20.11.18

Το Σκάκι




1. e4 e5

Πού χάθηκε αυτό το καλοκαίρι;

● Μέσα σε αποκαΐδια ζωών. Όλο το καλοκαίρι σκεπάστηκε με στάχτες από το Μάτι Αττικής. 98 νεκροί. Εισπνεύσαμε μαζί με τους καπνούς την πολιτική αδιαφορία και ανευθυνότητα. Μπήκε στους πνεύμονές μας. Καμία απολύτως δικαιολογία για τους εκλεγμένους και μη, για τη μη άσκηση των καθηκόντων τους σε αυτή την πυρκαγιά. Οι παραιτήσεις που έγιναν δεν μπορούν με τίποτα να σώσουν αυτή την κυβέρνηση. Διέβην τον Ρουβίκωνα. Τέλος.

● Είναι συν τοις άλλοις και η  καλοκαιρινή επιτυχία του κ. Κοτζιά. Τι τέλος; Τετέλεσται. Εκεί στις Πρέσπες.

● Μέσα σε νερά πόσιμα μολυσμένα. Μέσα σε ένοχες σιωπές ετών που ενώ γνώριζαν την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, αδιαφορούσαν και δεν ενημέρωσαν τους καταναλωτές, τα θύματα, εμάς. Η «καρέκλα» πάνω από όλα, και τα «οικολογικά» βιζόν. Ακόμα και από τη δημόσια υγεία. Στο τέλος του καλοκαιριού ανακοίνωσαν ότι όλα τα ύδατα είναι πόσιμα και ασφαλή. Μέσα σε δύο μήνες όλα είναι ρόδινα και αγγελικά «ποτισμένα». Τα μποστάνια με ντομάτες που ποτίζονται από ιδιωτικές γεωτρήσεις είναι ασφαλή; Καταναλώστε άφοβα. Σίγουρα;

● Και η λίμνη;

● Μέσα στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή που πρέπει να μας ανησυχεί. Φωτιές δασών σε βόρειες ψυχρές χώρες, πλημμύρες σε ασιατικές χώρες, υψηλές θερμοκρασίες σε χώρες που δεν ξέρουν τα κλιματιστικά. Σεισμοί και καταστροφές να ακούγονται καθημερινά. Τσιμπήματα κουνουπιών θανατηφόρα. Ναι, έχουμε πλέον πάθει «αναισθησία» στο άκουσμα των κακών ειδήσεων.

● Μέσα σε ψεύτικες (fake) ειδήσεις και σε ψεύτικα (fake) πρόσωπα, πάντα χαμογελαστά, που σαν κάπνα έχουν τυλίξει τις ζωές μας και σαν στάχτη κατακάθονται όπου βρουν, για χάρη κάποιας μελλοντικής «καρέκλας» και ενός προσωρινού τίτλου (σύμβουλος, δήμαρχος, βουλευτής, δοξάστε με), παρέδωσαν σε ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα την προσωπική τους ζωή με εικόνες και παχιά λόγια, προς τέρψη ενός αδηφάγου κοινού (διάβαζε ψηφοφόροι) που θέλει να ξεχνάει τη δική του μιζέρια. Ξεπούλημα όσο-όσο. Και σε κακή τιμή.

● Μέσα στο τρελό βαπόρι «Ελλάς» που μας επιβίβασαν με φόντο το Καστελόριζο και μας είπαν να αποβιβαστούμε μετά από 8 χρόνια με φόντο την Ιθάκη (σαν τον Οδυσσέα που έψαχνε πρώτα τον πιστό υπηρέτη και σκύλο). Οι ποιητικοί αλληγορισμοί και οι παρομοιώσεις τους «μάραναν». Τί τους έφταιγαν τα νησάκια μας άραγε(ς);

● Τα μάθατε; Βγήκαμε από τα μνημόνια.

● Μέσα σε πολυαναμενόμενους ανασχηματισμούς σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Εθνικός ανασχηματισμός με πρόσωπα που βγήκαν από μπαούλα και μυρίζουν ναφθαλίνη. Αριστεροκεντροδεξιόστροφα. Τοπικός ανασχηματισμός το ίδιο κοστούμι σε άλλη «κούκλα». Τί είχες Γιάννη, τί είχα πάντα.

● Μια τοπική υφυπουργοποίηση, έκανε τους πάντες να κάνουν κυβιστήσεις, για να συγχαρούν και να πιάσουν «καλή θέση» στη φωτογραφία με την υφυπουργό. Η εξωτερική αλλαγή της εμφάνισης της υφυπουργού δεν πρέπει να μας προϊδεάζει ότι θα φέρει κάποια αλλαγή στο τόπο μας. Απέραντη θλίψη και μοναξιά σε μια πόλη που φαίνεται δεν σώζεται από την κατρακύλα της (τους). Έχει όμως… συγκριτικό πλεονέκτημα.

Νύχτα. Μονάχα τ’ άστρα. 
Και πέρα το βάθος
του ολάνοικτου ορίζοντα
– εκεί που πάνε οι άνθρωποι 
χωρίς τα ονόματά τους.

Τάσος Λειβαδίτης, Απαγορεύεται η έξοδος.

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Σεπτεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 950

1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ