27.2.18

ΟΔΟΣ: Kριτικός λόγος


Η εφημερίδα ΟΔΟΣ φιλοξενεί και καταχωρεί όλες τις απόψεις, ακόμη και ανώνυμες με την προϋπόθεση να κινούνται εντός των ορίων του νόμου.  Είναι κάτι που επαναλαμβάνει και τονίζει με κάθε αφορμή. Με τις ίδιες ή ισοδύναμες διατυπώσεις, προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας. Παρέχει ελεύθερο βήμα έκφρασης σε οποιονδήποτε -με εξαίρεση όσους θαυμάζουν τους Ναζί και έχουν ρατσιστικές απόψεις. Καθ’ οιουδήποτε με βάση το φύλο, το θρήσκευμα, την καταγωγή, τον προσωπικό, ιδεολογικό και ερωτικό προσανατολισμό.

Ελεύθερο βήμα έκφρασης



ΔΕΚΑΔΕΣ είναι τα ερωτήματα που τίθενται επωνύμως στις τοπικές αρχές της Καστοριάς, πολλά απ’ αυτά και μέσω της ΟΔΟΥ και τα οποία μένουν επιδεικτικά αναπάντητα.

Η ΕΠΙΔΕΙΞΗ της έμπρακτης αδιαφορίας των αξιωματούχων σε Περιφέρεια, αλλά προπαντός σε Δήμους και ειδικά στην Καστοριά, απέναντι στην κριτική και τα ερωτήματα των ιδιωτών, τουλάχιστον στην πόλη, έχει παρελθόν και μνημειακή διάσταση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ καμιά δικαιολογία για το φαινόμενο αυτό. Που είναι κατ’ ουσία περιφρόνηση. Αποκλειστικά βεβαίως μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου – κάλπης.

ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ καμιά εξήγηση για το γεγονός ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι κατά βάση –και όχι μόνο– ισορροπούν τις σχέσεις τους με ιδιωτικούς «φορείς» της κοινής γνώμης (blogs, ραδιόφωνα, εφημερίδες κ.ο.κ.) που εξασκούν το χόμπι των εκβιασμών, απλά υποχωρώντας.

ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ για λίγο, και στην συνέχεια συνεργασία.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ οι ασυνήθιστοι χαρακτηρισμοί (συκοφάντης, άνανδρος, ανεύθυνος κλπ) που επιφύλαξε σε συνέντευξη ο ίδιος ο δήμαρχος Καστοριάς σε δημότη που το τελευταίο χρονικό διάστημα ασκεί κριτική με το εύηχο ψευδώνυμο «Ευάγγελος Δελμούζος», είναι περίεργοι.

ΜΑΛΛΟΝ κάποιο λάθος έγινε.

Ο Ε. ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ που έκανε τελευταία την εμφάνισή του ως Ζορό της Καστοριάς, προφανώς κινείται κάπου στα πέριξ του Δήμου· προφανέστατα έχει καλή πληροφόρηση και από τα γραφόμενα του δεν προκύπτουν υπερβολές.

ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ, -και ενώ εκκρεμούν απαντήσεις σε επώνυμες ερωτήσεις- έγινε στόχος επίθεσης του κ. δημάρχου που τον καλεί στο δημοτικό συμβούλιο για να τον… κατατροπώσει.

ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ όσα διαμείβονται στoν δημοτικό βίο, γίνονται στο φως της δημοσιότητας και της διαφάνειας, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου (ή  στα γραφεία και στις επιχειρήσεις του δήμου).

ΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ μετά από αυτή την εχθρική ρητορική να ενθαρρύνονται οι δημότες να εκφράσουν την άποψή τους επώνυμα;

ΠΡΟΦΑΝΩΣ κάποιο λάθος έγινε εκεί στο δημαρχείο ενώπιον των σιωπηλών αυτήν την φορά δημοσιογράφων που…  δεν θα «επέτρεπαν (από τον κ. Αγγελή) καμιά έμμεση προσπάθεια να χειραγωγήσει το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου», όπως υπέγραφαν πριν έναν χρόνο.

ΔΕΝ ΘΑ (του) επέτρεπαν «καμία προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού, καμμία απόπειρα προκαταβολικής τιθάσευσης της ελευθεροτυπίας» κλπ κλπ.

ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΟΜΟΔΙΤΙΚΑ αγοραία κλισέ περί ανευθυνότητας και ανανδρίας  της ανωνυμίας, επιχειρείται να φιμωθεί ένας γνήσια ειλικρινής κριτικός λόγος επί πραγματικών ζητημάτων.

ΧΑΛΑΕΙ βέβαια την πιάτσα.  Εξουσίας και ΜΜΕ.

ΟΠΟΤΕ πρέπει να (ξανα) μπει τάξη.


ΥΓ. Αν είναι ανανδρία η κριτική ενός ανωνύμου, γιατί δεν είναι ανανδρία η ανώνυμη ψήφος του μέσα στο παραβάν; Κριτική  δεν κάνει ψηφίζοντας;


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Σεπτεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 900.


Σχετικά:
  • Λόγος & Αντίλογος [Ε. Δελμούζος] Α', Β', Γ', Δ', Ε'.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος28/2/18

    Η αλήθεια είναι ότι δεν τα είχα διαβάσει τότε τα σχόλια του "Ε. Δελμούζου". Έπαθα πλάκα όμως με την αντίδραση του Δήμου!!!
    Μη χειρότερα να λέμε... Έβγαλε πέντε φωτογραφίες ένας πολίτης και κατήγγειλε τα αληθινά κακώς κείμενα και σείστηκε το δημοτικό σύμπαν να τον βρουν λες κι είναι ο λήσταρχος Νταβέλης;;;;
    Καλμάρετε λίγο, εντιμότατοι. Δεν θα ξεπουλήσουμε και τα βασικά μας ανθρώπινα δικαιώματα, για να φουσκώνουν μερικοί από την περηφάνεια για τη βυζαντινή αρχόντισσα. Σίγουρα δεν διαβάζετε σχόλια σε μπλογκ της Αθήνας, να δείτε ότι δε χαρίζουν κάστανα σε κανέναν. Μεταξύ μας, εδώ είμαστε "διαγωγή κοσμιοτάτη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ