 |
ΟΔΟΣ 26.1.2017 | 879 |
25 Ιανουαρίου 2015 | 25 Ιανουαρίου 2017
Συμπληρώθηκαν χθες, δύο (ολόκληρα) χρόνια από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Τότε που ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, χωρίς να δώσει αυτοδυναμία σε ένα κόμμα ή κάποια ισχυρή εντολή, επέτρεψε στο πρώτο κόμμα της κάλπης, δηλαδή τον αριστερό ΣυΡιζΑ, να συγκροτήσει κυβέρνηση με ένα μικρό κόμμα: αυτό των ΑνΕλ, που τυπικά, στην αντίληψη της κοινής γνώμης τοποθετείται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς σε κοινωνικά ζητήματα υποστηρίζει απόψεις που θεωρούνται αναχρονιστικές.
Το παράδοξο αυτό κυβερνητικό σχήμα, που εξηγείται μόνο στην βάση της «λαϊκότητας» των δύο σχηματισμών, στην αρχή επικρίθηκε ως κάτι αυθαίρετο και πολιτικά ανέντιμο. Όμως επικυρώθηκε από τον ελληνικό λαό, ιδίως στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Διότι αυτές, απέδειξαν ότι οι έλληνες ψηφοφόροι, δεν θεωρούσαν ανάρμοστη και αφύσικη αυτή την κυβερνητική συνεργασία. Κάτι είχε πει κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο αυθεντικός) περί «φρενοκομείου», αλλά δεν αναλύθηκε επαρκώς. Ούτε καν από την Νέα Δημοκρατία που ήταν «δημιούργημά» του.
Σαν συνέπεια αυτών των εξελίξεων, δύο χρόνια πριν, ακολούθησε η αλλαγή ηγεσίας στην Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ. Το οποίο δεν μπορεί να αποφασίσει ακόμη αν θα διεκδικήσει μια θέση σοβαρού πολιτικού κόμματος, ή αν φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον ΣυΡιζΑ απορροφώντας ένα τμήμα των δυσαρεστημένων. Το σίγουρο είναι ότι όσο περνάει ο καιρός η κυρία Φώφη Γεννηματά, δείχνει να υπηρετεί μια μεταβατική αποστολή. Αν σε σχέση με το αμαρτωλό παρελθόν, η ίδια βοηθήσει το «κίνημα» να διαβεί τον Ρουβίκωνα ή τελικά τον Αχέροντα, θα φανεί.
Στα δύο αυτά χρόνια, ο νομός Καστοριάς ανέδειξε δύο βουλευτές από την πλευρά του ΣυΡιζΑ, και συγκεκριμένα με κανονική σταυροδοσία τον κ. Ευάγγελο Διαμαντόπουλο, έναν μάλλον δον Κιχώτη της Αριστεράς -όπως την αντιλαμβάνεται μια κρίσιμη μερίδα του ελληνικού λαού (στρεβλά κατά πολλούς). Και στην συνέχεια, ελέω λίστας, και αφού αποβλήθηκε ο προηγούμενος, την κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, που εξακολουθεί να είναι νυν βουλευτής.