7.10.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Ο αμφιλεγόμενος ρόλος των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο για τον τρόπο που επιλέγουν να ενημερώσουν το κοινό τους, όσο και για τις σχέσεις που αναπτύσσουν με τους τοπικούς αιρετούς όλων των βαθμίδων σε βάθος πολλών χρόνων ή και δεκαετιών, είναι μία από τις βασικές αιτίες που η πόλη της Καστοριάς έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο παρακμής.


Δεν είναι λίγες οι φορές –το αντίθετο μάλλον ισχύει– που μέσω της συγκεκριμένης στήλης έχει σχολιαστεί και κριθεί ο αμφιλεγόμενος ρόλος των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Τόσο για τον τρόπο που επιλέγουν να ενημερώσουν το κοινό τους –γούστο τους καπέλο τους– όσο και για τις σχέσεις που αναπτύσσουν με τους τοπικούς αιρετούς όλων των βαθμίδων σε βάθος πολλών χρόνων ή και δεκαετιών. Και το τελευταίο ενδεχομένως να αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μία από τις βασικές αιτίες που η πόλη της Καστοριάς έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο παρακμής όπως το αντιλαμβάνονται οι δημότες της.

Και εδώ που τα λέμε δεν είναι δα και τόσο πολύ διευρυμένος ο δημοσιογραφικός κύκλος της Καστοριάς, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα προσωποποιημένου καταμερισμού δημοσιογραφικών ευθυνών. Κάτι το οποίο δεν θα γίνει ούτε αυτήν την φορά στην οποία γίνεται αναφορά στους επικεφαλείς των Φιλικών Μέσων Ενημέρωσης για τους ευνόητους λόγους που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί. Εξάλλου η πορεία και η διαδρομή τους όλα αυτά τα χρόνια έχει καταγραφεί στις μνήμες των περισσότερων που δύσκολα μπορεί να διαγραφεί ή να πάψει να λησμονείται όπως ενδεχομένως εκείνοι να ελπίζουν. Αλλά αυτά για τους ίδιους είναι ψιλά γράμματα.

Και όταν επιχείρησαν να ασκήσουν το «λειτούργημα» που εκπροσωπούν την τελευταία τετραετία –και σωστά έπραξαν– όταν είχαν απέναντι τους τον πρώην κυβερνητικό βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζήση Τζηκαλάγια δεν επέδειξαν την ίδια ροπή ελέγχου σε πρώην κυβερνητικούς τοπικούς βουλευτές όπως κατά σειρά ήταν η πρώην βουλευτής του ΣυΡιζΑ κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, αλλά και της προκατόχου –και νυν– κυβερνητικής βουλευτή κ. Μαρίας Αντωνίου.

Ενδεχομένως η τοπική κυβερνητική εκπροσώπηση του κ. Τζηκαλάγια να μην ήταν αυτή που οι ίδιοι επιθυμούσαν σε σχέση με κάποια άλλη πιο αρεστή προς αυτούς. Ή μπορεί και όχι. Μπορεί για παράδειγμα, να θέλησαν να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους ή ένα όμορφο πρωινό να ξύπνησαν και να αποφάσισαν να ασκήσουν υπό διαφορετικούς όρους το επάγγελμα τους. Όπως και να έχει σωστά έπραξαν όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιος ακριβώς λόγος προκάλεσε αυτήν την επαγγελματική τους μεταστροφή. Αν και η σκέψη των περισσότερο καχύποπτων «κάπου» φαίνεται να οδηγείται αλλά μοιάζει να μην είναι ακόμη της παρούσης.

Έτσι λοιπόν και υπό το διαμορφωθέν δημοσιογραφικό τοπικό σκηνικό η Καστοριά έχει φτάσει στο τέλμα της. Και κανένας φαίνεται να μην το αντιλαμβάνεται ή να υποκρίνεται πως δεν το κάνει. Έχοντας φτάσει μάλιστα στο σημείο αρκετές φορές στα ερτζιανά της πόλης τον ρόλο του δημοσιογραφικού "ανακριτή" να τον έχει αναλάβει εξέχων μέλος της τρέχουσας δημοτικής αρχής –με τον πλέον σοβαρό θεσμικό ρόλο στην λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου– και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής να είναι κάποιο θεσμικό μέλος της δημοτικής αρχής στην οποία ανήκει και ο ίδιος ή κάποιο από τα πρόσωπα της μείζονος και της ελάσσονος δημοτικής αντιπολίτευσης.

Και υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, γίνεται απολύτως κατανοητό –σχεδόν από όλους– πως δεν μπορεί να υπάρξει η απαιτούμενη αμερόληπτη στάση που πρέπει να τηρείται αν και εφόσον το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι η αποκλειστικά αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών και εν προκειμένω των ακροατών. Αν και κατά την διάρκεια φιλοξενίας του δημάρχου Καστοριάς κ. Κορεντσίδη ο ίδιος έχει επιλέξει να μην συμμετέχει για «ευνόητους λόγους». Κάτι το οποίο έπρεπε να πράττει και με όλους τους υπόλοιπους που ανήκουν στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και με εκείνους τους οποίους έχει διορίσει ο κ. Κορεντσίδης ως επικεφαλής σε συγκεκριμένες δημοτικές επιχειρήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά συνέβη κατά την διάρκεια της ραδιοφωνικής φιλοξενίας του προέδρου της ΔΕΥΑ Καστοριάς κ. Πέτρου Τόσκου. Ο οποίος φρόντισε να γνωστοποιήσει μετά κλάδων και βαΐων την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο για το έργο αποκατάστασης των σωληνώσεων ύδρευσης· έργο που εντάχθηκε στην χρηματοδότηση του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας στις 1 Σεπτεμβρίου 2017, επί Ανέστη Αγγελή. Ενώ ταυτόχρονα διαβεβαίωνε τους δημότες Καστοριάς για την έναρξη του συγκεκριμένου έργου πριν τρία (3) καλοκαίρια!! «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη αλλά με μια μικρή καθυστέρηση κάποιων ετών» υποστήριξαν αρκετοί σκεπτόμενοι με νοσταλγία την ΠΦΑ του κ. Αλέξη Τσίπρα. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ» σιγοψιθύρισαν κάποιοι άλλοι και πώς να διαφωνήσει κανείς μαζί τους.

Όμως από την συγκεκριμένη ραδιοφωνική τοποθέτηση του κ. Τόσκου εκείνο που προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις ήταν τα όσα υπονόησε για έναν εκ των διεκδικητών της δημοτικής αρχής και προσεχή πολιτικό αντίπαλο της παράταξης του. Τον οποίο φρόντισε να φωτογραφίσει με όσα δήλωσε συνδέοντας την πρώην επαγγελματική ιδιότητα του υποψήφιου δημάρχου με το άγχος και την αγωνία πολλών εκ των νέων στρατεύσιμων.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Κι αν ο κ. Τόσκος επέλεξε να τοποθετηθεί σαν τον αψύ Κρητικό κ. Πολάκη, τότε μοιάζει αρκετά πιθανό να έχει και την πολιτική εξέλιξη αυτών από τους οποίους εμπνέεται. Καθώς πέρα από την τραμπική ομιλούμενη που έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί, δεν παρουσιάζει κάτι άλλο. Και η αναφορά γίνεται φυσικά στο (μη) παραγόμενο πολιτικό του έργο κατά την προεδρία του στην ΔΕΥΑΚ.


* * *

Ουσιαστικά ο κ. Τόσκος υπονόησε πως ο υποψήφιος δήμαρχος έκανε εξυπηρετήσεις που στα μάτια των περισσοτέρων μοιάζουν και με κάποιου είδους διαπλοκή. Διακατεχόμενος από κάποιου είδους πολιτικού θράσους ή και πολιτικής δειλίας καθώς δεν τόλμησε πολιτικά να αναφέρει το ονοματεπώνυμό του, καθώς ενδεχομένως να τον οδηγούσε σε δικαστικές περιπέτειες. Βλέπεις αγαπητή ΟΔΟΣ, στις περισσότερες φορές αυτών των περιπτώσεων, αυτές οι δύο έννοιες –θράσους και δειλίας στην πολιτική– μοιάζουν δύσκολο να διαχωριστούν.

Και αν ο κ. Τόσκος επέλεξε προεκλογικά να τοποθετηθεί σαν τον αψύ Κρητικό κ. Πολάκη, τότε μοιάζει αρκετά πιθανό να έχει και την πολιτική εξέλιξη αυτών από τους οποίους εμπνέεται. Καθώς πέρα από την τραμπική ομιλούμενη που έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί, δεν παρουσιάζει κάτι άλλο. Και η αναφορά γίνεται φυσικά στο (μη) παραγόμενο πολιτικό του έργο κατά την προεδρία του στην ΔΕΥΑ Καστοριάς. Που όσο περνά ο καιρός, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την επιχείρηση της οποίας προεδρεύει, μόνο ως ενθαρρυντικά για την εξυγίανση της λειτουργίας της δεν μπορούν να εκληφθούν. 

Και με αυτά τα στοιχεία γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό, γιατί ένα μήνα πριν ο κ. Τόσκος μέσω άλλης ραδιοφωνικής του τοποθέτησης φάνηκε αρκετά ενοχλημένος από τον αποκλεισμό της ΔΕΥΑ Καστοριάς από τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, κατηγορώντας στην ουσία, την ίδια την κυβέρνηση πως ενεργεί... μεροληπτικά σε σύγκριση με τους γειτονικούς νομούς. Αλλά ταυτόχρονα λησμονώντας τον βασικό λόγο για τον οποίο η επιχείρηση που διοικεί τέθηκε εκτός χρηματοδότησης. Και αυτός δεν είναι άλλος από το οικονομικό προφίλ της συγκεκριμένης επιχείρησης, που ως φαίνεται λειτουργεί υπό το καθεστώς ζημίας, γεγονός που δεν γίνεται αποδεκτό από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά όργανα. Γνωστά είναι αυτά σε όλο τον κόσμο, με εξαίρεση φαίνεται κάποιες δημοτικές επιχειρήσεις που εκτός των άλλων, στοχεύουν και στην απελευθέρωση της Πόλης.

Επίσης, καλό θα ήταν να γνωρίζουν εκεί στο περιβάλλον της ύδρευσης; – αποχέτευσης, πως και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές συμμετείχαν αρκετοί συνδυασμοί με αρκετά αξιόλογα στελέχη και επικεφαλής, διεκδικώντας τον βαλτωμένο –όπως διαλαλούν– Δήμο Καστοριάς. Το γεγονός πως εκλέχτηκε ο συνδυασμός του κ. Κορεντσίδη στον οποίο συμμετείχε και ο κ. Τόσκος (που συμμετείχε ως γνωστόν και παλαιότερα με άλλους συνδυασμούς) δεν αρκεί πλέον για την κατάταξη στην λίστα των τοπικών σωτήρων και ευεργετών. Ενδεχομένως με την σκέψη τους να υποθέτουν πως ανήκουν σε κάποια τέτοια λίστα και πως λόγω της τοπικής… ευημερίας που έφερε η συγκεκριμένη δημοτική αρχή να ανακοινώνονται και οι νέοι δημοτικοί συνδυασμοί.

Αλλά προφανώς τέτοιου είδους τοποθετήσεις δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Και τα πολιτικά αποτελέσματα της σύγκρουσης με την πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές δεν έχουν αίσιο τέλος. Καθώς παρατηρείται πως όλο και περισσότερο χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη πολιτική παστίλια από στελέχη της δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη ως επιχείρημα/απάντηση σε ερωτήσεις που αφορούν τον αριθμό των υποψήφιων δημάρχων που ανακοινώνονται για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όπως είναι φυσικό πλέον, για όλες τις παραπάνω τοποθετήσεις του κ. Τόσκου δεν υπήρξε η παραμικρή δημοσιογραφική… ενόχληση (του).. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ψάξει λίγο παραπάνω, για παράδειγμα, τον λόγο για τον οποίο η ΔΕΥΑ Καστοριάς αποκλείστηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έπρεπε να φροντίσουν τα δημοσιογραφικά τζιμάνια της πόλης ώστε να ακουστεί η τοποθέτηση εκείνου ή εκείνων του συγκεκριμένου υπουργείου που ήταν υπεύθυνοι για τον συγκεκριμένο αποκλεισμό. Παρά αυτά, αρκέστηκαν σε όσα δήλωσε ο κ. Τόσκος και θεώρησαν πως επιτέλεσαν το δημοσιογραφικό τους έργο.

«Καλημέρα σου λέει, και κοιτάς έξω να δεις αν όντως είναι μέρα» υποστήριξαν ορισμένοι, από τους οποίους δυσκολεύομαι να διαχωρίσω την θέση μου αγαπητή ΟΔΟΣ. Και από την στιγμή που οι διορισμένοι μπαλαντέρς έχουν τόσο μάχιμους (sic) δημοσιογράφους απέναντί τους, τότε μοιάζει όλο και πιθανότερο να καλημερίζουν τους δημότες ενώ έξω είναι πίσσα σκοτάδι. Και αυτοί να τους πιστεύουν καταπίνοντας αμάσητο τον δημοτικό μπακαλιάρο που τους σερβίρει ο εκάστοτε. Και μετά περιμένουν ορισμένοι –προφανώς ρομαντικοί– για την δημοσιογραφική παρέμβαση σε ζητήματα πολιτιστικού εκφυλισμού της πόλης με τα ακούσματα αλά Ντομάκινε της πλατείας Ομονοίας και με την γενικότερη θολοκουλτούρα που παρουσιάζεται ως "τοπική" (ντόπια). Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Ιουλίου 2023, αρ. φύλλου 1183.


15 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/10/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/10/23

    Ό,τι χειρότερο έχει να επιδείξει ο Δήμος διαχρονικά τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια. Αλλά και πιο πίσω να πάμε ένας Τόσκος πάντα [....] το Δήμο, ανιδιοτελώς πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/10/23

      Πάντα για το καλό σου. Πολύ θα ήθελα να ξέρω οι 400 που τον ψήφισαν είναι όλοι συγγενείς, κουμπάροι και δέκτες ρουσφετιού ή αν υπάρχουν και πραγματικά βόδια μεταξύ αυτών

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος10/10/23

      Τι 400 λες εσύ; 900 πήρε! Πολλά βόδια μιλάμε εκεί έξω.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος10/10/23

      Τα βόδια ψηφίζουν βόδια για να κυβερνηθούν από βόδια.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος10/10/23

      1.194 είναι. δυστυχώς τα βόδια στην πόλη αυξάνονται.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος10/10/23

      Μη δαγκάσεις τη γλώσσα σου, θα φαρμακωθείς...

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος11/10/23

      Στη βυζαντινή αρχόντισσα οι ευσεβείς ψηφοφόροι και οπαδοί της εβραϊκής μυθολογίας επιβραβεύουν αυτόν που κρέμασε πανώ εμπευσμένο από την μυθολογία αυτή. Σημειωτέον ότι το πανώ κρεμάσθηκε σε οικοδόμημα που δεν του ανήκει. Ελπίζω την επόμενη φορά θα μη κρεμάσει κανένα πανώ με πρόσωπα της εβραϊκής μυθολογίας και στο σπίτι σας με δικά σας λεφτά.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος12/10/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος12/10/23

      Σαν καλός φιλοεβραιος και ευλαβης χριστιανός τώρα θα κρεμάσει την σημαία του Ισραηλ και θα ζητήσει να κάψουν όλη την Γάζα.

      Διαγραφή
  3. Lila Panou [fb]9/10/23

    Το ίδιο ισχύει και για την κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/10/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/10/23

    Το ευσεβές πλήρωμα αμείβει την κατάχρηση εξουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος12/10/23

    Έχει το δικαίωμα ένας δωδεκαθεϊστής να κρεμάσει στην ΔΕΥΑΚ ένα πανώ με την μορφή του Δία; Έχει το δικαίωμα ένας μωαμεθανός να κρεμάσει στην ΔΕΥΑΚ ένα πανώ με την ημισέληνο; Δεν είναι η Ελλάδα κοσμικό κράτος; Με ποιο δικαίωμα κάνει κάποιος προπαγάνδα σε δημοτική επιχείρηση υπέρ μιας ορισμένης θρησκείας; Και βρέθηκαν άνθρωποι να ψηφίσουν αυτό το άτομο αντί να το στείλουν σπίτι του; Τελικά ζούμε σε ευρωπαϊκή χώρα ή στο Ελλαδιστάν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος13/10/23

      Οι εκλογές έδειξαν ότι ζούμε στο Ελλαδιστάν.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ