Εsmeralda
Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ των ισόπεδων οδικών κόμβων του Δήμου Καστοριάς, που κατασκευάζονται εσπευσμένα και προεκλογικά, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα πράγματα, ενδέχεται να γράψουν την δική τους μεγάλη ιστορία.
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, όχι αποκλειστικά από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, αλλά από μια διαφορετική σκοπιά και συγκεκριμένα με την συμβολή τους στην υπηρεσία της απαράμιλλης αισθητικής του κιτς.
ΤΟΥ ΚΙΤΣ που, δεν πρέπει να τρομάζει πάντα, διότι αν υπάρχει από άποψη, απηχεί την ανάγκη αμφισβήτησης και συνεπώς την ίδια την τέχνη. Μέσα από την ανατρεπτική προσέγγιση και ανάλυσή της.
ΤΟ ΚΙΤΣ είναι άλλωστε σημαντικό ρεύμα, μια τάση, που συναντάται στην καθημερινότητα, ευρύτερα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ πάντως, να αναφερθεί ότι ο περίφημος κόμβος του Διοικητηρίου, δεν είναι χρονικά ο πρώτος. Καθώς κόμβος δημιουργήθηκε πριν 1-2 χρόνια στην περιοχή του παλιού Εκθετηρίου Γούνας, στην διασταύρωση του Αποσκέπου.
ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ το ότι ενώ σίγουρα η κατασκευή ισόπεδων κόμβων δεν ήταν από τις κατεπείγουσες ανάγκες των πολιτών της Καστοριάς (όπως δεν ήταν ούτε η μητροπολιτική… παιδική χαρά ασφαλώς, ούτε καν ο παραλίμνιος δρόμος του Γύρου της Λίμνης), άρχισε ξαφνικά να βρέχει κόμβους που ξεφυτρώνουν σε όλες τις κατευθύνσεις.
ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ο κόμβος του Διοικητηρίου, έχει μια πρωτοπορία. Και ήδη προβάλλεται ως... τοπόσημο της Καστοριάς.
ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με το παρακείμενο συντριβάνι νερού, εξελίχθηκε σε κάτι σαν την fontana di Trevi και σε πειστήριο της μεγάλης επιτυχίας, ικανότητας, και εντιμότητας της απερχόμενης τετραετίας.
ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ συγκέντρωνε μόνο αυτό τα δικά του χαρακτηριστικά κιτς.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνο το βαθύ κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα με το οποίο βάφεται το πλακόστρωτο του χώρου και επαναληπτικά ξαναβάφεται και αναμιγνύεται με την ρύπανση των καυσαερίων όπως στο Ισλαμαμπάντ.
ΟΥΤΕ τα μικρά θαμνώδη φυτά με τα σε ίδια απόχρωση orange red άνθη τους.
ΕΙΝΑΙ όμως όλα αυτά συν το γεγονός ότι ο Δήμος Καστοριάς, με την επιμέλεια και φροντίδα του και τα επαναλαμβανόμενα βαψίματά του, μας καλεί να καμαρώνουμε. Και προφανώς να τον προτιμήσουμε.
ΚΑΙ ΕΚΕΙ που κάποιος θα πίστευε ότι το κιτς εκτονώθηκε, στην συνέχεια προστέθηκε ο (χωρίς καμμιά επείγουσα ανάγκη κατασκευής) ισόπεδος κόμβος προς την Φωτεινή Καστοριάς.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ –χωρίς να υπήρχε κάποια έκτακτη ανάγκη– στον "Μεγάλο Γύρο της Λίμνης", στην συμβολή του παραλίμνιου δρόμου με την επαρχιακή οδό που οδηγεί στην Φωτεινή.
ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ με έκπληξη μπορεί να διαπιστώσει ο διερχόμενος, ο περαστικός, αλλά και ο διαβάτης, ότι τόσο στο εσωτερικό του κόμβου, όσο και στις νησίδες που σχηματίσθηκαν, in the middle of the... mother Nature, οι ιθύνοντες ενέκριναν να σκεπαστούν όλες οι επιφάνειες με καταπράσινο πλαστικό χλοοτάπητα που κάρφωσαν ή βίδωσαν ή κόλλησαν!
ΤΟΣΟ ΖΩΗΡΟ πράσινο (esmeralda) πλαστικό χρώμα, προφανώς κινεζικής προέλευσης, ούτε στα πατάκια προσευχής για τα εκατομμύρια προσκυνητών στην Μέκκα δεν πωλούν οι πλανόδιοι.
ΚΑΙ Η ΑΠΟΡΙΑ, γιατί οι αθεόφοβοι εμπνευστές αυτού του σούπερ κιτς μνημείου Τέχνης, δεν σκέφτηκαν στην ύπαιθρο του "Μεγάλου Γύρου της Λίμνης", να φυτέψουν στο κέντρο του κόμβου της Φωτεινής, ένα πεύκο, ένα κυπαρίσσι, ένα πλατάνι, μια μηλιά έστω.
ΚΑΠΟΙΟ θάμνο τέλος πάντων, αφού εκεί είναι εντελώς φύση, και προτίμησαν αυτή την πλαστική πράσινη αηδία, σίγουρα δεν έχει απάντηση.
ΕΚΤΟΣ κι αν απάντηση είναι το ότι η ελεγεία στην υπηρεσία της αισθητικής του κιτς, δεν έχει όρια, αλλά έχει μέλλον στην Καστοριά.
ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ που προκαλεί και αγωνία, για το τι κιτς επιφυλάσσει στους μελετητές της αισθητικής, ο νέος κόμβος που κατασκευάζεται στη διασταύρωση προς Μαυροχώρι (περιοχή Γκιώλε) και ο νέος κόμβος στο ύψος του Τελωνείου.
ΑΠΟ ΟΠΟΥ άλλωστε περνούν και οι Φαρισαίοι της Καστοριάς.
In the middle of the Mother Nature = στο κέντρο της Μητέρας Φύσης· παράφραση in the middle of Nowhere = στην μέση του πουθενά.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Σεπτεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1189.
Σχετικά:
Μα γιατί σας κάνει εντύπωση, κάτοικοι-δημοτικοί άρχοντες και λοιποί αυτού του δύσμοιρου τόπου μισούν την φύση και το πράσινο παθολογικά. Σε βαθμό ψύχωσης. Τόσο που τελικά ίσως και να χρήζει η περιπτωσή τους ιατρικής παρακολούθησης
ΑπάντησηΔιαγραφήΕν αναμονή της πρότασης για ανάρτηση παλιοσιδερων σε σχήμα σταυρού, όπως στο Μαύρο Βουνό, στον κόμβο του διοικητηριου, και άγαλμα του πρώην μετροπολιτη στην χλόη. Έτσι θα δώσουμε μαθήματα ευλαβειας στο Ισλαμαμπάντ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποκρουστικό το θέαμα. Αλλά αυτοί είναι, και όχι μόνο το δείχνουν, αλλά καμαρώνουν κι από πάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω καμία όρεξη να κατηγορώ διαρκώς και μόνο τους "άρχοντες" για την κακοδαιμονία του τόπου. Όλοι ελέγχονται κατά κάποιον τρόπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια όμως και μιλάμε για κόμβους, μαζί με όλα τ' άλλα, ας προσεχθούν και οι πινακίδες.
Γιατί πριν από λίγες ημέρες πέρασα από αυτόν που ετοιμάζουν (δεν ξέρω αν τελείωσε) προς Μαυροχώρι. Και διάβασα στα αγγλικά Mavroxori.
Και καλά οι Έλληνες, θα διαβάσουν την πινακίδα στα ελληνικά.
Άμα έλθουν ξένοι τουρίστες, θα αποφύγουν το χωριό, γιατί θα νομίσουν ότι από εκεί πάει ο δρόμος στο Μαυροξώρι ;
Στη βυζαντινή αρχόντισσα έχουμε μόνο βυζαντινό αλφάβητο και greeklish.
ΑπάντησηΔιαγραφήgreeklish; μάλλον βλαχοαγγλικα θέλεις να πεις.
ΔιαγραφήΖητάτε από αυτούς που κόβουν τα δέντρα να φυτέψουν δέντρα; Να είστε ευχαριστημένοι αν δεν κόψουν και αυτά που έχουν μείνει και στήσουν πλαστικά Made in China.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι σίγουρο. Εξάλλου ήδη έστησαν πράσινο πλαστικό Made in China. Έχουν οικολογική συνείδηση οι άνθρωποι, γουνουποιοί γαρ.
ΔιαγραφήΜετά διαμαρτύρονται ότι οι πλαστικές γούνες βλάπτουν το περιβάλλον, ενώ οι δικές τους το προστατεύουν.
Διαγραφή