5. Bxb5 Nf6
-Τα “αμαρτωλά” βραβεία Νόμπελ Ειρήνης, χωρίς σχόλια:
1919 Γούντροου Ουίλσον/ΗΠΑ: Πρόεδρος των ΗΠΑ πρωτεργάτης των Ηνωμένων Εθνών.
1945 Κόρντελ Χαλ/ΗΠΑ: για την συμμετοχή του στην ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών.
1953 Τζορτζ Κάτλετ Μάρσαλ/ΗΠΑ: για το σχέδιο Μάρσαλ.
1973 Χένρι Κίσινγκερ/ΗΠΑ και Λε Ντουκ Θο/Βιετνάμ (αρνήθηκε το βραβείο): για την επίτευξη της ειρήνης στο Βιετνάμ.
1978 Μοχάμεντ Ανουάρ ελ-Σαντάτ/ Αίγυπτος και Μεναχέμ Μπέγκιν/Ισραήλ: για τις διαπραγματεύσεις τους στη διαμάχη μεταξύ των χωρών τους.
1979 Μητέρα Τερέζα/Αλβανία, Ινδία: για τις εκστρατείες της σχετικά με την ενημέρωση για τη φτώχεια.
1990 Μιχαήλ Γκορμπατσώφ/ΕΣΣΔ: για τον ηγετικό του ρόλο στην επικράτηση της ειρήνης.
1992 Ριγομπέρτα Μεντσού/Γουατεμάλα: για τη συνεισφορά της στην κοινωνική δικαοσύνη και τις διαπραγματεύσεις της για τα δικαιώματα των Ινδιάνων.
1994 Γιασέρ Αραφάτ/Παλαιστίνη, Σιμόν Πέρες και Γιτζάκ Ράμπιν/Ισραήλ: για το ρόλο τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.
2001 Ηνωμένα Έθνη και Κόφι Ανάν/ Γκάνα: για τη δουλειά τους στη δημιουργία ενός ειρηνικότερου και καλύτερα οργανωμένου κόσμου.
2002 Τζίμι Κάρτερ/ΗΠΑ: για την επί δεκαετίες προσπάθειά του να βρει ειρηνική λύση σε διεθνείς διαμάχες, να προάγει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
2007 Διακυβερνητική Επιτροπή για την κλιματική αλλαγή/Ηνωμένα Έθνη και Άλ Γκορ/ΗΠΑ: για την προσπάθεια τους για τη γνώση των κλιματικών αλλαγών από τον ανθρώπινο παράγοντα και έβαλαν τα θεμέλια για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
2009 Μπαράκ Ομπάμα/ΗΠΑ: για τις προσπάθειες του να ενδυναμώσει τη διεθνή διπλωματία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.
2012 Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρώπη: για τη συνεισφορά της για την προαγωγή της δημοκρατίας, της ειρήνης, της συμφιλίωσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.
-Με σχόλια:
Το φετινό βραβείο δόθηκε στον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, πολλοί είναι αυτοί που διαφωνούν και λένε ότι θα έπρεπε να το είχε μοιραστεί με τον αρχηγό των ανταρτών Ροντρίγκο Λοντόνιο (Τιμοσένκο) για την κοινή προσπάθειά τους για την ειρήνη.
Το 1948, τη χρονιά της δολοφονίας του Γκάντι δεν απενεμήθη το βραβείο με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχε κατάλληλο πρόσωπο, μετά από χρόνια πολλοί ισχυρίστηκαν ότι θα δινόταν στον Μαχάτμα Γκάντι. Είναι η μεγαλύτερη παράλειψη στην απονομή των βραβείων. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Μαδούρο ανακοίνωσε ότι κάθε χρόνο θα δίνεται βραβείο για την ειρήνη στη μνήμη του Ούγκο Τσάβες. Θα έχει ενδιαφέρον.
-Παραιτούνται όλοι από όλα. Τους παραιτούν επειδή δεν έχουν δυνάμεις (;) να συνεχίσουν. Παραιτείται, εγκαταλείπει οικειοθελώς τη δουλειά του διότι δεν αμείβεται ως νομίζει. Παραιτήθηκαν, εγκατέλειψαν το συμβούλιο για να προκαλέσουν κακό ή καλό (;) στην ομάδα. Θα παραιτηθεί αφού παραιτήθηκαν οι υπόλοιποι. Τους παραιτηθέντες, τους παρακολουθούν για να δουν που συναντούνται και με ποιους, ποιοι απουσιάζουν για να τους παραιτήσουν, τι πίνουν, τι λένε, ανάλογα τη γκριμάτσα βγαίνει η είδηση. Όποιοι δεν θέλουν να παραιτηθούν, θεωρούνται ύποπτοι. Όλοι θεωρούνται υπό παραίτηση. Παραιτούμαστε από όλους. [...] Παραιτούμαι και τίποτ’ άλλο δεν έχουμε να πούμε [...]
-«’Ολα έμειναν άκαρπα χωρίς τον Ήρωα. Χρειάσθηκε ο θάνατος ενός παλληκαριού για να δώσει πνοή στις πρώτες εκείνες ενέργειες και σ’ όλα τα σχέδια. Τα λόγια των Ελλήνων έμεναν λόγια ώσπου να έλθει ο θάνατος να τα ζωντανέψει. Ο θάνατος δεν είναι λόγια, είναι αλήθεια. Ο θάνατος είναι ζωή».
Λόγια γραμμένα από τον Ίωνα Δραγούμη για τον Παύλο Μελά που σκοτώθηκε στις 13 Οκτώβρη 1904 στη Στάτιτσα. Υποκλινόμαστε.
-Ταξίδεψε στα θαλασσινά του μονοπάτια, ο Αντώνης Σουρούνης. Καλό Ταξίδι.
Καληνύχτα Ελλάδα,
ὀπου και να ‘σαι.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Οκτωβρίου 2016, αρ. φύλλου 855
Καλή Ανάσταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Σκάκι