1.4.17

Το Σκάκι




4. kf1 b5

-Το κόκκινο ταγιέρ παντελόνι έκανε τη διαφορά, όλα τα άλλα κυρία μου είναι γνωστά, σας γνωρίζουμε τόσα χρόνια τώρα, για πόσους πολέμους υπογράψατε, πόσους σκοτώσατε, κοιμάστε ήρεμα τα βράδυα;
Ο άλλος λέει ότι είναι πάμπλουτος και φιλάνθρωπος αλλά και ρατσιστής, κι όποιος θέλει ας τον ψηφίσει. Ποιος φοβάται τον Ντόναλντ Ντακ;
Ο τρίτος ο ανεξάρτητος, ελπίζει μέχρι τις εκλογές να έχει μάθει τουλάχιστον γεωγραφία, το Χαλέπι μάλλον το έμαθε. Μην τον ενοχλείτε, μελετάει.
Κοιτάζοντας και τους τρεις, τι να σου κάνει ένας αναστεναγμός, απλά δυναμώνεις την ένταση […] born in the USA […] i was born in the USA […]

-Όμορφη που είναι η Νέα Υόρκη το φθινόπωρο, μαγική, έτσι ακριβώς την «είδαν» και οι κυβερνήτες μας, όλα σε χρυσαφένιες αποχρώσεις. Χρυσοκόκκινα φούμαρα με πορτοκαλί κορδέλες.

[…] “Το ψέμα είναι ένα 
καλοστημένο ονειρικό
Φάντασμα
Συνέχισε, βρίσκεσαι 
σ’ ένα μακρύ όνειρο
Αυτό έχω να σου πω.” 
Τζακ Κέρουακ

-Το μεγαλύτερο νεκροταφείο του κόσμου, σε χρώμα γαλάζιο και χωρίς σταυρούς, ανεξίθρησκο, ανώνυμο, διαθέτει απεριόριστο χώρο για μνήματα, δεν γεμίζει με τίποτα: Η Μεσόγειος, που να το ‘ξερε ο Ζωρζ Μουστακί όταν τραγούδησε για την αγαπημένη του θάλασσα [...] εδώ στη λίμνη αυτή γεννήθηκα κι εγώ, μεσόγειος του φόβου και των πικρών καιρών [...]

-Οι μέρες αφηγούνται, του Εδουάρδου Γκαλεάνο/ 9 Οκτωβρίου / Είδα ότι με κοιτούσε
«Το 1967, όταν ο Τσε Γκεβάρα κειτόταν νεκρός στο σχολείο του χωριού Λα Ιγκέρα, δολοφονημένος κατόπιν εντολής των Βολιβιανών στρατηγών και των μακρινών εντολέων τους, μια γυναίκα διηγήθηκε εκείνο που είδε. Δεν ήταν παρά μια χωρική ανάμεσα στους τόσους που είχαν πάει στο σχολείο, και είχαν περπατήσει αργά γύρω από τη σορό: «Πηγαίναμε από τη μια μεριά, κι εκείνος μας κοιτούσε. Πηγαίναμε από την άλλη μεριά, κι εκείνος μας κοιτούσε. Μας κοιτούσε συνέχεια. Ήταν πολύ συμπαθητικός». 

-Όλοι μιλάνε για το μέλλον των νέων, αλλά να καθίσουν όλοι μαζί σ’ ένα τραπέζι και να σχεδιάσουν ένα κοινό πρόγραμμα παιδείας δεν το κάνουν, κάθε υπουργός και κάτι αλλάζει και το μόνο που δεν αλλάζει είναι το να «βγάζουν τ΄ απωθημένα τους» στη νεολαία.

-Παρατείνουν και προσθέτουν και ευνοϊκότερους όρους και μας παρακαλούν να ρυθμίσουμε και να πληρώσουμε, δόσεις, δόσεις, δόσεις. Ντεν έκουμε καρντιά μου, μονό καπουτσίνο πίνουμε. 

-Τέλος τα πανηγύρια! Τέλος η τσίκνα! Τέλος οι λουκουμάδες! Τέλος η φτήνια! Πώς θα πορευθούμε στο εξής; Κι αργούν ακόμα η εθνική γιορτή κι η επέτειος.
Υπομονή, και μέχρι τότε, ας μελαγχολήσουμε.

-Η μικρή μας πόλη ντύνεται στα φθινοπωρινά χρώματα, Αγαπητέ Δήμαρχε, μην τους ακούτε, ΔΕΝ θέλουμε φώτα, σκοτεινά και ρομαντικά. Καιρός να ερωτευθούμε.

-Ακροβατεί, το πολυσυζητημένο “Αντι”, στο βάθος ανέτειλε ένα μαύρο φεγγάρι.

Καληνύχτα Ελλάδα
ὀπου και να ‘σαι

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Οκτωβρίου 2016, αρ. φύλλου 854

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος3/4/17

    Έκρηξη σε σταθμό του μετρό της Αγ.Πετρούπολης στη Ρωσία, 10 νεκροί και 50 τραυματίες μέχρι στιγμής. Τρομοκρατικό χτύπημα; Έτσι δείχνει.
    [...] Σήκω προφήτη, άκουγε και βλέπε
    κι όπου διαβαίνεις θάλασσα και γη,
    κάμε του ανθρώπου την καρδιά ο λόγος να την καίει [...] Αλ. Πούσκιν

    Το Σκάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/4/17

    Μεσόγειος εικόνες Μέσης Ανατολης απ'αυτούς που μάθανε τη ντρίπλα της αλάνας και η μυρωδιά του χρήματος τους έκανε πιράνχας..ΤΖΑΜΑΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/4/17

    «Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα στους κόκκινους λόφους της Γεωργίας, οι γιοι των πρώην σκλάβων και οι γιοι των πρώην δουλοκτητών θα μπορούν να κάθονται όλοι μαζί στο τραπέζι της αδελφοσύνης. Έχω ένα όνειρο ότι κάποια μέρα ακόμη και η πολιτεία του Μισισιπή, που φλέγεται από την αδικία, θα μεταμορφωθεί σε μια όαση ελευθερίας και δικαιοσύνης. Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου θα ζουν μια μέρα σε ένα έθνος όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους αλλά από το ποιόν του χαρακτήρα τους»...
    Ουάσινγκτον, 28 Αυγούστου 1963

    1964 Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

    4 Απριλίου 1968, δολοφονήθηκε στο Μέμφις του Τεννεσί
    Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το όνομα του, απλά είχε ένα όνειρο.

    Το Σκάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ