10.10.17

ΟΔΟΣ: Επίσημη Πρώτη


ΟΔΟΣ 30.3.2017 | 879

Το ότι -εν όψει της θρυλούμενης αναθεώρησης του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας και του συστήματος «Καλλικράτη»- έχει εκδηλωθεί τάση «απόσχισης» σε βάρος του Δήμου Καστοριάς και συγκεκριμένα από τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων Κορησού, Λιθιάς, Βασιλειάδος και Μελισσοτόπου, είναι πλέον γεγονός. Που δεν είναι καθόλου ασήμαντο.

Δεν είναι απλά που προφανής στόχος των συγκεκριμένων κοινοτήτων είναι η δημιουργία νέου Δήμου «βορειανατολικά» του Δήμου Καστοριάς, αφού στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει αναβίωση του Δήμου Αγίων Αναργύρων. Ή ένταξη των περιοχών τους για παράδειγμα στον Δήμο Κλεισούρας, εφ’ όσον αυτός και πάλι αυτονομηθεί. Είναι ταυτόχρονα το ότι με την διακήρυξη των τοπικών συμβουλίων που δόθηκε στην δημοσιότητα, δηλαδή ένα κοινό «ψήφισμα», το γεγονός αυτό αποτελεί την επίσημη πρώτη (πρεμιέρα) μιας έως τώρα δυναμικής τάσης για την διάσπαση του Δήμου Καστοριάς.

Διότι για πρώτη φορά επίσης επισημαίνονται δημοσίως πλέον και χωρίς περιστροφές τα εγγενή προβλήματα, όπως η ομηρεία του Δήμου Καστοριάς από «περιοχές-βαρίδια», η δυνάστευση άλλων περιοχών, η ανομοιογένεια και τα παραγωγικά, κοινωνικά, ιστορικά, πολιτισμικά, διαφορετικά και ετερόκλητα χαρακτηριστικά που αντιδιαστέλλονται τα συμφέροντα του Αστικού (όπως περιγράφεται στην διακήρυξη) Δήμου Καστοριάς απ’ αυτά των κοινοτήτων. Και μάλιστα όλη αυτή η δημοσιότητα σε επίπεδο εκλεγμένων τοπικών συμβουλίων.

Η χρονική σύμπτωση της κίνησης αυτής, με την ενεργοποίηση της διαδικασίας εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα προκαλούσε απλά θυμηδία, αν δεν υπήρχε μια τάση εσωστρέφειας συνολικά, τάση συγκεντρωτισμού σε πανευρωπαϊκό, βορειοαμερικανικό, τώρα και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Οι διαπιστώσεις του κοινού ψηφίσματος εκλεγμένων τοπικών συμβουλίων του Δήμου Καστοριάς που είναι προφανώς βάσιμες και σωστές, δεν αποτελούν απλά μόνο μερικούς από τους λόγους που υπαγορεύουν την αναθεώρηση του Δήμου Καστοριάς, μιας και ομολογείται πλέον ότι από το «πείραμα» ενός γεωγραφικά τεράστιου και κοινωνικά ανομοιογενούς και ετερόκλητου «Δήμου Καστοριάς» κανείς δεν ωφελήθηκε έως τώρα (με εξαίρεση τους αξιωματούχους).

Αλλά ότι ήταν τελικά αρκετά λίγα μόλις έτη εφαρμογής του για να ναυαγήσει η ιδέα της άναρχης και πρόχειρης συνένωσης σε μεγάλους Δήμους. Και ότι παρά τις κοινωνικοοικονομικές συγκλίσεις της σημερινής εποχής, που υποβοηθούνται από την τεχνολογία και τις επικοινωνίες, μεταξύ πόλης και χωριών, αλλά και προηγούμενων δήμων, υπάρχει χάσμα. Που δείχνει αγεφύρωτο, αν δεν διευρύνεται κιόλας.

Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι στην σημερινή πλειοψηφική διοίκηση του Δήμου Καστοριάς, συμμετέχουν τρεις (3) τέως «καποδιστριακοί» δήμαρχοι (Κλεισούρας, Βιτσίου και Κορεστείων) που σημαίνει ότι η γενικευμένη τοπική ανασφάλεια ενίσχυσε εκλογικά λύσεις «εγγυημένες» ως υποκατάστατα από το παρελθόν των απορροφηθέντων αυτών δήμων, ενώ ταυτόχρονα έχει παραλύσει κάθε πραγματική λειτουργία για την πόλη της Καστοριάς, στον νέο τεράστιο γεωγραφικά δήμο που μοιάζει με Λερναία Ύδρα, επιβεβαιώνει την «στάση» των τοπικών κοινοτήτων του τ. δήμου Αγίων Αναργύρων.

Επίσης οι διαπιστώσεις αυτές, καθιστούν μάλλον απογοητευτική την προοπτική συνεργασίας στο μέλλον που απομένει μέχρι τις επόμενες εκλογές και ακόμη πιο αβέβαιο το περαιτέρω μέλλον της περιοχής. Όλα αυτά σε συνδυασμό βεβαίως με την δημογραφική παρακμή.

Είναι άλλωστε κάτι περισσότερο από οφθαλμοφανές ότι ανεξαιρέτως όλοι οι εταίροι του νέου δήμου έχουν πληγεί καίρια από την υποχρεωτική αυτή συνένωση και πολύ περισσότερο απ’ όλους η ίδια η πόλη της Καστοριάς που έχει διολισθήσει σε κατάσταση για γέλια και κλάματα, ενώ οι περισσότεροι από τους ιθύνοντες του δήμου, διοικούν μεταξύ άλλων και μια πόλη, που δεν γνωρίζουν επαρκώς, ή και καθόλου. Αμοιβαία καχυποψία, αντιπαλότητα και τάσεις αλληλοϋπονόμευσης, ήδη καταγράφονται ακόμη και από την εποχή της θητείας κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη, και ατυχώς μοιάζουν πλέον φυσιολογικές.

Σε όλα αυτά καθοριστικής σημασίας είναι η ευθύνη της οικονομικής κρίσης, της πρωτοφανούς ένδειας, δηλαδή όλες εκείνες οι συνθήκες που αποτελούν αρνητικές προϋποθέσεις της συνένωσης σε ένα Δήμο Καστοριάς. Κι όμως την πιο ακατάλληλη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, συνέβη υποχρεωτικά, ακριβώς αυτό που δεν έπρεπε: Η απορρόφηση Δήμων.


ΟΔΟΣ 30.3.2017 | 879 | σελ. 3

Αναπόφευκτα λοιπόν άρχισε η συζήτηση για επανεξέταση του Δήμου Καστοριάς και αναθεώρησή του, και είναι επιβεβλημένο, η διαδικασία για τυχόν διάσπασή του να γίνει με συμμετοχή και της ίδιας της πόλης, δημόσια, χωρίς αιδώ και προσχήματα.

Άλλωστε σε μια ταραγμένη εποχή, όπως η σημερινή στην οποία οι διάφορες πρόσφατες συνενώσεις και πειράματα έχουν αμφιλεγόμενα αποτελέσματα, τόσο η πρωτοβάθμια όσο και η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση σε επίπεδο περιφέρειας, πρέπει να επανελεγχθούν για τις επιπτώσεις δοκιμής αυτών των θεσμών στις επιμέρους ενότητες, ενώ κάτι τέτοιο εφ’ όσον οδηγήσει σε ορθές λύσεις, θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο και στους Δήμους του «Νομού» Καστοριάς.

Για παράδειγμα, η φημολογούμενη πώληση τμημάτων της ΔΕΗ α.ε., που πλήττει αναπόφευκτα τα θεμέλια της κυβέρνησης ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ, και τα στεγανά της ενότητας στον ΣυΡιζΑ καθώς προκαλεί σφοδρές αναταράξεις στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας και πιο συγκεκριμένα μεταξύ των τοπικών βουλευτών, είναι πιθανό, αν τελικά πραγματοποιηθεί, να μοιράσει εκ νέου την «τράπουλα» της περιοχής και των αναπτυξιακών συνθηκών. Γι’ αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι εκτός από τα τυχόν οφέλη της ιδιωτικοποίησης, ειδικά για την περιοχή της Καστοριάς, αν η ΔΕΗ περάσει συνολικά ή κατά ένα μέρος στα χέρια ιδιωτών, αυτό θα είναι κάτι αρνητικό.

Διότι ανεξάρτητα από τον ουσιώδη αντίλογο για την σκοπιμότητα μιας κρατικίζουσας ΔΕΗ την σημερινή εποχή, μιας ΔΕΗ που όπως φημολογείται, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, παρά το πανάκριβο ρεύμα και υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι μαζί της όλοι οι Έλληνες υποχρεώνονται να πληρώνουν ταυτόχρονα δημοτικά τέλη και επιπλέον την αμφιλεγόμενη ΕΡΤ και δεν υπηρετεί πλέον πειστικά καμμιά «εθνική» ιδέα ο κρατικός χαρακτήρας της (όπως άλλωστε το ίδιο συνέβη με αεροδρόμια, λιμένες, ΟΤΕ, Ολυμπιακή, Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, ορυχεία Χαλκιδικής) και αυτό επειδή η λειτουργία και πορεία της ΔΕΗ δεν ήταν ανεξάρτητη από το κομματικό κράτος.

Ενώ οι νομοί Κοζάνης και Φλώρινας, ακριβώς εξ αιτίας του κρατικού και πελατειακού χαρακτήρα των ρυθμίσεων, που ήταν όλες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους, ήταν οι πιο ευνοημένοι. Αφού το εργατικό και υπαλληλικό στελεχιακό δυναμικό τους προέρχεται κυρίως από τις πέριξ των μονάδων περιοχές, τυχόν ιδιωτικοποίησή της, όχι μόνο θα οδηγούσε σε μειωμένες τιμολογήσεις (όπως συνέβη με κάθε αμιγή ιδιωτικοποίηση), αλλά θα διερρήγνυε τους αποκλειστικούς δεσμούς με Κοζάνη και Φλώρινα, τουλάχιστον στην μορφή και έκταση που έχουν τώρα.

Ακόμη και ως προς την κατανομή του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης (ΤΠΑ), που αφορά το Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος, που θα μπορούσε να γίνει δικαιότερα και πιο ορθολογικά, με κριτήρια περιφερειακά, προς όφελος αν μη τι άλλο των γύρω νομών και ίσως της Καστοριάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, στην μείωση της ανεργίας, του κόστους ζωής, της επέκτασης των δικτύων θέρμανσης, τις αναπτυξιακές δομές.

Ώστε, καθώς πλησιάζουν ή απλά διαφαίνονται συνθήκες συνολικής αναθεώρησης ή διασάλευση της χώρας, της περιοχής και του Δήμου, σε μια εποχή που το ερώτημα «αν γίνεται χειρότερα» να μην έχει πρακτικό αντίκτυπο, η κουβέντα για μια νέα αρχή, μια αλλαγή, μια απαλλαγή και μια ειλικρίνεια, να έχει νόημα. Το ερώτημα αν η πόλη της Καστοριάς, οι Δήμοι και ο «Νομός» Καστοριάς ευρύτερα, είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν με εκπροσώπους και διεκδικήσεις σε οτιδήποτε νέο έρχεται, αποτελεί για την ώρα, το μέγα θέμα. Πρόβλημα και ταμπού.


Φωτογραφία: Αττική πελίκη της αρχαϊκής περιόδου, περίπου 520-510 π.Χ., του αγγειογράφου Ευφρόνιου, με έφηβους άλτες και αυλητές (χαραγμένες λέξεις «Αινείας», «καλλίπαιδες», «Λέαγρος καλός», «Λέαγρος καλός ναι», κ.ά.) Μουσείο Καλών Τεχνών Βοστώνης ΗΠΑ.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Μαρτίου 2017, αρ. φύλλου 879


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ