28.3.18

Το Σκάκι




e4 e5

-17 Οκτωβρίου - Σιωπηλοί πόλεμοι
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας.
Η φτώχεια δεν σκάει όπως οι βόμβες, ούτε ηχεί όπως οι πυροβολισμοί.
Για τους φτωχούς, γνωρίζουμε τα πάντα: πού δεν δουλεύουν, τι δεν τρώνε, πόσο δεν ζυγίζουν, πόσο ύψος δεν έχουν, τι στερούνται, τι δεν σκέφτονται, σε τι δεν πιστεύουν. Μας απομένει μόνο να μάθουμε γιατί είναι φτωχοί.
Μήπως γιατί μας ντύνει η γύμνια τους και μας θρέφει η πείνα τους;

Εδουάρδο Γκαλεάνο
Οι μέρες αφηγούνται

-Αν όμως,
η πόλη μας δεν είναι φτωχή, οι κάτοικοι δεν είμαστε φτωχοί. Σε αρχόντισσα πόλη μόνο άρχοντες κατοικούν. Παγκοσμίως γνωστή για τον πλούτο της, λόγω της ανθοφόρας γουνοποιίας, παγκοσμίως γνωστή για τις ομορφιές της και λόγω της λίμνης και των βουνών. Πίνουν νερό στο όνομα της σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Φθινόπωρο και οι τουρίστες γεμίζουν τα ξενοδοχεία και θαυμάζουν τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, τις ανοικτές βυζαντινές εκκλησίες με τις ανεκτίμητες εικόνες και τοιχογραφίες, τα γραφικά φωτισμένα δρομάκια της και τα πολλά μουσεία. Τα εστιατόρια γεμάτα όπως και τα καφέ, τα καταστήματα δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετούν τον κόσμο.

Τα βράδια δεν ξέρουμε ούτε εμείς, ούτε οι τουρίστες πού να πρωτοπάμε. Στο Πνευματικό Κέντρο οι θεατρικές παραστάσεις είναι αντάξιες με αυτές της πρωτεύουσας. Εκθέσεις, παρουσιάσεις, ημερίδες και συνέδρια στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαθιουδάκη. Οι συναυλίες της Φιλαρμονικής ξεκίνησαν ήδη από τον Σεπτέμβριο όπως είχε συμφωνηθεί με το Δήμο. Οι κινηματογραφικές αίθουσες προβάλλουν τις ταινίες της χρονιάς.

Οι φοιτητές της παγκοσμίου γνωστής Αρχιτεκτονικής Σχολής μας, γεμίζουν τη δημοτική Βιβλιοθήκη στο ανακαινισμένο αρχοντικό του μεγάλου μας ποιητή Αθανασίου Χριστόπουλου. Οι φαντάροι και οι αξιωματικοί γεμίζουν με χρήμα την πόλη μας (όπως και οι φοιτητές) και νοιώθουμε όλοι ασφαλείς.
Τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα δυσεύρετα.

Πρώτη πόλη, παγκοσμίως, στην καινοτομία: «Ένα δέντρο σου κόβει τη θέα; Κόφτο». Εδώ, μας ζήλεψαν όλες οι μεγαλουπόλεις και μας ευχαριστούν για την πρωτοπόρα αυτήν ιδέα, αλλά το βραβείο δεν το χάνουμε, ούτε από το Παρίσι ούτε από το Βερολίνο, η δικιά μας πόλη θα το πάρει.
Μέσα στους πρώτους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως (η μόνη μας έγνοια η πρώτη θέση), η πόλη μας, η Καστοριά.

Αφού η δημοτική αρχή μας, έχει λύσει όλα τα προβλήματα και έχει υλοποιήσει όλα τα έργα, έχει ένα όραμα, θα μας φτιάξει όπερα, γι αυτό το λόγο και μόνο, θέλει όπως φαίνεται να μη συνεχιστούν οι αναμεταδόσεις από την ΜΕΤ της Νέας Υόρκης.

Τα σχολικά συσσίτια δεν έχουν καμμία σχέση με τη φτώχεια, «χείρα βοηθείας» για τις εργαζόμενες μητέρες είναι. Το απόλυτο κοινωνικό πρόσωπο της πόλης μας.

Μετά την επιτυχημένη καλοκαιρινή περίοδο λόγω της οργανωμένης πλαζ και των πεντακάθαρων υδάτων της λίμνης (μόνο με Μύκονο συγκρινόμαστε), για τη χειμερινή τουριστική περίοδο, δεν υπάρχουν καταλύματα, έχουν κλείσει και από τουριστικά γραφεία εξωτερικού (λόγω των φτηνών και πολλών πτήσεων του διεθνή αερολιμένας μας), συναγωνιζόμαστε μόνο με τα θέρετρα των Άλπεων, τίποτα λιγότερο για το παγκοσμίου φήμης (και αυτό;) χιονοδρομικό κέντρο μας και τη ζεστασιά των καταλυμάτων λόγω φυσικού αερίου έχουμε φτηνή θέρμανση.

Τα… ραγκουτσάρια «μας» σε απευθείας μετάδοση (μη σας πούμε και καλύτερα) μαζί με αυτά των ραγκουτσαριών της Παλιουριάς, των ραγκουτσαριών του Νεοχωρίου, του Παλαμά…

Τα τοπικά “μουμουέ” δεν μπορούν να δουλέψουν σε αυτό το ευδαίμων κλίμα, δεν βρίσκουν σκάνδαλο, δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό, ίσως είναι οι μόνοι που δεν χαμογελούν και δεν έχουν γεμάτες “τσέπες”.

Η ευδαιμονία έκανε τους κατοίκους να παλιμπαιδίζουν. Αγαπητή Οδός, κανένας άλλος λόγος δεν κρύβεται και θα έπρεπε να το γνωρίζετε και να το επαινείτε.

Όλοι ενωμένοι, ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων, δουλεύουν για το καλό της πόλης και το δικό μας. Το μέλλον μας ανήκει!

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι

Δημοσιεύθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2017, αρ. φύλλου 906

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ