9.9.18

Το Σκάκι




13. Rxd7 Rxd7

 Ο μαέστρος της υπό ίδρυσης (ακόμη) Φιλαρμονικής του δήμου Καστοριάς (;), της αστικής εταιρείας “Θωμά Μανδακάση” (;) θα σας γελάσουμε, δεν γνωρίζουμε, και ο δήμαρχος δε διευκρινίζει, κατήγγειλε μεταξύ άλλων, προ μηνών, ότι από τα όργανα της παλιάς Δημοτικής Φιλαρμονικής, όσα βρήκε, ήταν κατεστραμμένα και ότι είχαν χαθεί αρκετά όργανα. Έκανε λοιπόν έκκληση προς τους κατοίκους για τη δωρεάν ενός μουσικού οργάνου τούμπα ή το ανάλογο χρηματικό ποσόν για να αγοραστεί. Βρέθηκαν οι εγγονές του μακαρίτη δημάρχου Α. Πετκανά (επί δημαρχίας του λειτουργούσε η Φιλαρμονική) και δώρισαν το μουσικό όργανο που ήταν οικογενειακό κειμήλιο. Χαρούμενοι όλοι έβγαλαν και την καθιερωμένη φωτογραφία. Εξ άλλου δεν είναι σπάνιο στην Καστοριά, μία τούμπα να είναι οικογενειακό κειμήλιο. Όπως ένα όμποε, ένα φαγκότο, μια άρπα, ένα γιουκαλίλι τέλος πάντων.

 Ο δήμαρχος Καστοριάς (προσπάθησε να φανεί ευτυχής, για να λέμε την αλήθεια, αλλά δεν του «βγήκε») έδωσε συνέντευξη τύπου και πληροφόρησε τους πάντες, ότι από τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, «η Καστοριά θα μετατραπεί σε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη»! Ομολογουμένως ίσως είναι ο μοναδικός δήμαρχος της χώρας που παραδέχεται ότι η πόλη που διοικεί εδώ και τόσα χρόνια δεν είναι σύγχρονη, δεν είναι ευρωπαϊκή.
Και πώς να είναι, μετά τα τόσα βαλκανικά πανηγύρια που ποτίστηκε το dna μας.

 Αλλά, καθότι πλησιάζουμε σιγά-σιγά στις εκλογές, ξεκίνησε όχι τα έργα, αλλά τη συντήρηση! Αντικαταστάθηκαν οι λαμπτήρες του δημόσιου φωτισμού από την μία πλευρά της Ν.Α. παραλίας. Μετά τόσα χρόνια κάτι είναι κι αυτό! Μας πληροφόρησαν δε, ότι ετοιμάζονται μελέτες και για άλλες συντηρήσεις ή έργα. Όμως αναρωτιέται ο απλός πολίτης, αν χρειάστηκαν 4 χρόνια (άλλο ένα τους έμεινε), για να αντικαταστήσουν τους λαμπτήρες και τα σπασμένα τζάμια των φαναριών από την πλευρά της λίμνης, γιατί από την πλευρά του δρόμου παραμένουν ως έχουν, πόσα θα χρειαστούν για να υλοποιήσουν τις τελευταίες εξαγγελίες τους που αναφέρονται σε νέες (πάλι) μελέτες χιλιάδων ευρώ για μελλοντικά έργα ή συντηρήσεις; Θα πρέπει να επανεκλεγούν για άλλα 5 χρόνια για να κάνουν τις δημοπρατήσεις των έργων και μετά άλλα 5 για να κατασκευαστούν; Κι αν, κατασκευαστούν.
Εδώ, μια απλή γραφειοκρατική πράξη για την παραχώρηση του δημοτικού οικοπέδου για την ανέγερση του αστυνομικού μεγάρου, τους πήρε κοντά στα τρία χρόνια!

● Πάντως για καλό και για κακό, ας βρεθεί μια γυναίκα υποψήφια δήμαρχος Καστοριάς, μετά την όλο νόημα δήλωση του κ. Α. Αγγελή ότι τον διαδέχονται πολιτικά μόνο γυναίκες. Αυτό δείχνει η ιστορία, κατά την γνώμη του πάντα.  Φυσικά δεν γνωρίζει το πότε ακριβώς θα επαναληφθεί η ιστορία (ως φάρσα;) της διαδοχής. Σε αυτές τις εκλογές; Στις επόμενες; Στις μεθεπόμενες;
Συμπέρασμα: από την στιγμή που δεν υπάρχει γυναίκα υποψήφια, σαφώς δηλώνει ότι θα είναι πάλι υποψήφιος ο ίδιος.
Μια γυναίκα, οπωσδήποτε! Όπως δη ποτέ!

● Αυτές τις μέρες, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην έκθεση της γούνας. Ανακοινώθηκαν και τα ονόματα των διασημοτήτων (;) που θα παρεβρεθούν και της παρουσιάστριας (τι συγκίνηση!). Και δώστου likes, σε αντίθεση με τα dislikes στον οικολόγο του ΣυΡιζΑ που μας αναστάτωσε πάλι, εμάς τους κρεατοφάγους και πιστούς Καστοριανούς. Γνωστοποίησαν επίσης, τον χώρο που θα διεξαχθεί το περιβόητο gala (μεγαλεία), ο οποίος θα είναι το αρχοντικό Τσιατσαπά. Πολλοί θα αναριγήσουν πάλι από συγκίνηση. Να προβάλλουμε την αρχοντιά μας, πριν μετατραπούμε σε μία «σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη». 

● Κοντά στη μέρα της μαύρης επετείου, της 21ης Απριλίου, άρχισαν συμπτωματικά να παραιτούνται σύμβουλοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και συνεργάτες του κ. Θ. Καρυπίδη. Πέντε οι παραιτήσεις μέχρι στιγμής. Δεν αντέχουν άλλο, λένε, “ο κόμπος έφτασε στο χτένι” με την πώληση της ΔΕΗ (χάνονται τα ψηφουλάκια). Φυσικά για να το κάνουν πιο εθνικό, έβαλαν μέσα και ότι δεν εξέδωσε ποτέ ψήφισμα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την Μακεδονία. Σώπα καλέ! Πού το θυμήθηκαν; Τον Ιανουάριο ήταν αυτό, καλά που το θυμήθηκαν το φετινό Απρίλιο. Σιγά, η πατρίδα κοιμάται στη Δυτική Μακεδονία.
Εξέφρασαν και διάφορα άλλα παράπονα (;) που χαρακτηρίζουν την Περιφέρεια ως «παράγκα για λίγους κολλητούς» (άντε καλέ που είναι έτσι). Έγινε και ένα έκτατο συμβούλιο (κατόπιν εισήγησης της κ. Γ. Ζεμπιλιάδου) στο οποίο δεν σημειώθηκε κάτι διαφορετικό. Τσακώθηκαν, αλληλοβρίστηκαν, είπε ο Λιγνός τον Χοντρό, χοντρό, έτσι να κρατάμε και το Χόλυγουντ ζωντανό. Η πολυπόθητη παραίτηση του περιφερειάρχη δεν ήρθε. Μόλις πουληθεί η πρώτη μετοχή, είπε, θα παραιτηθεί. Διότι «πώληση σημαίνει ότι κάποιος πούλησε και κάποιος αγόρασε»! Πώς λέμε πουλημένος και αγορασμένος; Ωραίο σανό παράγει η Δυτική Μακεδονία. Σε αναμονή λοιπόν για την πώληση της «πρώτης μετοχής» στην «πρώτη φορά Αριστερά».

[...] Με γυροφέρνει η άνοιξη / αλλά εγώ άλλη φορά / πορεία δεν αλλάζω για ένα έαρ. / Τα όνειρα που είδα / αποδειχτήκαν ανυπόληπτα / πήγαν και μ’ άλλους ύπνους. Όχι δεν παίρνω άλλες διαταγές [...]
Κική Δημουλά, Μεσιτείες


Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Απριλίου 2018, αρ. φύλλου 933


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος9/9/18

    #[...] ένα όμποε, ένα φαγκότο, μια άρπα, ένα γιουκαλίλι τέλος πάντων.#

    https://www.youtube.com/watch?v=jpf2797rAfM

    [...]
    "Όλα είναι νύχτα όλα είναι νύχτα
    κάτι θα βρούμε ζήτα-ζήτα..."

    α υ τ ό χ θ ω ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ