8.4.19

Η περιοχή της Ορεστίδος κατά την αρχαιότητα και τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Άργος Ορεστικό η εκδήλωση με θέμα την περιοχή της Ορεστίδος κατά την αρχαιότητα και τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους, που συνδιοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, ο Δήμος Άργους Ορεστικού και ο μορφωτικός σύλλογος "Η Ορεστίς", στην αίθουσα "Βασίλειος Αβραμίδης" του κτηρίου δωρεάς "Δαμιανού Δούμα ".

Οι ομιλητές, Χαράλαμπος Τσούγγαρης, αρχαιολόγος προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και Ανδρομάχη Σ. Σκρέκα, αρχαιολόγος βυζαντινών & μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων, προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς, είχαν την ευκαιρία με επιστημονική ενδελέχεια, αλλά παράλληλα με εύληπτο τρόπο, να ενημερώσουν το κοινό της εκδήλωσης για τα νέα δεδομένα των αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή της Ορεστίδος, αναπτύσσοντας, ο μεν κ. Τσούγγαρης το θέμα: «Η πολιτιστική ταυτότητα της αρχαίας Ορεστίδος έως την ίδρυση της Διοκλητιανούπολης - αρχαιολογικά στοιχεία και ιστορικά συμπεράσματα», η δε κ. Σκρέκα το θέμα: «Διοκλητιανούπολη, ο μετασχηματισμός μιας ρωμαϊκής πολιτείας σε παλαιοχριστιανική».

Η ολοκληρωμένη αρχαιολογική και ιστορική προσέγγιση από τους ομιλητές, προσέφερε στο κοινό της εκδήλωσης πολύτιμες γνώσεις και πληροφορίες της περιοχής, καθιστώντας τους κοινωνούς του αρχαιολογικού και ανασκαφικού έργου, το οποίο έχει επιτελεστεί στην περιοχή της «Παραβέλας» Άργους Ορεστικού αλλά και της ευρύτερης περιοχής, τα αρχαιολογικά ευρήματα του οποίου στεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού, το οποίο επιμελήθηκε ο κ. Χ. Τσούγγαρης.

Επίσης έγινε αναφορά στον αρχαιολόγο Αθανάσιο Παπαζώτο, πρώτο ανασκαφέα της Διοκλητιανούπολης, οποίος απεβίωσε πρόωρα κατά την διάρκεια της αρχικής ανασκαφής του αρχαιολογικού χώρου, ενώ παράλληλα λειτούργησε φωτογραφική έκθεση με αεροφωτογραφίες της Διοκλητιανούπολης από το αρχείο του κ. Κωνσταντίνου Κυριάζου, ο οποίος συνεισέφερε με αυτές στον προσδιορισμό των ανασκαφικών θέσεων, βοηθώντας έτσι το έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Ο πρόεδρος της Ορεστίδος κ. Κωνσταντίνος Αδάμ, ανοίγοντας την εκδήλωση ευχαρίστησε τους δύο ομιλητές, τον κ. Χαράλαμπο Τσούγγαρη για το σύνολο του ανασκαφικού του έργου στην περιοχή και την κ. Ανδρομάχη Σκρέκα για την συνεργασία ως προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς με τον σύλλογο της "Ορεστίδος" και για το σύνολο του επιστημονικού της έργου και ανέφερε ότι «το ενδιαφέρον του συλλόγου μας, που φέρει τον τίτλο της αρχαίας Ορεστίδος, για την περιοχή της αρχαίας Ορεστίδος, δεν είναι ούτε όψιμο ούτε επιφανειακό. Από της ιδρύσεως του ο σύλλογος μας συνεργάστηκε στενά με την αρχαιολογική υπηρεσία συνεισφέροντας στο έργο της στην περιοχή μας, ενώ σε συνεργασία με την κ. Σκρέκα έχουμε πραγματοποιήσει δύο εκδηλώσεις για την προβολή και προώθηση του σπουδαίου έργου που επιτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς στην ευρύτερη περιοχή. Ευχαριστίες ακόμη οφείλουμε στον αγαπητό φίλο Κώστα Κυριάζο, ο οποίος μας εμπιστεύτηκε το φωτογραφικό αρχείο του με θέμα την περιοχή της Παραβέλας και έτσι εκθέτουμε σήμερα στην αίθουσα μερικές ενδεικτικές φωτογραφίες από αυτό το αρχείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ