18.7.17

Εγκαινιάστηκε η πρώτη ολοκληρωμένη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Κοζάνη, 49 εκατομμυρίων ευρώ

Την πρώτη στην Ελλάδα ολοκληρωμένη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων εγκαινίασε στην Κοζάνη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Το έργο περιλαμβάνει Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, δυναμικότητας 120.000 τόνων ετησίως, Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, 10 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, καθώς και Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης. Η άδεια κατασκευής και λειτουργίας για 25 έτη εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2015 από το Υπουργείο Οικονομίας, η σχετική σύμβαση υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2015 και το έργο ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος και σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό.
Η συνολική κατασκευαστική δαπάνη της επένδυσης ήταν 49 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 εκατ. ευρώ συνεισέφερε ο ιδιώτης, 6 εκατ. ευρώ προήλθαν από δάνειο που χορήγησε η Εθνική Τράπεζα και τα υπόλοιπα 26 εκατ. ευρώ προέκυψαν από χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (13 εκατ. ευρώ από την πρωτοβουλία JESSICA και 13 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).
Πρόκειται για το πρώτο έργο πανευρωπαϊκά στον τομέα του περιβάλλοντος με αυτή την καινοτόμα χρηματοδοτική δομή. Στο χαιρετισμό του ο κ. Σταθάκης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ δήμων στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. «Δεν υπάρχει γενικός κανόνας για τη μέθοδο ή το χρηματοδοτικό εργαλείο που υιοθετούμε αλλά το επιλέγουμε ανά περίπτωση, με μόνη προϋπόθεση τη διασφάλιση ευρύτερης συναίνεσης μεταξύ των φορέων της τοπικής κοινωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το έργο έτυχε της αποδοχής όλων των δήμων που συναπαρτίζουν τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας).
Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στη συμβολή του δημάρχου Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη, γνωστού για τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και ευαισθησίες του. Συνεχάρη, τέλος, την εταιρεία που ολοκλήρωσε το έργο εντός των προσυμφωνημένων πλαισίων, αξιοποιώντας την πλούσια τεχνογνωσία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ