16.10.23

Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου: Εφαρμογές και επαληθεύσεις των πορισμάτων του φόρουμ "Βυζαντινή Καστοριά"


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 29.6.2023 | 1181


Εφαρμογή πορισμάτων του φόρουμ 
από την Ι. Μητρόπολη

Στο Φόρουμ για τον Θρησκευτικό Τουρισμό με τίτλο «Βυζαντινή Καστοριά», που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά τον Ιανουάριο του ενεστώτος έτους 2023, τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη και των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, του λεγομένου «Θρησκευτικού Τουρισμού» στην περιοχή μας.
Ας σημειωθεί ότι το Φόρουμ είχε συνδιοργανωθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, τον Δήμο Καστοριάς, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Καστοριάς. 
Είναι σημαντικά τα Πορίσματα του Φόρουμ, τα οποία πυροδότησαν κάποιες δράσεις, μεταξύ των οποίων ήταν η έναρξη ενεργειών για την ένταξη Μνημείων της Καστοριάς στον κατάλογο προστατευόμενων Μνημείων της UNESCO, η συγκρότηση ομάδας εργασίας στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας για το θέμα αυτό κλπ.
Εφαρμόζοντας, ως Μητρόπολη, τα Πορίσματα του Φόρουμ, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, κυρίως με τον εθελοντισμό και την αγάπη για την ιστορία, για τους Ναούς μας, για την Καστοριά, ξεκινήσαμε δειλά-δειλά μια καμπάνια ενημέρωσης των Ιερών Μητροπόλεων και των Ενοριών της Ελλάδος και τουριστικών Πρακτορείων, σε πρώτη φάση, και τους απευθύναμε πρόσκληση να επισκεφθούν την Καστοριά, και εμείς, ως Μητρόπολη, να τους βοηθήσουμε να επισκεφθούν τους Ναούς, να ασπασθούν τις ιερές Εικόνες τους, να προσευχηθούν, να ανάψουν ένα κεράκι, να θαυμάσουν και εν τέλει να αγαπήσουν την Καστοριά. 
Τα Πορίσματα του Φόρουμ που μας οδήγησαν στην πρώτη αυτή δράση είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«- Το Φόρουμ ανταποκρίθηκε στο κοινό αίτημα όλων των παραγόντων της περιοχής για την ανάπτυξη του λεγομένου θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή μας, για την ανάδειξη του εν πολλοίς κρυμμένου πλούτου της πόλης και της Επαρχίας της Καστοριάς και για την ενεργοποίηση μιας εναλλακτικής μορφής ανάπτυξης του τόπου μας.
– Η Καστοριά και η ευρύτερη περιοχή της έχει μια μοναδικότητα ως προς τον μεγάλο πλούτο βυζαντινών μνημείων.
– Τα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά μνημεία της Καστοριάς παραμένουν «ζωντανά», δηλαδή εν λειτουργία, και η πνευματικότητά τους ικανοποιεί και τις ανάγκες των σύγχρονων ανθρώπων. 
­- Υφίσταται διάκριση μεταξύ τουρίστα και προσκυνητή, ως προς τα κίνητρα και την συμπεριφορά».
Στα πλαίσια αυτά επιχειρήσαμε την πρώτη αυτή προσπάθεια ενημέρωσης, και νομίζω σε διάστημα ενός έτους από σήμερα, θα μπορέσουμε να έχουμε μια εικόνα πορείας της προσπάθειας αυτής, με την βοήθεια και των άλλων συνδιοργανωτών φορέων. 
Ως Μητρόπολη, βεβαίως, μας ενδιαφέρει και η ανάδειξη των Ναών μας και η ψυχική ωφέλεια των προσκυνητών.
Οπωσδήποτε, η Ιερά Μητρόπολη δεν μένει μόνο στην ενημέρωση και πρόσκληση αυτή. Ήδη εφάρμοσε για πρώτη χρονιά το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Υιοθετώ ένα Μνημείο», και επεξεργάζεται και άλλες δράσεις προς περαιτέρω εφαρμογή των Πορισμάτων του Φόρουμ.


Άρθρο – επαλήθευση των πορισμάτων του φόρουμ

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε από την Εταιρεία Vice, και αναδημοσιεύθηκε και σε τοπικά μέσα, μια έρευνα ή μάλλον μια άποψη ενός δημοσιογράφου της, σχετικά με το τουριστικό ενδιαφέρον διαφόρων πόλεων της Ελλάδος. Προσωπικά δεν γνωρίζω και δεν είμαι βέβαιος για τις λεπτομέρειες του δημοσιεύματος αυτού, δηλαδή για τα κίνητρα, τις πηγές κλπ. Ο ίδιος ο αρθρογράφος μας προιδεάζει, γράφοντας: «προφανώς, καθένας έχει άλλη αντίληψη και τα δικά του κριτήρια για το τι βρίσκει ωραίο σε μία πόλη. Προφανώς, επίσης, όλες οι πόλεις αυτές σου δίνουν περισσότερο από έναν λόγο να τις επισκεφτείς». 

Αφήνοντας κατά μέρος, λοιπόν, τα κίνητρα και την μέθοδο του άρθρου, το δεχόμαστε κατ᾽ αρχάς ως ένα ενυπόγραφο κείμενο, το οποίο επαληθεύει εκόν άκον το δικό μας Φόρουμ.
Η εταιρεία αυτή, ή ο δημοσιογράφος της, παρουσιάζουν τα προσόντα της Καστοριάς ως τουριστικού προορισμού, απαριθμώντας τα εξής: την λίμνη, τα δύο βουνά (Γράμμο και Βίτσι, προφανώς), τα παλαιά αρχοντικά, το πράσινο, τα «πλακόστρωτα». Γράφει επί λέξει: «Χτισμένη δίπλα σε λίμνη και ανάμεσα σε δύο βουνά, γεμάτη παλιά αρχοντικά, γωνίες και πολύ πράσινο. Πλακόστρωτα που έχουν νόημα και πολλή ηρεμία. Από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας».
Από τις διαπιστώσεις ή απόψεις του άρθρου λείπει παντελώς ο πολιτιστικός, ιστορικός και θρησκευτικός θησαυρός της Καστοριάς.
Αυτό έχει δύο αναγνώσεις: Ή δεν υπάρχει ο θησαυρός αυτός, και άρα δεν ασχολούμαστε με αυτό το θέμα, ή υπάρχει αλλά δεν έχει αναδειχθεί όπως του αξίζει και αξίζει στην Καστοριά. 
Προφανώς ισχύει το δεύτερο, δηλαδή υπάρχει αλλά δεν έχει αναδειχθεί ο πολιτιστικός πλούτος της Καστοριάς και δεν τον γνωρίζουν οι επισκέπτες της.
Επίσης υπάρχει διπλή ανάγνωση ως προς τις μελλοντικές δράσεις των φορέων της πόλεως στις οποίες θα μπορούσε να κατευθύνει η αποδοχή του άρθρου αυτού. Ή στρέφουμε όλες τις δράσεις μας στην φύση -την οποία ούτως ή άλλως μας χάρισε ο Δημιουργός-, ή αναδεικνύουμε και τα άλλα προσόντα -ιστορικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά- των προγόνων μας, της ιστορίας μας, της Καστοριάς μας, δυναμώνοντας επί πλέον την θέση της.
Σύμφωνα με τα Πορίσματα του Φόρουμ που συνδιοργανώσαμε οι πέντε προαναφερθέντες Φορείς, πρέπει να στραφούμε στην δεύτερη κατεύθυνση, της ανάδειξης, δηλαδή, των Μνημείων μας. 
Συγκεκριμένα στα Πορίσματα του Φόρουμ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
«- Οι όποιες ενέργειες προς τον κοινό σκοπό της ανάπτυξης του Θρησκευτικού Τουρισμού (Προσκυνηματικών Περιηγήσεων) γίνονται με συνεργασία όλων των Αρχών και Φορέων του τόπου.
– Η Καστοριά και η ευρύτερη περιοχή της έχει μια μοναδικότητα ως προς τον μεγάλο πλούτο βυζαντινών μνημείων.
– Υφίσταται άμεση ανάγκη για προετοιμασία των κατάλληλων δομών για την περαιτέρω ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού.
– Είναι αρμοδιότητα και υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικότερα της Πολιτείας για έργα υποδομής σε προσκυνήματα και θρησκευτικά μνημεία».
Συνεπώς, και με το άρθρο αυτό επιβεβαιώνονται τα συμπεράσματα και τα Πορίσματα του σημαντικότατου Φόρουμ «Βυζαντινή Καστοριά» και δίνεται έναυσμα για περαιτέρω δράσεις στήριξης και για έργα υποδομής προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του λεγομένου Θρησκευτικού Τουρισμού. 

Τέτοια έργα θα μπορούσε να είναι, έργα και δράσεις για την πρόσβαση στους Ναούς, έργα ανάδειξης των ιδίων των Ιερών Ναών, έργα ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου τους, προγράμματα πολεοδομικής ενοποίησης των Μνημείων κ.π.α., που είναι αρμοδιότητα άλλων Φορέων. 

Μια ακόμη επαλήθευση από το μέλλον

Ανάμεσα στα πολλά άλλα προγράμματα που μπορούν να καταρτισθούν για την στήριξη και ανάπτυξη των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων ήδη τέθηκε ως σοβαρή πρόταση η ιδέα του Σεβ. Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, Καστοριανού την καταγωγή, για την κατάρτιση Ευρωπαικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την ανάδειξη των Θρησκευτικών Προορισμών κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Ε65, με κύρια σημεία την Υπάτη Φθιώτιδος, τα Μετέωρα και την Καστοριά. 
Η πρόταση αυτή κατατέθηκε πρόσφατα από τον Σεβασμιώτατο με εισήγησή του κατά την Διεθνή Έκθεση Λαμίας.
Νομίζω ότι και αυτή η πρόταση έρχεται ως εφαρμογή των Πορισμάτων του Φόρουμ «Βυζαντινή Καστοριά», όπως για παράδειγμα:
«- Και η ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς που πλαισιώνει την Βυζαντινή Πολιτεία της διαθέτει επίσης πνευματικό, πολιτιστικό, ιστορικό, αρχαιολογικό πλούτο που συνδυάζεται με το φυσικό κάλλος και της πόλης και της ενδοχώρας.
­- Τα μνημεία της Καστοριάς συνδέονται με τα θαυμάσια εκκλησιαστικά μνημεία των Πρεσπών, και αποτελούν μια ευρύτερη ενότητα για τους επισκέπτες – προσκυνητές – ταξιδιώτες.
– Η σύνδεση των μνημείων της Καστοριάς με άλλα μεγάλα προσκυνηματικά κέντρα, όπως με τα Μετέωρα και το Άγιον Όρος, είναι επιθυμητή και εφικτή».
Πάντως, η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας ξεκίνησε δειλά-δειλά τα πρώτα δικά της βήματα προς εφαρμογή των όσων συζητήθηκαν και συναποφασίσθηκαν στο κοινό Φόρουμ «Βυζαντινή Καστοριά» και προς τον κοινό σκοπό της ανάδειξης του εκκλησιαστικού πλούτου και θησαυρού της Καστοριάς. 
Ελπίζουμε ότι με την κοινή σύμπραξη, η προσπάθεια αυτή θα φέρει καρπούς πολλούς, και άμεσους και έμμεσους και σε βάθος χρόνου.-


Φωτογραφία: Άγιοι Ανάργυροι, Κοσμάς και Δαμιανός (λεπτομέρεια). Τέλος 12ου, αρχές 13ου αι. Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Ιουνίου 2023, αρ. φύλλου 1181.



15 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/10/23

    Τώρα με τον γιάνη ( ένα Νί σαν τον μπαρουφάκη..!!) ξανά στο τιμόνι θα γινει πραγματικότητα….

    ΆνναΓούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/10/23

      Ο Γιάνννης με τρία ν λόγω μεγαλοπρέπειας δεν ήταν σε περισσότερες λειτουργίες και δεν φίλησε περισσότερα χέρια ιερωμένων από τους άλλους υποψηφίους με εξαίρεση τον κ. Τίγκα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος17/10/23

      Πότε θα μάθει επιτέλους αυτή η πόλη ότι το Βυζάντιο είναι παγκόσμια κληρονομιά και όχι τσιφλίκι ρασοφορων παραμυθάδων

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος18/10/23

    Άντε ρε από κει πρωί πρωί...άνοιξα μπας και ενημερωθώ και διαβάζω πάλι τα ίδια και τα ίδια... εμμονή σας κατάντησε... δεν έχετε τίποτε άλλο σοβαρότερο να μας απασχολήσετε; Δεν ξέρω αν ο δεσπότης επιμένει, αλλά όλοι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο ας αποφασίσουν αν στην Καστοριά με τις τόσο πολλές εκκλησίες χρειάζεται άλλη μία.
    Άμα θέλουν να είναι ξύπνιοι και να κάνουν το καλό στον πλησίον, ας χτίσουν μια Φοιτητική Στέγη.
    Η Καστοριά έχει και Πανεπιστήμιο, που ούτε στο μηχανογραφικό δεν το δηλώνουν τα παιδιά που αδυνατούν οι γονείς τους να πληρώσουν τα έξοδα διαμονής, θέρμανσης, μετακίνησης κλπ
    Πόσοι παπάδες, ψαλτάδες και καντηλανάφτες θα προσληφθούν θα σκεφτόμαστε ακόμη;
    Έτσι κοιτάμε μπροστά; Παραβλέποντας τους νέους που είναι το μέλλον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/10/23

      Πόσο δικιο έχεις φίλε. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί που αποφασίζουν στην πόλη έχουν χρήματα για να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στα Γιάννενα

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος18/10/23

    Μια και τό’φερε η κουβέντα…
    Εκείνος ο Υψηλότατος, τα λέει με πεντακάθαρη συνείδηση αυτά
    ή απευθύνεται σε χρυσόψαρα ;
    Μέσα στη γυάλα και μνήμη ανύπαρκτη.

    Όταν οι “θρησκευτικοί προορισμοί” σε αυτόν τον τόπο έσφυζαν από ζωή ...
    και τινάχτηκαν όλα στον αέρα κατόπιν ενεργειών του
    (και πεντέξι δικών του, που μετά βολεύτηκαν όλοι κατά κόσμον) …
    έρχεται σήμερα να μας κάνει προτάσεις πώς να προκόψουμε ;
    Ντράπηκε και η ντροπή ακούγοντας αυτά τα λόγια του …

    Κι αν υποτεθεί ότι συγχωρείται για τα παλιά, σήμερα τί κάνει;
    Παλιά ήταν νεώτερος και εξουθενωμένος.
    Σήμερα ;
    Τί περιμένει ;
    Ποιος τον έχει δεμένο και δεν κινάει να τα βρει με τους παλιούς του φίλους ;
    (Άλλα κορόιδα κι αυτοί …)

    Πώς να ξαναπάει ο κόσμος σε “θρησκευτικούς προορισμούς”, όταν τον έχουν εξευτελίσει, τον έχουν ψυχαναγκάσει, τον έχουν εξαπατήσει, τον έχουν διασύρει, του έχουν παραβιάσει τα προσωπικά δεδομένα ;

    Μόνον όποιος ζητάει τη θεραπεία της ψυχής του
    πάει συνειδητά σε εκκλησιά και ζει με τα Μυστήρια …
    κι ας διαβάλλουν κάποιοι τον Πνευματικό του.

    Όποιος θέλει shopping therapy … πάει και στο Λονδίνο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος18/10/23

    Μανία που έχουν μερικοί για ανάδειξη της εβραϊκής μυθολογίας. Αντί να διδάσκεται στα σχολεία μας και να προβάλλεται στην κοινωνία η ελληνική μυθολογία αυτοί διδάσκουν και προβάλλουν μια μυθολογία ξένη προς τους αρχαίους μας προγόνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος24/10/23

      Έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες, φίλε.
      Απλά τα πράγματα. Κάθε Μητροπολίτης δίνει και διαβεβαίωση :
      «Διαβεβαιούμαι επί τη Αρχιεροσύνη μου ότι θα εκπληρώ τη θεία χάριτι τα αρχιερατικά μου καθήκοντα μετά πάσης σπουδής και δυνάμεως, τηρών απαρασαλεύτως τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς Κανόνας και τας ιεράς Παραδόσεις, διαδηλώ δε υπακοήν εις το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους».
      Δεν πρόκειται για μανία λοιπόν. Ούτε καν αυθαιρεσία. Κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα και τους Νόμους είναι αυτή η διδασκαλία, αρέσει δεν αρέσει. Κάθε άνθρωπος σε θέση ευθύνης οφείλει να είναι συνεπής, πόσω μάλλον ένας Ιερωμένος όσον αφορά στο Πνεύμα της Εκκλησίας και της Κοινωνίας.
      Ένα πολύ δυνατό παράδειγμα επαγρύπνησης της Πολιτείας είναι - όχι μόνο από την Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - η καταδικαστική απόφαση για τις μισάνθρωπες εκφράσεις του πρώην Καλαβρύτων.
      Κι αν έχει καμιά σημασία η γνώμη μου, διαβάζω τα κείμενα του νέου Καστορίας και παραδέχομαι ότι εντάξει τα πάει μέχρι τώρα, ούτε υπερβολές ούτε ελλείψεις φανερώνει.
      Έχει βεβαίως δρόμο ακόμη μπροστά του κι αυτός, ας είναι ευλογημένος!
      Ας εύχεται κι εκείνος για εμάς, τα "ζωηρά" παιδιά του ...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος24/10/23

      Κατάλαβα καλά, δηλ. ότι το σύνταγμα κατοχυρώνει το νταβατζιλίκι επειδή κάποιος έχει κάποιο πολιτικό ή θρησκευτικό αξίωμα;
      νταβατζιλίκι με την έννοια του "επιβάλειν" φυσικά.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος26/10/23

      Δουλειά όλων των ιερωμένων των αβρααμικών θρησκειών, όπως ο Χριστιανισμός, είναι να προωθούν την εβραϊκή μυθολογία. Το θέμα είναι αν εμείς ως Έλληνες θέλουμε να διαφημίζουμε μια ξένη μυθολογία που δεν έχει καμμία σχέση με τη μυθολογία των προγόνων μας, αντί να διαφημίζουμε τη δική μας.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος27/10/23

      Ο δήμαρχος ήταν παρών στη λειτουργία στο Μανιάκι μαζί με τον Μητροπολίτη. Δεν γνωρίζω αν συζήτησαν για τον μελλοντικό ναό αφιερωμένο στην εβραϊκή μυθολογία.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος28/10/23

      Πολλοί διαμαρτύρονται που η Καστοριά δεν έχει πνευματικό. Αυτός ίσως να μη κατάλαβε ότι εννοούν πνευματικό κέντρο και βγήκε φωτογραφία με τον Μητροπολίτη για να μας δείξει ότι η Καστοριά έχει Πνευματικό.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος28/10/23

      Έγραψες!

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος2/11/23

      Υποτονικός ο εορτασμός των τοπικών Αγίων.
      Χτες ήταν του Αγίου Ιακώβου και από πουθενά δεν ακούσαμε να γίνεται κάτι. Ούτε καν στην Κορησό ούτε στη Μητρόπολη. Μόνο για το Χάλοουιν που φρόντισε να οργανώσει η Ελληνοαμερικανική ένωση διαβάσαμε πρωί-πρωί και για τον τοπικό μας Άγιο ούτε λέξη οι φωστήρες της ενημέρωσης.
      Για τους Αγίους Αναργύρους δεν το συζητάμε πια. Εδώ είναι η μισή Καστοριά με το όνομα Θεοδότα, Αργύρης, Κοσμάς, Δαμιανός και από κανένα δημοσίευμα δεν το πληροφορήθηκε ο υπόλοιπος κόσμος.
      Κατά τα άλλα, υποδεχτήκαμε την ευρωβουλευτίνα και αναδημοσιεύουμε κείμενα από άλλες μητροπόλεις.
      Ε, ύστερα ;

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος3/11/23

      Όσο και να νομίζουν ότι κερδίζουν την εμπιστοσύνη του λαού πλάθοντας φανταστικά σενάρια για υπερεκτιμημένους κληρικούς και υποτιμημένους λαϊκούς, έχουν οι άνθρωποι και νου και αισθητήρια, ώστε και να κατανοούν και να νιώθουν την των πραγμάτων αλήθεια.
      Το κακό είναι ότι αυτήν τη φαντασίωση τη θεωρούν ρεαλισμό.
      Αυτό όμως δεν είναι δικαιοσύνη αλλά απόκρυψη της αλήθειας.
      Οι ισχυροί κάθε χώρου φροντίζουν να προβάλλουν μόνο τα καλά τους, εθίζοντας τον κόσμο σε μια “εικονική πραγματικότητα” και κρατώντας τον σε μια πνευματική στασιμότητα. Αυτό όμως είναι κατ’ ουσίαν παραπληροφόρηση.
      Θέλετε παραδείγματα ;
      Πρόσφατα ανακοινώθηκε μόνο σε μια τοπική ιστοσελίδα ότι καταδικάστηκε από δικαστήριο ιερέας της περιοχής, γιατί ξυλοκοπούσε τον πεθερό του. Φυσικά, κανείς νοήμων δεν ζητάει τον διασυρμό κανενός, πολύ περισσότερο όταν έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη.
      Ας μην επαναπαυόμαστε μόνο στις δάφνες μας …
      Άμα θέλουμε να λειτουργούμε όλοι μαζί, κλήρος και λαός, δεν μας αρκεί ότι “προσκυνητές κατέκλυσαν” το Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, γιατί και θυμόμαστε και σκεφτόμαστε. Και κυρίως, ο Θεός κι η ψυχή μας ξέρει πόσο αγαπάμε, ένθεν και ένθεν, όπως γράφεις κι εσύ, αγαπητή ΟΔΟΣ.
      Όλες αυτές οι κυρίες με τα παντελόνια και τα αθλητικά, εκδρομή ήρθαν ;
      Καλώς όρισαν ! Οι Άγιοι πάντες βοήθειά τους !
      Και του χρόνου με υγεία, να δούμε στην Πανήγυρη των Αγίων Αναργύρων τουλάχιστον και εκείνες τις κυρίες που επί δεκαετίες διακονούσαν το Μοναστήρι.
      Α, ναι ! Όπως καλούν άλλους Μοναχούς να έλθουν στην Καστοριά μας, τους παλιούς Αγιαναργυρίτες πώς και δεν τους είδαμε ακόμη ;
      Μαλωμένοι είναι ;

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ