27.7.17

Βιβλίο


ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ
Αθέατες πλευρές του μακεδονικού αγώνα 
Το παράδειγμα της Καστοριάς
εκδόσεις Πελασγός - Δεκ. 2016  | αριθμός σελίδων 336
Επιμέλεια Ελίνα Μαστέλλου-Γιαννακένα  | ISBN13 - 9789605224622 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πελασγός, το νέο βιβλίο της συνεργάτιδας της ΟΔΟΥ, κ. Σόνιας Ευθυμιάδου Παπασταύρου «Αθέατες πλευρές του μακεδονικού αγώνα – Το παράδειγμα της Καστοριάς», που είναι αφιερωμένο «στον λαό αυτής της ελληνικής άκρης, που ξέρει και στις πιο ταραγμένες εποχές, να κρατά την ελληνικότητά του ψηλά, παλεύοντας με αμέτρητη γενναιότητα και ευλάβεια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου η συγγραφέας-εκπαιδευτικός.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ζούμε σε μία συγκεχυμένη εποχή• στην εποχή της πληροφόρησης κι όχι της ενημέρωσης• στην εποχή της αμφισβήτησης που δε στηρίζεται στη γνώση, αλλά στην ημιμάθεια ή και την αμάθεια• στην εποχή όπου ίσως και να φυσάει ακόμα ο άνεμος του «προοδευτισμού», που βασικό χαρακτηριστικό του υπήρξε η παραγνώριση και η αποσιώπηση ολόκληρων περιόδων της Ιστορίας μας, γιατί κάποιοι πίστευαν πώς πρέπει ως λαός να διαθέτουμε μνήμη επιλεκτική, να θυμόμαστε μόνον όσα ήθελαν αυτοί οι κάποιοι, τίποτε πέρα από αυτά.

Έτσι, επί πολλά χρόνια αποφεύγαμε να μιλήσουμε για τον Μακεδονικό Αγώνα, αυτόν, που κατά τον Ελευθέριο Βενιζέλο, θα ‘πρεπε να είναι το Ευαγγέλιο της φυλής μας. Κι έτσι σκεπάστηκαν -αθέλητα ή επίτηδες, ποιος να το ξέρει- πτυχές της Ιστορίας μας που λένε πολλά, που τα λένε όλα: ο ρόλος των γυναικών, των παιδιών, των δασκάλων, των ξενόφωνων, των Ποντίων που πολέμησαν στη Μακεδονία πριν από το 1922, το πόσο υμνήθηκαν από τον λαό μας οι καπετάνιοι του Αγώνα, το τι ακριβώς ήταν η Πελαγονία, πόσο αγωνίστηκε αλλά και πόσο αδικήθηκε από τις συγκυρίες…
Το βιβλίο αυτό έρχεται να ρίξει λίγο φως στο σκοτάδι όπου είμαστε βυθισμένοι οι σημερινοί Έλληνες που τόσο εύκολα ξεχνάμε. Ή που έχουμε πεισθεί από κάποιους πως δεν πρέπει να θυμόμαστε από ποιους ακριβώς προερχόμαστε κι από πού ερχόμαστε…

-Περιεχόμενα του βιβλίου: Η γυναίκα στη διάρκεια του μακεδονικού αγώνα. Κριτήριο εθνότητας η συνείδηση, όχι η γλώσσα. Τα παιδιά στο μακεδονικό αγώνα. Μακεδονικός αγώνας-Εύξεινος Πόντος: Δυο τόποι σε μίαν εκπληκτική συνάντηση. Μακεδονομάχοι καπετάνιοι της περιοχής Καστοριάς: Μία άλλη γνωριμία μαζί τους. Φόρος τιμής και ταπεινό προσκύνημα στο ηρωικό και ένδοξο και «πολύκλαυστο» Μοναστήρι (Βιτώλια). Δάσκαλοι του νομού Καστοριάς στην περίοδο του μακεδονικού αγώνα – Αφιέρωμα στον Βασίλειο Μαλεγκάνο, 110 χρόνια μετά τον μαρτυρικό θάνατό του.

-Άλλα βιβλία της συγγραφέως: α) Με τη σάκα τους φορτωμένη αλήθειες (Καλυψώ - Αιγαίο) β) Με τη σάκα τους φορτωμένη αλήθειες μεταχειρισμένο γ) Μάνες από φλόγα (Καλυψώ - Αιγαίο)

Η Σόνια Ευθυμιάδου-Παπασταύρου κατάγεται από τη Φλώρινα, ζει όμως στο Μαυροχώρι, το οποίο υπηρετεί, διδάσκοντας στο δημοτικό του σχολείο από την αρχή της σταδιοδρομίας της – εδώ και 34 χρόνια. Από το 1990 εκφράζει δημοσίως τις σκέψεις της, εκθέτει τους προβληματισμούς της και με την συμμετοχή της σε διάφορες τοπικές εκδηλώσεις, συμβάλλει ενεργά στην ενημέρωση και διαμόρφωση του κοινού, σε θέματα κοινωνικά, ιστορικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά κά.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Φεβρουαρίου 2017, αρ. φύλλου 873

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ