30.9.18

ΟΔΟΣ: Όταν ντρέπεσαι


ΟΔΟΣ 17.5.2018 | 936

Πρόκειται για την πιο ανησυχητική πράξη που σημειώθηκε στην Καστοριά τα τελευταία πολλά χρόνια και το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι πέρασε σχεδόν απαρατήρητη.

Μια εξέλιξη που αποδεικνύει ότι ο κατήφορος της Καστοριάς, η μετατροπή της σε τόπο ανελεύθερων, είναι πλέον ανησυχητικός. Και οδηγεί την Καστοριά σε επίπεδα που δεν της αξίζουν.



ΜΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Τα σχόλια, δεν αφορούν (φυσικά) την περιπέτεια και την δοκιμασία της υγείας του ανηλίκου στον Δήμο Καστοριάς (από κοινοτικό διαμέρισμα πέριξ της λίμνης), ούτε φυσικά την (για τα ίδια ζητήματα) μεγάλη αγωνία των γονέων και του περιβάλλοντός του.

Αφορά όμως, αποκλειστικά την τοπική κοινωνία στο σύνολό της, και στο μέτρο που εκφράζεται από συλλογικούς φορείς (σωματεία), με αποτέλεσμα να υπερβαίνει τα προσωπικά στερεότυπα. Σε ένα βαθμό η αγωνία και το άγχος του οικογενειακού περιβάλλοντος, μπορεί και να αποτελούν την εξήγηση και την δικαιολογία γι’ αυτό που έγινε. Ο καθένας πάντως μπορεί να διαμορφώσει τα συμπεράσματά του.

Ονόματα δεν χρειάζονται. Δεν πέρασαν άλλωστε παρά, ελάχιστες εβδομάδες, αφ’ ότου δημοσιοποιήθηκε έκκληση γονέων στην Καστοριά. Η έκκληση είναι για άτυπο έρανο, με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων, προκειμένου να καταστεί δυνατή μετάβαση του ανηλίκου παιδιού τους στο εξωτερικό, ώστε να νοσηλευθεί, με σκοπό την αντιμετώπιση νόσου και την εν γένει θεραπεία του. Μάλιστα την αιγίδα και τον συντονισμό της προσπάθειας ανέλαβε και ο δραστήριος σύλλογος «Μαζί σου», που ωστόσο, με «επείγουσα ανακοίνωσή του» ["εδώ"] έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν αναμειγνύεται στην διαχείριση των χρημάτων.

Βεβαίως χρονικά επακολούθησαν ανακοινώσεις άλλων συλλογικών κυρίως φορέων, όπως πρόσφατα ανώτατου επιστημονικού συλλόγου της πόλης, που αποφάσισε την συμμετοχή των μελών του στην προσπάθεια. Στην σχετική ανακοίνωση που έχει ημερομηνία 14-5-2018 (*), σαφώς αναφέρεται το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή ο σύλλογος «Μαζί σου» έχει την ευθύνη της διαχείρισης. Όμως το θέμα που προέκυψε, δεν είναι η διαχείριση των χρημάτων, παρά η διαχείριση των κοινωνικών ηθών.

Και πιο ειδικά μια εξέλιξη που αποδεικνύει ότι ο κατήφορος της Καστοριάς, η μετατροπή της σε τόπο ανελεύθερων, είναι πλέον ανησυχητικός. Και οδηγεί την Καστοριά σε ε-πίπεδα που δεν της αξίζουν.

Ο  θόρυβος για το πρόβλημα υγείας που αναφέρθηκε –και η ουσία του θέματος– όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αίσθηση και συγκίνηση στην τοπική κοινωνία και ευρύτερα. Και μόνη η είδηση ότι ένα ανήλικο παιδί νοσεί σοβαρά και υπάρχει χρηματική ανάγκη στην οικογένειά του, δεν κεντρίζει απλά το ενδιαφέρον, αλλά και δίνει αφορμή για συζητήσεις. Της κοινής γνώμης το ενδιαφέρον, που μια μερίδα της (υπαρκτή ως μέγεθος) αναζητεί ερείσματα παρηγορίας και εκτόνωσης σε τέτοιες και ανάλογες καταστάσεις. Πόσο μάλλον όταν το θέμα αφορά παιδί.

Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, ανώνυμοι και διάφοροι επονομαζόμενοι επώνυμοι, κυρίως αξιωματούχοι, αιρετοί και κάποιοι απ’ αυτούς που χαρακτηρίζονται «δημόσια» πρόσωπα, πράγματι ανέλαβαν (και εξακολουθούν να αναλαμβάνουν) πρωτοβουλίες να διαδώσουν περαιτέρω το ζήτημα και να αναδείξουν τις ανθρωπιστικές παραμέτρους μιας βοήθειας οικονομικής, ανεξαρτήτως του ύψους του χρηματικού της ποσού, που θα μπορούσε να ενισχύσει το αίσθημα της κοινωνικής συνοχής. Το οποίο, ειδικά στην Καστοριά, λόγω της παρατεινόμενης και βαθειάς οικονομικής κρίσης, όχι μόνο έχει ανησυχητικά αποκλιμακωθεί, αλλά έχει προσλάβει χαρακτηριστικά ταξικής κρίσης και αξιακού αποπροσανατολισμού.

Η εξέλιξη της Καστοριάς από μια κοινωνία σαν κι αυτή που διαμορφώθηκε ως μερικά μόλις χρόνια πριν (ως τα τέλη του 20ου αιώνα), σε μια απομονωμένη πτωχή περιοχή σήμερα, μια περιοχή ακόμη και με τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να συνεχίσει.

Σήμερα οι "έχοντες" της Καστοριάς, βρίσκονται ορατά σε επίπεδα glamorous, προσωπικού ιερατείου και φροϋδικής δημοσιότητας, βομβαρδίζοντας την κοινή γνώμη με την συνεχόμενη παρουσία τους. Απέναντί τους, παρατάσσονται σε μεγάλη οικονομική ανέχεια, πολλοί από τους πολίτες της Καστοριάς, με την μεσαία τάξη να έχει συρρικνωθεί και να αγωνίζεται απλά να κρατηθεί. Έτσι οι περισσότεροι αρκούνται στο να παρακολουθούν τους πρώτους, όπως στο survivor.

Όσοι αντιμετωπίζουν ακόμη πιο άμεσα οικονομικά προβλήματα, περιμένουν επιπλέον ενισχύσεις έξωθεν, με οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης.

Η αλληλεγγύη όμως εξελίσσεται και εκφράζεται βασικά από καταστάσεις σαν κι’ αυτές που εμπνέουν τα αιτήματα οικονομικής ενίσχυσης. Σήμερα ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας, αύριο ποιος ξέρει τι. Ποιος ξέρει για ποιον λόγο. Ώστε, αν υπεισέλθει σε όλο αυτό το κοινωνικό φαινόμενο ο αποτρόπαιος ρατσισμός, να είναι ορατός ο κίνδυνος οριστικής αποβολής της Καστοριάς από κάθε προσδοκία του αύριο.

Στην περίπτωση της κινητοποίησης για τον μικρό ανήλικο συντοπίτη, προκλήθηκε ισχυρό σοκ. Το οποίο κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί το 2018 μ.Χ. Διότι σωματείο, που δραστηριοποιείται σε γυμναστική τους είδους «πιλάτες» και «γιόγκα» είχε την (ατυχή όπως αποδείχθηκε) έμπνευση να προσφερθεί να διοργανώσει αθλητική εκδήλωση με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για τον ανωτέρω σκοπό. Επρόκειτο για μια ακόμη έκφραση φιλανθρωπίας και μάλιστα στο επίπεδο του νους υγιής εν σώματι υγιές.

Όμως, αφού πρώτα διαδόθηκε και προβλήθηκε η πρωτοβουλία -παραμένει άγνωστο αν παρενέβη κάποιος γι’ αυτό ή όχι, παρ’ όλες τις έντονες φήμες- στην συνέχεια, ζητήθηκε να ματαιωθεί η αθλητική-ανθρωπιστική εκδήλωση για τον πιο πάνω σκοπό, επειδή, δεν γίνονται αποδεκτά τα χρήματα για φιλανθρωπία, αλληλεγγύη και την σωτηρία ενός παιδιού, από γιόγκα και πιλάτες!

Ναι! συνέβη κι’ αυτό στην Καστοριά! Το εκπληκτικό αίτημα της απόρριψης της ανθρώπινης προσφοράς, αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας, ζητήθηκε -όσο κι αν ακούγεται απίστευτο- από το σωματείο που φέρει τον τίτλο «Σύλλογος Γονέων Παιδιών και Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια και Φίλων Αυτών “Μαζί σου”». Ναι! Αποκλείσθηκαν με τρόπο περιφρονητικό και εξυβριστικό, όσοι γυμνάζονται με... πιλάτες και γιόγκα!

Σε μια πόλη, που αν δεν δηλώσεις προσήλωση και ταπείνωση απέναντι στην… παράδοση και πιο ειδικά την απομίμησή της, ακόμη και την πλαστή παράδοση, δεν δικαιούσαι να έχεις καμιά ελπίδα ότι θα σ’ αφήσουν ήσυχο, κάποιοι επέφεραν γροθιά στην κοινωνία με το ρατσιστικό τους μήνυμα, το οποίο σε κάνει να ντρέπεσαι που ζεις σε αυτήν την πόλη.

Σε μια πόλη, που εν όψει της απόλυτης ανεπάρκειάς της σε εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας, η άθληση είναι μια διέξοδος, έγινε γνωστό ότι, από συμπολίτες που αθλούνται με γιόγκα ή πιλάτες, δεν δέχονται χρήματα για την σωτηρία ενός παιδιού [για την σωτηρία ενός παιδιού!!].

Και τούτο προφανώς επειδή η γιόγκα, στα μάτια κάποιων, δεν είναι γυμναστική που αρμόζει στο ιδιόρρυθμο σημερινό ελληνοειδές σύστημα αξιών, που είναι οπισθοδρομικό και αναχρονιστικό. Επειδή είναι αθλητικές ασχολίες της Ασίας και Άπω Ανατολής παραπέμποντας σε Ινδία και πιο πέρα ως τις έσχατες ακτές της Ιαπωνίας. Δεν είναι δηλαδή, αρκούντως ευλογημένη γυμναστική.

Πρόκειται για την πιο ανησυχητική πράξη που σημειώθηκε στην Καστοριά τα τελευταία πολλά χρόνια και το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι πέρασε σχεδόν απαρατήρητη στην  αρχόντισσα.

Κι’ ας είναι δισεκατομμύρια αυτοί, -ειδικά οι χριστιανοί- σε όλο τον κόσμο που έχουν αναγνωρίσει στην συγκεκριμένη αθλητική μέθοδο δυνατότητες απλής εσωτερικής (ψυχικής) ηρεμίας και σωματικής ευεξίας. Και τίποτε περισσότερο. Στις περισσότερες δε περιπτώσεις, χωρίς κανένα άλλο αντίκτυπο στην φιλοσοφική και άλλη θεώρηση του κόσμου.

Στην περίπτωση του μικρού ανηλίκου της Καστοριάς, εν έτει 2018 μ.Χ., μπορεί δηλαδή να δέχονται χρήματα που εν αγνοία τους, ίσως προέρχονται από άλλες πηγές, δηλαδή εκτός από τα τίμια χρήματα τίμιων ανθρώπων και ποσά προερχόμενα από κλέφτες, ψεύτες, απατεώνες, από καταχραστές, και γενικά παρανόμους, από ανθρώπους που υποκρίνονται και είναι θύτες ή θύματα εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Αρνούνται όμως, και αποκρούουν την χρηματική βοήθεια, από αθλητές που αποζητούν αρμονία και εσωτερική γαλήνη, ισορροπία και καλή φυσική κατάσταση, με τον τρόπο που οι ίδιοι επιλέγουν.

Κι’ αν αυτό το αποκρουστικό συμβάν, που μόνο σε κοινωνία ISIS ταιριάζει, που είναι και από μόνο του πολύ σοβαρό, συνέβη στην Καστοριά σήμερα, χωρίς αντιδράσεις, με αφορμή τον μικρό ανήλικο και στο όνομα υποτίθεται της φιλανθρωπίας, ευσπλαχνίας και αγάπης, κανείς δεν αποκλείει ότι αύριο ενδέχεται να μην δέχονται χρήματα από ολιγόπιστους, αλλόπιστους και αλλόδοξους, από φτωχούς και πένητες, από Καθολικούς ή από Μουσουλμάνους, από Βουδιστές, από οπαδούς της ροκ ν’ ρολ, από μελαμψούς ή όχι.

Από όποιον δηλαδή, αύριο κι’ όλας, δεν εγκρίνει η κάστα που επέβαλε στην περίπτωση του ανηλίκου, την άποψή της να απαγορεύσει την φιλανθρωπία στην Καστοριά, από τον συγκεκριμένο αθλητικό όμιλο, επειδή θα ήταν μαζί της άτομα της γιόγκα-πιλάτες. Η διάχυτη αίσθηση ότι κάποια υψηλά ιστάμενη χείρα επέβαλε την σχετική απάνθρωπη απαγόρευση κυριαρχεί.

Εμπόδισαν έτσι, σε ένα σωματείο να συγκεντρώσει χρήματα και απέκλεισαν τους αθλούμενους από την διαδικασία της αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, για τον λόγο ότι, σε κάποιους, η γιόγκα και το πιλάτες ακούγονται ύποπτα.

Και οι συντονιστές της προσπάθειας, αντί να αποτελέσουν ανάχωμα αυτής της αναχρονιστικής διάκρισης -κάποιος θα μπορούσε να την συγκρίνει με μεθόδους της ναζιστικής περιόδου- την θεσμοθέτησαν κιόλας! Στο τέλος θα ζητούν υπεύθυνη δήλωση από τους δωρητές, ίσως και να αποβάλλουν μέλη των συλλόγων τους, αν αθλούνται με… γιόγκα.

Θα μπορούσε κάποιος να υποτιμήσει την σοβαρότητα της παράνομης και προσβλητικής αυτής διάκρισης, να παρατηρήσει απλά ότι είναι αφελές να μην αναγνωρίζουν ότι χρήμα έχει χρώμα μόνο γι αυτούς που γυμνάζονται με γιόγκα. Αλλά το θέμα μοιάζει ακόμη πιο σοβαρό.

Ο αστικός και κοσμικός χαρακτήρας της Καστοριάς και το επίπεδο του πολιτισμού της βρίσκονται σε δεινή θέση. Η πόλη που μπορεί να είναι μαζί σου, εκτός κι αν για κάποιο λόγο -και στην συγκεκριμένη περίπτωση χωρίς κανένα λόγο-πέσεις στην δυσμένεια κάποιων. Το αυγό του φιδιού τελικά εκκολάπτεται παντού.

Να ντρέπεσαι που ζεις σ’ αυτήν την πόλη. Στο όνομα της αληλεγγύης, των ανθρώπων που πάσχουν από ανίατες και επάρατες νόσους, στο όνομα των παιδιών και των γονέων τους, απαγορεύτηκε η βοήθεια, για να σωθεί ένα παιδί, σε μια κατηγορία πολιτών. Σήμερα στην γιόγκα. Αύριο σε ποιους άραγε;  Εύγε!


Η ΟΔΟΣ πριν το σχολιασμό του θέματος, θεώρησε υποχρέωσή της να επικοινωνήσει με τον «Σύλλογο Γονέων Παιδιών και Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια και Φίλων Αυτών “Μαζί σου”» για την άποψη της διοίκησης· πλην όμως το σωματείο, αρνήθηκε να τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο σοβαρό θέμα, το οποίο φυσικά δεν διέψευσε.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Μαΐου 2018 αρ. φύλλου 936





(*)  Ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς
Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς, κατά την συνεδρίασή του στις 9 Μαΐου 2018 αποφάσισε να δωρίσει στον σύλλογο «Μαζί σου» χρηματικό ποσό υπέρ του οκτάχρονου μαθητή από την Καστοριά, Νικόλα, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και χρήζει άμεσης επέμβασης σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού.
Ο ανωτέρω σύλλογος διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου τα χρηματικά ποσά που συγκεντρώνονται για τον σκοπό αυτό. Επιπλέον, το Δ.Σ. θα φροντίσει να επαληθεύσει την αξιοποίηση του δωρηθέντος ποσού.
Όσοι εκ των συναδέλφων επιθυμούν, έχουν την δυνατότητα, και ατομικά, να προσφέρουν την οικονομική τους βοήθεια, είτε με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του συλλόγου «Μαζί σου» στην τράπεζα Eurobank 0026/019786/0200422045, IBAN: GR1002601970000860200422045 με αιτιολογία «για τον Νικόλα», είτε στην γραμματεία του συλλόγου μας, που θα αναλάβει να αποδώσει στον ανωτέρω σύλλογο το οποιοδήποτε ποσό συγκεντρωθεί.
Καστοριά 14.5.2018
Για το Δ.Σ. του Δ.Σ. Καστοριάς
Ο πρόεδρος
Γεώργιος Μπαλιάκας
Ο γενικός γραμματέας
Κωνσταντίνος Κακαγιάννης

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ