30.9.18

Λόγος & Αντίλογος




Είπαν…ακροβολισμοί


4.5.2018 Ματαίως άλλαζα «κουμπιά» από τις 9:30 στην έρμη την τηλεόραση – μη εξαιρουμένης και της λεγομένης δημοσίας τηλεόρασης – μήπως βρω κάποιο πρόγραμμα ευχάριστο (π.χ. με παραδοσιακά τραγούδια και διηγήσεις) για την πρωτομαγιά. Παρήλθον ανεπιστρεπτί οι παλαιοί χρόνοι, οι καλοί καιροί, όταν τα ξημερώματα κιόλας της 1ης του Μάη τα ραδιόφωνα κυριολεκτικά ανταγωνίζονταν για την μετάδοση ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών και χορών εφαίδρυναν την ατμόσφαιρα για όσους έμεναν στο σπίτι, αλλά και γι αυτούς κυρίως που έβγαιναν έξω, στο ύπαιθρο, στα χωριά, για να χαρούν την Πρωτομαγιά! Τραγούδια, ποιήματα, χοροί αφηγήσεις για την 1η του Μάη.
Οι σύγχρονοί μας δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα τηλεοπτικά κανάλια, άντικρυς πεζοί, επίπεδοι και αδιάφοροι στην ελληνική παράδοση, λες και συνειδητά και σκόπιμα, δεν μετέδωσαν τίποτε που να θυμίζει ωραίες, παλιές ημέρες πρωτομαγιάς. Κωστή Παλαμά, Γεώργιε Δροσίνη, Διονύσιε Σολωμέ, Ιωάννη Πολέμη, Λορέντζο Μαβίλη, σας αγνοούν, τουλάχιστον την μέρα αυτή, οι άνθρωποι των καναλιών. Τα ενδιαφέροντά τους; Μακαρονάδες και μπιφτέκια (γαστρομαργία), φτιασιδώματα και χρώμα μαλλιών, ξενέρωτοι έρωτες ηθοποιών, και άλλα άνοστα και ανιαρά αποτελούν περιεχόμενο στα προγράμματα των τηλεοπτικών δικτύων. Με τέτοια ευτελή και ανούσια διασκεδάζουν(;) τους Νεοέλληνες και έτσι προάγουν τον πολιτισμό; Αναγκάζομαι να συμφωνήσω με πολλούς συνανθρώπους που ομολογούν «Δεν ακούω και δεν ανοίγω τηλεόραση». Γιατί να ανοίξουν; Διάλογοι φθηνοί, δήθεν σάτιρες με βωμολοχίες, εικόνες ανεπίτρεπτες για παιδιά, ξεσάλωσαν οι άνθρωποι των καναλιών, κανένα σεβασμό στην τρυφερή ηλικία των παιδιών και στην οικογένεια. Τι σερβίρουν στον Ελληνικό λαό, με τι φθηνά και πρόχειρα, που ωστόσο νομίζουν ότι διαπαιδαγωγούν τον ελληνικό λαό. Στον σχολιασμό μου δεν περιλαμβάνω συλλήβδην όλους. Υπάρχουν και κάποτε καλές εκπομπές. Αρκεί να είναι σε θέση ο καθένας να τις επιλέγει.

27.4.2018 Με χαρά πήρα το ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα ποίημα: «Η Ελληνική Γλώσσα, μια θαυμάσια κληρονομιά, που εκ γενετής και χωρίς προσπάθεια έχουν οι Έλληνες», που είχε την καλοσύνη να μου αποστείλει ο συμπατριώτης μας, καθηγητής Ενδοκρινολογίας στην Αθήνα – σεβαστός και λίαν αγαπητός κ. Μενέλαος Λ. Μπατρίνος. Αποσπάσματα της φιλολογικής εργασίας αυτής είχαμε διαβάσει στην ΟΔΟ. Τώρα έχω ολοκληρωμένο το πόνημα. Η γένεση και η διαδρομή και η εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, παρουσιάζεται επιστημονικά και με μέθοδο των ειδικών γλωσσολόγων. Ο κ. Μεν. Μπατρίνος είναι εγνωσμένου ονόματος της τέχνης του Ιπποκράτους. Ωστόσο, με σοβαρό ενδιαφέρον και επιμέλεια ασχολείται με θέμα γλωσσολογικό – φιλολογικό – το οποίο αντιμετωπίζει με γλωσσολογικούς κανόνες. Προσκρούω στην μετριοφροσύνη του (δεν έχει απολύτως καμία ανάγκη διαφημίσεων), αλλά εγώ εκφράζω τον ενθουσιασμό μου και τα συγχαρητήρια. Είναι άξιος επαίνου για την επιτυχή αυτή γλωσσολογική εργασία.

Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Μαΐου 2018, αρ. φύλλου 936


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ