μετέπειτα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών), αλλά το ίδρυμα αρνήθηκε να την δεχθεί επειδή επρόκειτο για γυναίκα. Έτσι, η ζωγράφος σπούδασε ζωγραφική στο Μόναχο, κοντά στον Γύζη και τον Ιακωβίδη, και κατόπιν στο Παρίσι. Το 1898 ξαναγύρισε στην Κωνσταντινούπολη, για να ασχοληθεί επαγγελματικά πλέον με την ζωγραφική. Από το 1907 και για περισσότερα από τριάντα χρόνια, έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου παντρεύτηκε τον Νίκο Καραβία, εκδότη της ελληνικής εφημερίδας Εφημερίς. Στην Αλεξάνδρεια ίδρυσε και διηύθυνε σχολή ζωγραφικής, με σημαντική απήχηση στην τότε ελληνική παροικία της πόλης. Σχεδίασε το πορτρέτο του Καβάφη. Κατά την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων, ακολούθησε τον Ελληνικό Στρατό στις εκστρατείες του, ως ανταποκρίτρια της εφημερίδας που εξέδιδε ο σύζυγός της και απεικόνισε πάμπολλα πολεμικά στιγμιότυπα σε σχέδια με κάρβουνο, κιμωλία και παστέλ. Ακολούθησε επίσης τον Ελληνικό Στρατό στην Μικρά Ασία (1918–1922). Τέλος, αποθανάτισε σκηνές από τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940–1941.Στην Ελλάδα επέστρεψε οριστικά με τον σύζυγό της το 1939. Πέθανε στην Αθήνα το 1960 και συνολικά φιλοτέχνησε πάνω από 2.500 ελαιογραφίες.
Σχετικά:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.