16.4.19

Ένταξη του έργου αποκατάστασης της ι. μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τσούκας στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 το έργο της αποκατάστασης της ιεράς μονής της Τσούκας και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, προϋπολογισμού 1.200.000 €.
Η μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τσούκας βρίσκεται σε απόκρημνη παραποτάμια πλαγιά του Αλιάκμονα, στην περιοχή του δήμου Νεστορίου και εκτιμάται ότι ιδρύθηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο και συγκεκριμένα τον 13ο αιώνα.
Από το αρχιτεκτονικό σύνολο σώζονται σήμερα δύο ναοί, των Ταξιαρχών και της Ζωοδόχου Πηγής, καθώς και ένα μονόχωρο τρουλλαίο κτίσμα (πιθανόν τράπεζα), ενδιάμεσα των δύο ναών. Και τα τρία κτίσματα παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές, ενώ η υπάρχουσα επικοινωνία μεταξύ τους (μονοπάτι) δεν είναι εύκολη.
Με το έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, προβλέπεται η πλήρης αποκατάσταση και ανάδειξη των τριών μνημείων, η αποκατάσταση των λιθόστρωτων τμημάτων, καθώς και η κατασκευή νέων λιθόστρωτων (όπου δεν υπάρχουν) και σκαλοδρόμων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ομαλή πρόσβαση σε όλους τους χώρους της περιοχής, με στόχο την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη της μονής.
Το έργο εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας 6 «Διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του επιχειρησιακού προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 και χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ).


Σχετικά:


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/4/19

    Αγαπητή ΟΔΟΣ
    Διαβάσαμε την είδηση και σε άλλες πηγές,
    όπως π.χ. εδώ
    http://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/kozani/kastoria-meleti-gia-tin-apokatastasi-tis-i-m-tsoykas/

    Μπορεί κάποιος να μας διευκρινίσει πόσο τελικά είναι το ποσόν που εγκρίθηκε; Γιατί αλλού γράφεται 1.200.000 € και αλλού 15.000 ευρώ.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δελτίο τύπου της Περιφέρειας:
      http://www.pdm.gov.gr/entaxi-toy-ergoy-apokatastasis-tis-ieras-monis-pammegiston-taxiarchon-tsoykas-toy-dimoy-nestorioy-p-y-1-2-ek-e-sto-epicheirisiako-programma-perifereias-dytikis-makedonias/

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ