Οι μεταπηδήσεις σε άλλον συνδυασμό, των στελεχών του κ. Κορεντσίδη, όπως των τέως αντιδημάρχων κκ. Θεοχάρη και Παπαδόπουλου, έχουν την δική τους σημειολογία, κυρίως λόγω των θεσμικών θέσεων που κατείχαν. Και αν προστεθούν κι άλλοι που αποχωρούν –όπως του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Κ. Μηταλίδη, αλλά και εκείνων που προσχώρησαν στους νέους δημοτικούς συνδυασμούς, ο συνδυασμός του κ. Ι. Κορεντσίδη μετρά ήδη αρκετά, καίρια πλήγματα.
Συνηθίζεται εδώ και πολλά χρόνια κατά την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών, να υπάρχουν αλλαγές προσώπων των ψηφοδελτίων που καταρτίζονται για τη κάθε εκλογική αναμέτρηση. Τόσο μέσω ορισμένων αποχωρήσεων μέχρι πρότινος ενεργών πολιτικά στελεχών, όσο και με την είσοδο αρκετών νέων προσώπων. Αρχικά υπό το καθεστώς υποψηφίων στελεχών (δημοτικών και περιφερειακών) και στην περίπτωση επιλογής τους από το εκλογικό σώμα με την ιδιότητα των αυτοδιοικητικών συμβούλων.
Μάλιστα, παρατηρούνται και περιπτώσεις υποψηφίων που ενώ διετέλεσαν από θεσμικές θέσεις των απερχόμενων αυτοδιοικητικών αρχών, εκείνοι να μεταπηδούν σε νέους συνδυασμούς, θέτοντας εκ νέου τους εαυτούς τους στην κρίση του εκλογικού σώματος μέσω του εκάστοτε νεοεμφανιζόμενου ψηφοδελτίου, των οποίων οι επικεφαλής συνήθως προσδοκούν στην εκλογική νίκη. Ενσωματώνονται λοιπόν στα νέα ψηφοδέλτια είτε επειδή προσβλέπουν σε καλύτερες πολιτικά ημέρες για τους ίδιους είτε για να βοηθήσουν στον εκλογικό αγώνα τον επικεφαλής εκείνον που θεωρούν πως έχει να προσφέρει περισσότερα από τον τελευταίο, δίπλα στον οποίο πρωτοεμφανίστηκαν.
Τις περισσότερες φορές αυτές οι περιπτώσεις υποψηφίων είναι και εκείνες που προκαλούν μεγαλύτερο πολιτικό θόρυβο στην τοπική κοινωνία. Διότι ουσιαστικά συνδέεται με την απροθυμία τους να συμμετέχουν εκ νέου ως υποψήφιοι με τον συνδυασμό που τους ανέδειξε και την αποχώρηση τους από την τελευταία αυτοδιοικητική αρχή. Και αυτό το γεγονός θα μπορούσε να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως αλλά και να γεννήσει ορισμένα ερωτήματα. Τόσο για την απόφαση των ίδιων να πορευτούν με κάποιον άλλον συνδυασμό απέναντι σε αυτόν που ανήκαν μέχρι πρότινος αλλά και όσο με τα αίτια που τους οδήγησαν στην συγκεκριμένη απόφαση τους.
Συνήθως, οι αφορμές που οδηγούν σε τέτοιου είδους πολιτικές διαρροές δεν γίνονται σχεδόν ποτέ γνωστές. Αν και τις περισσότερες φορές, οι σκέψεις αρκετών στρέφονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις, που συνήθως ταυτίζονται με τους εκάστοτε επικεφαλής και με τις πολιτικές τους πρακτικές. Οι οποίες δεν γίνονται ανεκτές και αποδεκτές από τα στελέχη, που έχουν ως αποτέλεσμα το πολιτικό τους διαζύγιο.
Ως τέτοιες ενδεχομένως θα πρέπει να θεωρούνται οι μεταπηδήσεις στελεχών από την δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη σε έναν εκ των συνδυασμών που διαφαίνεται να διεκδικούν με αξιώσεις την επόμενη δημοτική θητεία. Όπως των τέως αντιδημάρχων κκ. Θεοχάρη και Παπαδόπουλου, οι οποίοι επέλεξαν να πολιτευτούν με τον συνδυασμό του κ. Αποστόλη Τσούκα "Μπροστά μαζί". Και αν μην τι άλλο αυτές οι δύο αποχωρήσεις από τον συνδυασμό του κ. Κορεντσίδη έχουν την δική τους σημειολογία, κυρίως λόγω των θεσμικών θέσεων που κατείχαν.
Και αν δίπλα σε αυτά τα δύο πρόσωπα προστεθούν αρκετά ακόμα που είτε στο τέλος της θητείας τους αποχωρούν από τον συνδυασμό του κ. Κορεντσίδη δηλώνοντας την μη περαιτέρω αυτοδιοικητική τους ενασχόληση στις ερχόμενες εκλογές –όπως του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Κ. Μηταλίδη– αλλά και εκείνων που προσχώρησαν στους νέους δημοτικούς συνδυασμούς, ο συνδυασμός του κ. Ι. Κορεντσίδη μετρά ήδη αρκετά, καίρια πλήγματα. Και γίνονται ακόμα περισσότερο κατανοητά, όταν ανατρέξει κανείς να θυμηθεί τον αριθμό των ψήφων που έδωσαν στο ψηφοδέλτιο "Ώρα για δουλειά" στις εκλογές του 2019. Όπως γεννώνται και αμείλικτα ερωτήματα: Ποιοι είναι οι λόγοι και ποια τα κίνητρα αυτών που διαχώρισαν την θέση τους; Και τι είναι αυτό που αντίθετα, «εμπνέει» και συγκολλά τους υπόλοιπους;
‘Οπως υπάρχουν και περιπτώσεις πολιτευτών που ενώ υπήρξαν μέλη ή και επικεφαλής συνδυασμών της εκάστοτε μειοψηφίας/αντιπολίτευσης, να τάσσονται στο πλευρό νέων προσώπων αποσκοπώντας σε πολιτική τους μακροημέρευση από τα έδρανα των νικητών αυτήν την φορά. Ως τέτοιο παράδειγμα αυτοδιοικητικού πολιτευτή θα μπορούσε να θεωρηθεί η κ. Σπύρου, η οποία όντας μέχρι πρότινος η επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού "Ενέργεια για τον Δήμο Καστοριάς" που ήταν ταυτόχρονα και θεσμικά η αξιωματική αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο, τάχθηκε και αυτή στο πλευρό του κ. Αποστόλη Τσούκα. Και στην περίπτωσή της πάντως προκαλούνται ερωτηματικά.
Οι παραπάνω αναφορές ενδεχομένως να μην είχαν καμία πολιτική σημασία αν τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν κατείχαν κατά την θητεία τους, τις συγκεκριμένες θεσμικές θέσεις στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο και τις οποίες προφανώς επαναδιεκδικούν μέσω ενός συγκεκριμένου συνδυασμού. Ακόμα και αυτό, ίσως να έχει δική του ιδιαίτερη σημασία. Ή μπορεί και όχι. Απομένει κάτι παραπάνω από δύο εβδομάδες ώστε να αποδειχθεί αν πολλοί εξ αυτών έκαναν την σωστή πολιτική επιλογή ή όχι.
Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που έχουν αρχίσει προ πολλού να κάνουν διάφορες υποθέσεις εργασίας. Με την πιο ενδιαφέρουσα να έχει να κάνει με το σενάριο κατά το οποίο ο συνδυασμός "Ώρα για δουλειά" με επικεφαλής τον κ. Κορεντσίδη ηττηθούν στις εκλογές και αναγκαστικά τοποθετηθούν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Μείζονος ή ελάσσονος. Το κατά πόσο ο ίδιος αλλά και τα εκλεγμένα στελέχη του είναι προετοιμασμένα ή θα «καταδεχτούν» να βρεθούν σε εκείνες τις θέσεις, ενδεχομένως να μην απασχολεί επί του παρόντος, αλλά έχει και αυτό την δική του σημασία.
Εκείνο όμως που τάραξε τα πολιτικά νερά περισσότερο από το οτιδήποτε άλλο και περιστρέφεται γύρω από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήταν η απόφαση του πρώην αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Δ. Σαββόπουλου να μην συστρατευθεί με τον συνδυασμό του κ. Γ. Κασαπίδη που φέρει και την επίσημη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Αλλά να πορευτεί στις επόμενες εκλογές με τον συνδυασμό του κ. Γ. Αμανατίδη, πρώην πλέον μέλους και βουλευτή Κοζάνης με την Νέα Δημοκρατία.
* * *
Σε εκείνο όμως που δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά, είναι η απόφαση του κ. Σαββόπουλου να θέσει την υποψηφιότητά του μέσω του συνδυασμού του "αντάρτη" κ. Αμανατίδη. «Και πολύ άργησε να το πράξει» αναφώνησαν κάποιοι και πως θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει μαζί τους. Καθώς φαίνεται πως η ΝΔ εξαρτάται από τα κατά τόπους κομματικά κουταβάκια, τα οποία δεν χάνουν ευκαιρία να αποδείξουν την έμπρακτη υπακοή τους στο εκάστοτε κομματικό τους αφεντικό, που συνήθως κατέχει και βουλευτική έδρα.
* * *
Το ιστορικό της συγκεκριμένης υποψηφιότητας του κ. Αμανατίδη είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο ίδιος αφού δεν κατάφερε να εκλεγεί ως δεύτερος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον νόμο Κοζάνης –κατετάγη τρίτος μετά το τέλος των εκλογών του Μαΐου– και μετά την ανακοίνωση του πρώην κόμματος του για την στήριξη που θα δώσει στον κ. Κασαπίδη, αποφάσισε την παρουσία του στις περιφερειακές εκλογές ως επικεφαλής ενός νέου ψηφοδελτίου χωρίς την επίσημη γαλάζια στήριξη, πηγαίνοντας κόντρα ουσιαστικά στην κομματική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Γεγονός που του κόστισε –ή και όχι– την διαγραφή του ως στέλεχος από το κυβερνών κόμμα.
«Γαλάζιοι μπακαλιαρίστικοι χειρισμοί» σκέφτηκαν ορισμένοι και δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω μαζί τους. Καθώς από την αρχή ως το τέλος μια τέτοια απόφαση είναι κενή περιεχομένου. Αναδεικνύοντας για ακόμη φορά το αρκετά μεγάλο πρόβλημα που φαίνεται να έχει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ως προς την επιλογή προσώπων που θα την εκπροσωπούν στις εκλογικές διαδικασίες.
Αργά μα σταθερά η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης και ο κομματικός τους μηχανισμός φαίνεται να απομακρύνεται από την κοινωνική βούληση και μοιάζει να κλείνει τα μάτια και τα αυτιά στα θέλω αλλά και τις ανάγκες του εκλογικού σώματος. Ωστόσο αυτή είναι μια διαπίστωση η οποία θα πρέπει να απασχολήσει τους ίδιους και όσο γίνεται λιγότερο την συγκεκριμένη στήλη.
Σε εκείνο όμως αγαπητή ΟΔΟΣ που δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά, είναι η απόφαση του κ. Σαββόπουλου να θέσει την υποψηφιότητά του μέσω του συνδυασμού του "αντάρτη" κ. Αμανατίδη. «Και πολύ άργησε να το πράξει» αναφώνησαν κάποιοι και πως θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει μαζί τους. Καθώς, μέσω της συγκεκριμένης τοποθέτησης φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία εξαρτάται από τα κατά τόπους κομματικά κουταβάκια, τα οποία δεν χάνουν ευκαιρία να αποδείξουν την έμπρακτη υπακοή τους στο εκάστοτε κομματικό τους αφεντικό, που συνήθως κατέχει και βουλευτική έδρα.
Και όταν τα τοπικά γαλάζια κουταβάκια που είναι αρμόδια τα ενημερώσουν τα μεγάλα αφεντικά για το πολιτικό ρεύμα που έχουν τα στελέχη τους σε τοπικό επίπεδο, εκείνα προτιμούν να ασχολούνται με τα ξεροκόκκαλα και τις λιχουδιές που τους πετούν διάφοροι από δεξιά και αριστερά τους. Αγνοώντας επιδεικτικά την εκλογική δύναμη του κ. Σαββόπουλου επί σειρά εκλογικών περιφερειακών αναμετρήσεων η οποία ξεπερνά κατά πολύ τις βουλευτικές επιδόσεις των τοπικών εκλεγμένων βουλευτών.
Μέχρι που θα έρθει η στιγμή που θα ψάχνουν την γαλάζια ψήφο μεταξύ συγγενών και φίλων και θα αποφασίσουν –μόνοι τους– να ρίξουν στην μάχη την μεγάλη εφεδρεία. Μόνο που τότε θα είναι ήδη πολύ αργά. Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο τους που αφήνουν πολιτικά ανεκμετάλλευτο ένα πρόσωπο με τις εκλογικές επιδόσεις του κ. Σαββόπουλου.
Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Σεπτεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1191.
Τα ποδοσφαιρικά ήθη έχουν εισχωρήσει προ πολλού στην πολιτική. Αρκεί να δει κανείς από ποιον πολιτικό χώρο έχουν ξεκινήσει μερικοί υπουργοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο στοίχημα δίνει 1.15 και γκολ γκολ over στο κορεντζιδη. Φτάσαμε ήδη σε επίπεδα κερκιδας με τους αγρίους να γρυλίζουν.
ΑπάντησηΔιαγραφή