9.10.18

ΟΔΟΣ: Je suis tombée des nues*


ΟΔΟΣ 31.5.2018 | 938

Οι «δηλώσεις» του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Σωτηρίου Αδαμόπουλου ["εδώ"] σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στο Internet, ότι «πέφτει από τα σύννεφα» και πως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Μπουτάρης είναι persona non grata τουλάχιστον στο «δικό του» γραφείο, δεν αναδείχθηκαν όσο έπρεπε από τους (πάρα πολλούς) φορείς της ενημέρωσης στην Καστοριά. Ούτε και σχολιάστηκαν.

Όχι τόσο για το ότι ο κ. Σωτ. Αδαμόπουλος οικειοποιήθηκε το αξίωμά του, ώστε να χαρακτηρίζει γραφείο «του» την έδρα του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, διότι εν προκειμένω το ολίσθημα είναι μάλλον εκφραστικό.

Δεν αναδείχθηκαν όμως όλα τα άλλα, στον βαθμό που αποτελούν σχόλιο σε απάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μπουτάρη σε δημοσιογράφο του Σκάϊ, σύμφωνα με την οποία (απάντηση) «Οι κάτω από τον Όλυμπο Έλληνες δεν ξέρουν το πρόβλημα. Δεν ξέρουν ότι τα χωριά της Καστοριάς, της Φλώρινας, της Έδεσσας, της Αλμωπίας, σ’ αυτά τα χωριά τα σλαβομακεδόνικα τα μιλάνε και τα μιλάνε σαν μια κανονική γλώσσα».

Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή: Όχι τόσο, για την ομολογουμένως επιπόλαιη, αλλά προσωπική στάση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, σε σχέση με το ονοματολογικό της γείτονος χώρας ["εδώ"], αλλά είναι περισσότερο γνωστή για το λιντσάρισμα του δημάρχου και της Θεσσαλονίκης στο 2018 μΧ, την ημέρα εορτασμού της μνήμης για την θεσμοθετημένη Γενοκτονία των Ποντίων, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, κάτω από την σκιά του Λευκού Πύργου ["εδώ"].

Τότε που ορισμένοι επιτέθηκαν με βία και μίσος στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, και το ίδιο αποκρουστικά εκατοντάδες άλλοι, όχι μόνο δεν βοήθησαν τον δήμαρχο, αλλά έτρεχαν παράλληλα παρακολουθώντας αμέτοχοι και από περιέργεια το λιντσάρισμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης από 2-3. Είχε τον ρόλο του θηράματος ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης.

Φυσικά, το απίστευτο σκηνικό – που παραπέμπει σε πρωτόγονες καταστάσεις, δεν προκλήθηκε από την άρνηση του κ. Σωτηρίου Αδαμόπουλου να δεχθεί στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Μπουτάρη. Στο κάτω-κάτω δεν ζήτησε να τον δεχθεί και είναι αμφίβολο κι αν του καίγεται καρφί. Σίγουρα όμως αποτέλεσε ψηφίδα όσων ακολούθησαν.

Εννοείται ότι όσο αμετροεπείς και πολιτικά αδόκιμες είναι οι «δηλώσεις» του κ. Σωτ. Αδαμοπούλου, άλλο τόσο, ίσως και περισσότερο αδόκιμες και αμετροεπείς, υπήρξαν στο πολύ πρόσφατο παρελθόν οι δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και αρκούντως εκκεντρικές.

Σε λάθος κατεύθυνση χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, όχι μόνο επειδή ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν έλαβε υπ’ όψη του τις ευαισθησίες των Ελλήνων και ιδίως των Μακεδόνων, αλλά και διότι δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι το ουσιαστικό πρόβλημα με τους Σκοπιανούς, είναι ο αρρωστημένος αλυτρωτισμός τους και η επιβολή της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδος. Και ότι είναι μερικές φορές προτιμότερο να κρατεί για τον εαυτό του τις προσωπικές του απόψεις.

Αυτό βεβαίως δεν δικαιολογεί κανέναν στο να χρησιμοποιεί βία σε βάρος του. Αλλά και στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν νομιμοποιεί κανέναν να προβαίνει σε αντίστοιχα αμετροεπείς δηλώσεις, όπως αυτές του κ. Σωτ. Αδαμόπουλου -πόσο μάλλον να «κλείνει» την πόρτα του γραφείου «του», στον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης.

Πολύ περισσότερο που ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδος και ο ΣυΡιζΑ πιο γενικά, που υποστηρίζουν τον συνδυασμό του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεοδώρου Καρυπίδη, με τον οποίο αναδείχθηκε ο κ. Σωτήριος Αδαμόπουλος, έσπευσαν να προσεταιρισθούν το «πακέτο» Ιωάννη Μπουτάρη με στόχο τις επόμενες εκλογές. Και ακόμη περισσότερο την στιγμή που η πτώση του κ. Σωτ. Αδαμοπούλου από τα σύννεφα μοιάζει υπερβολική. Αν δεν προκαλεί χαμόγελα κιόλας.

Καλά, η γενικότητα στις εκφράσεις του κ. Ι. Μπουτάρη που αν τις διαβάσει κανείς και τις προσλάβει τοις μετρητοίς, προκαλούν στρεβλές εντυπώσεις, δεν δικαιολογεί την κατάπληξη του κ. Σωτ. Αδαμοπούλου.

Δεν γνωρίζει ο ίδιος τι ακριβώς συμβαίνει με το όργιο προπαγάνδας σε ορισμένα χωριά της Καστοριάς τα τελευταία χρόνια, που έχει περάσει και στην πόλη της Καστοριάς σε κύκλους νέων κατοίκων, ακόμη και με εκδηλώσεις που τίθενται υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς, για την «αλληλεπίδραση» με τους Σκοπιανούς (και άλλους) όπως την διακήρυξε η ίδια Αντιπεριφέρεια; ["εδώ" και "εδώ"]

Τι περιλαμβάνει στ’ αλήθεια η αλληλεπίδραση και πως μεταφράζεται στην πράξη; Τα μουγκά ορχηστρικά χοροεσπεροειδή του θέρους, τα πανηγύρια σε διάφορα χωριά καταμεσής του καλοκαιριού, δεν αντιλήφθηκε πώς εξελίσσονται όταν «αποχωρούν» οι αξιωματούχοι ακόμη και ο ίδιος (που χρηματοδοτούνται μάλιστα από την Περιφέρεια και τον Δήμο Καστοριάς);

Έπρεπε να πέσει από τα σύννεφα και να χαρακτηρίσει εμμέσως «ασόβαρο» τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης; Ή μήπως συναισθάνεται το βάρος της ιστορικής ευθύνης των αιρετών της Καστοριάς, να συμμετέχουν, για τις ψήφους και τους σταυρούς, σε τρικούβερτα γλέντια του είδους; ["εδώ", "εδώ", "εδώ"... κοκ]

Τελικά, αν δεν εκφράζει όλο αυτό τον συμβάν με τον κ. Σωτήριο Αδαμόπουλο μια ιδιόρρυθμη αίσθηση χιούμορ, μήπως στ' αλήθεια πετάει ακόμη στα σύννεφα από όπου και έπεσε;


(*) Έπεσα από τα σύννεφα = (στην γαλλική) Je suis tombée des nues

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Μαΐου 2018, αρ. φύλλου 938


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος19/10/18

    Έπρεπε ο Μπουτάρης να πει το σωστό: "Σ’ αυτά τα χωριά μιλάνε γαλλικά'!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ