25.2.18

Εν συντομία




⬛   Ολοκληρωμένες προτάσεις για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αυτοδιοίκηση («Καλλικράτης») με έμφαση στον Κανονισμό και την εν γένει λειτουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων καθώς και τη νομική προστασία των αιρετών κατέθεσαν στα θεσμικά όργανα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) οι πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων.

⬛   Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή εργοδοτών στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ «Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού-ών από αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 35 ετών» που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα. Το πρόγραμμα παρέχει επιχορήγηση σε αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων ηλικίας έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν προσωπικό, για την πρώτη πρόσληψη ανέργων σε θέσεις μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης.

⬛  Ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Α.Αγγελής συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της διοικητικής επιτροπής του Επιμελητηρίου Καστοριάς κ. Χαράλαμπο Καραταγλίδη και με τα νέα μέλη της. Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα, που έχουν άμεση σχέση με την κρατούσα κατάσταση και τις προοπτικές που διαγράφονται στον κλάδο της επιχειρηματικότητας και της γουνοποιίας καθώς και η σύνδεση αυτών με τον τουρισμό. 

⬛  Στην ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης Αυστραλίας και συγκεκριμένα στα γραφεία του Νέου Κόσμου έγινε παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Μίμη Σοφοκλέους με τίτλο "Μελβούρνη Λεμεσός δυο Λιμάνια". Έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα δοθούν χάρη στην προσφορά των δυο δωρητών Μιχάλη και της Τζένης Ηλιού στην ενίσχυση της παιδιατρικής πτέρυγας του νοσοκομείου Καστοριάς.

⬛  Συνελήφθη σε περιοχή της Καστοριάς,  60χρονος ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον ανωτέρω βρέθηκε στην κατοχή του ακατέργαστη κάνναβη βάρους 44,2 γραμμαρίων. 

⬛   Τρία από τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Καστοριάς ήταν: α) Έγκριση ή μη πρακτικού της επιτροπής διαγωνισμού του έργου με τίτλο: «Συντήρηση-κατασκευή πεζοδρομίων-κοινόχρηστων χώρων λοιπών δημοτικών ενοτήτων», προϋπ/σμού 30.000,00 €. β) Έγκριση ή μη πρακτικού της επιτροπής διαγωνισμού του έργου με τίτλο: «Διαμόρφωση εισόδου Τ.Κ. Χιλιοδένδρου», προϋπολογισμού 10.000,00 €.  γ)Έγκριση ή μη πρακτικού της επιτροπής διαγωνισμού του έργου με τίτλο: «Επισκευή-συντήρηση τοίχου αντιστήριξης κοινοχρήστου χώρου οικισμού Κεφαλαρίου Δ.Ε. Καστοριάς», προϋπ/σμού 13.000,00 €.

⬛   Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας “Coal Regions in Transition Platform”, συνδιοργάνωσε τεχνική συνάντηση Εργασίας με την συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπροσώπων της κεντρικής Κυβέρνησης καθώς και υπηρεσιακών και θεσμικών παραγόντων στη Δυτική Μακεδονία. Η συνάντηση αποτέλεσε συνέχεια της επίσκεψης αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στις 11.12.2017 στο Στρασβούργο, καθώς και της επίσημης ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Δυτική Μακεδονία περιλαμβάνεται στις τρεις περιφέρειες-πιλότους της Ε.Ε.

⬛   Τυπική επανέγκριση δαπάνης για την υλοποίηση του έργου: «Καθαρισμός Χειμαρολάβας στην περιοχή Πενταβρύσου για την Προστασία του Αντλιοστασίου Ύδρευσης» Π.Ε.Καστοριάς, ήταν ένα από τα θέματα της συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

⬛   Ο μορφωτικός σύλλογος “Η Ορεστίς” Άργους Ορεστικού διοργανώνει 6ήμερη εκδρομή στην Magna Graecia (Μεγάλη Ελλάδα) και την Σικελία από την Τρίτη του Πάσχα έως την Κυριακή του Θωμά (10-15 Απριλίου 2018).

⬛   Εντολή για τη διενέργεια 12.650 ερευνών και ελέγχων έδωσε στις Υπηρεσίες Έρευνας και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής. Σύμφωνα με την απόφαση Πιτσιλή θα διενεργηθούν τουλάχιστον 450 έλεγχοι -έρευνες, 4.200 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι και 8.000 έλεγχοι διακίνησης από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.

⬛    Τον διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγο Δ.Μπίκο επισκέφθηκε στο στρατηγείο στην Θεσσαλονίκη, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ.Καρυπίδης. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο, πρόκειται να κλείσουν κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων που λειτουργούν στην χώρα. Ο αντιστράτηγος θεώρησε πως το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και διαβεβαίωσε τον περιφερειάρχη σε ότι αφορά το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Γρεβενών όχι μόνο θα παραμείνει ως έχει, αλλά θα είναι μάλιστα και κέντρο υποδοχής οπλιτών και συζητείται να είναι και επιχειρησιακή μονάδα.

⬛   Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την πλήρωση 8.171 θέσεων μονίμων υπαλλήλων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων.

⬛  Το 20ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Άργους Ορεστικού θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Ιουνίου 2018.



Ανακοίνωση ΣυΡιζΑ Δυτικής Μακεδονίας 
για την ψήφιση του ειδικού τιμολογίου ρεύματος 

«Η ψήφιση του ειδικού τιμολογίου ρεύματος για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και του δήμου Μεγαλόπολης από την ελληνική βουλή όπως και η άμεση εφαρμογή του, εκπληρώνει ένα δίκαιο αίτημα της περιφέρειας και των φορέων της ΔΜ επιβεβαιώνοντας την πραγματοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Τα νοικοκυριά της ΔΜ θα έχουν πλέον μείωση της τάξεως του 30% στους λογαριασμούς τους, ενώ γίνεται το δεύτερο βήμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της περιφέρειας μέσω εκπτωτικού τιμολογίου ρεύματος, το οποίο πολύ σύντομα θα υλοποιηθεί και σε αυτή την κατεύθυνση εργάζονται κυβέρνηση και περιφέρεια.
Το ειδικό τιμολόγιο, έρχεται να προστεθεί στις μεγάλες αναπτυξιακές τομές που πραγματοποιούνται στην περιφέρειά μας (Ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ΤΑΔΥΜ, Ε65, φυσικό αέριο, απόδοση εδαφών από τη ΔΕΗ σε νέους αγρότες κ.λπ.), ενώ οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο 1ο Συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης γίνονται πράξη μία- μία, διαψεύδοντας τις κασσάνδρες, δίνοντας πνοή στις προσπάθειες για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας. 
Η εφαρμογή αποκεντρωμένων πολιτικών, η αξιοποίηση αναπτυξιακών εργαλείων, οι συνέργειες, η συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας και ο δημοκρατικός διάλογος είναι τα υλικά για την οικοδόμηση του εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας, που σήμερα βρίσκεται μία ανάσα από το οριστικό τέλος των μνημονίων.

Είναι όμως και η καλύτερη απάντηση στις αντιαναπτυξιακές πολιτικές των προηγούμενων χρόνων και στο συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης που είχαν υιοθετήσει οι πρώην διαδοχικές κυβερνήσεις προς όφελος των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας με εργαλεία την διαπλοκή και την διαφθορά, υπονομεύοντας το μέλλον των περιφερειών και της χώρας». 


Ανακοίνωση της 
«Λαϊκής Συσπείρωσης» Άργους Ορεστικού

Με αφορμή κάποιους βανδαλισμούς, οι οποίοι αποτυπώθηκαν και σε ρεπορτάζ τοπικών ηλεκτρονικών μέσων, ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού προέβη σε δηλώσεις, οι οποίες θυμίζουν άλλες εποχές και δυναμιτίζουν το τεταμένο κλίμα, στο οποίο η κοινωνία μας καλείται να βρει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα.
Παρά τις τελευταίες ανακαινίσεις, είναι η χρόνια εγκατάλειψη και όχι οι υπαρκτές αλλά περιορισμένες ζημιές, που ευθύνεται για την κακή κατάσταση των παιδικών χαρών του δήμου.
Με κανέναν τρόπο όμως, δεν δικαιολογούν μια δημόσια τοποθέτηση όπως αυτή του κυρίου Κεπαπτσόγλου.
Φράσεις όπως "...θα κάνω τα πάντα είτε με τη συμβολή της Αστυνομίας, είτε όχι, για να παταχθεί αυτό το φαινόμενο" από επίσημα χείλη αποτελούν τη χειρότερη απάντηση, τόσο στα φαινόμενα αναίτιας καταστροφής της δημόσιας περιουσίας, όσο και στις πολλές και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες για την κατάσταση των παιδικών χαρών.
Χωρίς να δικαιολογούνται οι συγκεκριμένες πράξεις αλλά ούτε να μεγεθύνονται άνευ λόγου, αυτό που οφείλουμε όλοι μας είναι με τη στάση και το παράδειγμα μας και με την βελτίωση της εικόνας του δήμου, να αποτρέπουμε αντί να "πατάσσουμε" τέτοιες συμπεριφορές.
Η "εντονότερη αστυνόμευση" με ό,τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια φράση, ποτέ δεν αποσόβησε τέτοιες συμπεριφορές και σίγουρα ο ρόλος της αστυνομίας δεν είναι να καταγράφει ποιος κάθεται στις παιδικές χαρές και τα παγκάκια.
Τέλος να επισημάνουμε πως κάθε άλλο παρά καλή υπηρεσία προσφέρουν, όσοι ζητάνε από την κοινωνία να συνηθίζει σε τέτοιες λογικές.


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/2/18

    ΠΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ:
    ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ, το επίδομα ενοικίου της Αντωνοπούλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/2/18

      Είναι το... «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς»!!!

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ