14.10.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Η κυρία Μαρία Αντωνίου με τον κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, σε έναν κυκλικό χώρο, μαζί.


Μόνο μυστικό δεν μοιάζει η υπόθεση πως με τον συνδυασμό του κ. Κορεντσίδη υπάρχει τόσο στενή σχέση με την βουλευτή κ. Αντωνίου όσο αυτήν που έχουν τα συγκοινωνούντα δοχεία. Μέχρι και ειδικός συνεργάτης –στενός συγγενής του νυν δημάρχου– από το πολιτικό της γραφείο παραχωρήθηκε στον νυν δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο κ. Κορεντσίδη, ο οποίος και επανέκαμψε στην κ. Αντωνίου όταν έγινε γνωστή η υποψηφιότητά της στις εθνικές εκλογές του περασμένου Μαΐου. Πιάνοντας εκ νέου δουλειά στο πλευρό της νυν βουλευτή. Και πάει λέγοντας.


Σε λιγότερο από ένα δεκαήμερο, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δημότες Καστοριάς θα κληθούν για τρίτη φορά σε διάστημα λιγότερο των 4 μηνών –έχοντας προηγηθεί οι προηγούμενες δύο για τις εθνικές εκλογές– να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά πως πρόκειται για το πλέον θεμελιώδες ατομικό, πολιτικό και κοινωνικό δικαίωμα που προσφέρει η αστική Δημοκρατία Δυτικού τύπου. Παρά το γεγονός, πως μια πολύ μικρή μερίδα του εκλογικού σώματος επιμένει να το απαξιώνει, χλευάζοντας ταυτόχρονα εκείνους που το ασκούν. Για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους που ενδεχομένως να απαιτείται να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης ειδικών.

Στις επερχόμενες εκλογές το τοπικό εκλογικό σώμα καλείται να αποφασίσει τόσο για την επόμενη δημοτική αρχή, όσο και για την περιφερειακή μέσω του/της αντιπεριφερειάρχη που εκείνο θα κρίνει ως το κατάλληλο πρόσωπο για την συγκεκριμένη θέση. Και μπορεί πολιτικά η θέση του αντιπεριφερειάρχη να ανήκει θεσμικά σε υψηλότερη θέση από εκείνη του δημάρχου, η τελευταία κατά έναν περίεργο –ή και όχι– λόγο μονοπωλεί των περισσότερων συζητήσεων που έχουν ως θέμα την τοπική αυτοδιοίκηση. Ενδεχομένως επειδή η καθημερινότητα των δημοτών εξαρτάται περισσότερο από τις αποφάσεις της εκάστοτε δημοτικής αρχής, αλλά και διότι η επαφή τους με τα δημοτικά στελέχη είναι αμεσότερη και πιο τακτική.

Το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών φαίνεται πως θα καθοριστεί μέσα από την μονομαχία των δύο ουσιαστικά καταγάλαζων υποψηφίων. Του επίσημου γαλάζιου μέσω του νεοδημοκρατικού χρίσματος κ. Γεωργίου Κασαπίδη και του γαλάζιου "αντάρτη" κ. Γεωργίου Αμανατίδη. Ενδεχομένως αρκετά απογοητευτικό και στενάχωρο λόγω της έλλειψης πλουραλισμού ιδεολογικών και πολιτικών επιλογών που δημιουργήθηκε δια της απουσίας ενός υποψήφιου στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣυΡιζΑ). Ή μπορεί και όχι. Καθώς δεν φαίνεται να έχουν απομείνει και αρκετά διαθέσιμα στελέχη, μετά το διπλό εκλογικό ναυάγιο. «Άρχισαν να πηδούν από το καράβι όταν άρχισαν να καταλαβαίνουν πως εκείνο βουλιάζει», υποστήριξαν ορισμένοι και πως θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει μαζί τους.

Υπό τις διαμορφωθείσες συνθήκες λοιπόν, μένει να αποδειχτεί αν η κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου και το ΠαΣοΚ (που την στηρίζει επισήμως για τρίτη φορά) καταφέρουν να αυξήσουν τα ποσοστά τους εκμεταλλευόμενοι την απουσία του ΣυΡιζΑ. Κηρύσσοντας ουσιαστικά την έναρξη της πράσινης αντεπίθεσης για την ανακατάληψη –αρχικώς– της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιστρέφοντας σταδιακά στο δίπολο εξουσίας Νέας Δημοκρατίας και ΠαΣοΚ. Και από όσα δείχνουν τα ως τώρα δεδομένα των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις περιφερειακές εκλογές, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η επανάκαμψη του Κινήματος κερδίζοντας αρκετές περιφέρειες που στις εκλογές του 2019 είχαν βαφτεί γαλάζιες ή κόκκινες.

Για τον ευρύτερο νομό και την πόλη της Καστοριάς κατά επέκταση η υποψηφιότητα του κ. Σαββόπουλου με τον "αντάρτη" συνδυασμό του κ. Αμανατίδη, φαίνεται να είναι ένα εκ των φαβορί (αν όχι το απόλυτο φαβορί) στην συγκέντρωση ψήφων για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Η παραπάνω εκτίμηση στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις εκλογικές επιδόσεις του πρώην αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Σαββόπουλου στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και στις επιδόσεις των αντίπαλων στελεχών που πλαισιώνουν τους υπόλοιπους συνδυασμούς.

Οι οποίες (επιδόσεις) αναμένονται να επαναληφθούν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Υπόθεση που εφ’ όσον επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει και θα επιβεβαιώσει αρκετά, τόσο για τις υπέρλαμπρες τοπικές στελεχάρες της Νέας Δημοκρατίας που του κλείνουν επιδεικτικά την πόρτα επί σειρά ετών στην διεκδίκηση της βουλευτικής έδρας. Όσο και το γεγονός πως ο κ. Σαββόπουλος μπορεί να συγκεντρώνει αρκετές χιλιάδες ψήφους, ακόμα και όταν απουσιάζει η επίσημη στήριξη του γαλάζιου κόμματος, όντας περιστασιακά κομματικά ανεξάρτητος. Και άπαντες μπορούν να αντιληφθούν ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος ή ποιος είναι ο μεγάλος νικητής. Αλλά τα συγκεκριμένα ζητήματα ας απασχολήσουν τους τοπικούς γαλαζαίους και κανέναν άλλον.

Οι οποίοι τοπικοί γαλαζαίοι –όλων των κομματικών και θεσμικών βαθμίδων– φαίνεται πως έχουν βάλει σκοπό να μετεξελίξουν την πόλη της Καστοριάς αλλά και τον νομό στο σύνολό του σε κομματικό φέουδο με πολιτικό ηγεμόνα. Για τις ανάγκες και τις περιστάσεις του σήμερα, την βουλευτή κ. Αντωνίου. Οι κομματικοί χειρισμοί πάντως φαίνεται να έθεσαν εκτός εκλογικής μάχης στελέχη που θα απειλούσαν το εκλογικό αποτέλεσμα εις βάρος της και του γενικότερου σχεδιασμού της για την Καστοριά. Ενδεχομένως ο σχεδιασμός αυτός να ξεκίνησε πριν 4 χρόνια όταν και πίστευε σε εκλογική της νίκη με ταυτόχρονη νίκη φίλων και «κολλητών» στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, όμως τα όποια σχέδιά της ματαιώθηκαν διότι ηττήθηκε από τον τέως βουλευτή κ. Ζήση Τζηκαλάγια.

Και τώρα κατέχοντας την βουλευτική έδρα ίσως να προσβλέπει σε συγκεκριμένη νίκη συνδυασμού στις δημοτικές εκλογές, που ενώ στα μάτια των περισσοτέρων φαντάζουν ακομμάτιστες μόνο ως τέτοιες δεν πρέπει να εκλαμβάνονται. Τουλάχιστον για την πόλη της Καστοριάς. Μόνο μυστικό δεν μοιάζει η υπόθεση πως με τον συνδυασμό του κ. Κορεντσίδη υπάρχει τόσο στενή σχέση με την βουλευτή κ. Αντωνίου όσο αυτήν που έχουν τα συγκοινωνούντα δοχεία. 

Μέχρι και ειδικός συνεργάτης – στενός συγγενής του νυν δημάρχου – από το πολιτικό της γραφείο παραχωρήθηκε στον νυν δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο κ. Κορεντσίδη, ο οποίος και επανέκαμψε στην κ. Αντωνίου όταν έγινε γνωστή η υποψηφιότητά της στις εθνικές εκλογές του περασμένου Μαΐου. Πιάνοντας εκ νέου δουλειά στο πλευρό της νυν βουλευτή. Και πάει λέγοντας. 
«Άλλαξε το κολιέ και έγινε βραχιόλι» σημείωσαν σκωπτικά ορισμένοι, από τους οποίους προσπαθεί κανείς να βρει μια πειστική δικαιολογία ώστε να διαφωνήσει μαζί τους. Ή έστω να συμφωνήσει εν μέρει. Και εν κατακλείδι, κανείς δεν μπορεί να βρει μία.


 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του κ. Ι. Κορεντσίδη στην πλατεία Ομονοίας, τον οποίον προλόγισε η εκφωνήτρια ειδήσεων τοπικού τηλεοπτικού σταθμού δημοσιογράφος κ. Χ. Κοσμίδου, που κατέλαβε την θέση της δημοσιογράφου κ. Ι. Λούσιου (αριστερά στην φωτογραφία), όταν η τελευταία μεταπήδησε αρχικά ως έμμισθη σύμβουλος στην ΔΕΥΑΚ και στην συνέχεια την προσέλαβε ο κ. Ι. Κορεντσίδης ως ειδική σύμβουλο στο γραφείο του δημάρχου Καστοριάς.


Οι δημότες της Καστοριάς, καλούνται να δώσουν την δική τους απάντηση στην κάλπη της 8ης Οκτωβρίου, απέναντι στο συγκεκριμένο σύστημα που χωρίς πολιτική περίσκεψη, ανεμπόδιστα και πολιτικά ευθαρσώς τοποθέτησε αρχικά τοπική δημοσιογράφο ως ειδική σύμβουλο του κ. Κορεντσίδη, ενώ η τηλεπερσόνα που πήρε την θέση της, προλόγισε την ομιλία του νυν δημάρχου κατά την διάρκεια των εγκαινίων του εκλογικού κέντρου. Φυσικά και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σ' αυτές τις ενέργειες. Αλλά η σημειολογία τους, πόσες εξηγήσεις χωράει;


* * *

Όλα τα παραπάνω όπως φαίνεται δεν είναι και τόσο άγνωστα όσο φαντάζονται ορισμένοι στην τοπική κοινωνία. Καθώς όλο και περισσότερα αλλά και πιο τακτικά, βλέπουν το φως της δημοσιότητας από μερίδα του Τύπου, περιστατικά στελεχών της δημοτικής αρχής που φανερώνουν την πολιτική τους και προσωπική τους κατάσταση. Παρά το γεγονός, πως μερικά από τα τοπικά δημοσιογραφικά τζιμάνια αγαπητή ΟΔΟΣ δεν αναφέρουν το παραμικρό. Ενδεχομένως να μην άκουσαν ή να μην είδαν το παραμικρό. Ή και όχι. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. 

Καταλήγοντας να ενεργούν ως αυθεντικοί λομπίστες και πάντοτε εντός των κανόνων που θεσμοθετεί ο πολιτικός τους ηγεμόνας. Τον οποίο υποστήριξαν σχεδόν ανοικτά για την εκλογή του και τώρα στην περίπτωση των δημοτικών εκλογών φαίνεται να έχουν αναλάβει εξολοκλήρου την προσπάθεια επανεκλογής του κ. Κορεντσίδη, τον εκλεκτό του πολιτικού γαιοκτήμονα. Έχοντας αφήσει στην άκρη οποιαδήποτε μορφή αμεροληψίας, ανεξαρτησίας και αντικειμενικότητας όπως επιτάσσει το λειτούργημα που υπηρετούν, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στην απόδοση της λέξης «διαπλοκή».

Υπό τις δεδομένες πολιτικές συνθήκες οι δημότες της Καστοριάς, καλούνται να δώσουν την δική τους απάντηση στην κάλπη της 8ης Οκτωβρίου, απέναντι στο συγκεκριμένο σύστημα που χωρίς πολιτική περίσκεψη, ανεμπόδιστα και πολιτικά ευθαρσώς τοποθέτησε αρχικά τοπική δημοσιογράφο ως ειδική σύμβουλο του κ. Κορεντσίδη, ενώ η τηλεπερσόνα που πήρε την θέση της, προλόγισε την ομιλία του νυν δημάρχου κατά την διάρκεια των εγκαινίων του εκλογικού κέντρου. Φυσικά και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σ' αυτές τις ενέργειες. Αλλά η σημειολογία τους, πόσες εξηγήσεις χωράει;

Η ίδια βέβαια ήταν εκείνη που φιλοξένησε δημοσιογραφικά αρκετές φορές σε τοπικό σταθμό τον κ. Κορεντσίδη ασκώντας του βεβαίως, κριτικά αλλά και αμείλικτα (not) ερωτήματα. Για το «πόσο πια» θα πάνε και άλλο μπροστά τον τόπο! Έτσι για να μαθαίνουν οι τοπικοί ιθαγενείς το πώς παίζεται η μπάλα που θέλει ο πολιτικός προϊστάμενος. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Σεπτεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1192.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ