21.4.18

Λόγος & Αντίλογος [update]




Μία “εκπαιδευτική” αθλιότητα

με την κάλυψη του υπουργείου Παιδείας


Όταν το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έχει ρητά αποφανθεί ότι οτιδήποτε εμπεριέχει βία και θάνατο (όπως η βία κατά των ζώων, σε σφαγεία, εκτροφεία γουνοφόρων και θηραμάτων, δελφινάρια του αργού θανάτου για τα δελφίνια, όπως στο Αττικό Πάρκο – και κάθετί σχετικό) είναι αντιπαιδαγωγικό και σφόδρα ακατάλληλο για τα παιδιά του Δημοτικού, όταν επί εποχής Νίκου Φίλη, είχαν αποσταλεί εγκύκλιοι, με την υπογραφή του τότε Διευθυντή Α' θμιας Γιάννη Κουφόπουλου, σε όλες τις εκπαιδευτικές διευθύνσεις και σε όλη τη χώρα για την αποφυγή επισκέψεων μαθητών του Δημοτικού σε χώρους όπου εγκαταβιούν δυστυχισμένα αιχμάλωτα ζώα –με σκοπό, μάλιστα, την οικονομική και εμπορική τους εκμετάλλευση– το σημερινό υπουργείο Παιδείας ευλογεί ανάλογες πρακτικές και επιτρέπει αυτή την εγκληματική και ψυχοφθόρα, σε βάρος του παιδικού ψυχισμού, άθλια ''εκπαιδευτική'' δραστηριότητα.

Στην Καστοριά, τέτοια μυαλά κουβαλάνε οι άνθρωποι, τέτοια κάνουν.

Αλλά προφανώς και τέτοιο υπουργείο ''Παιδείας'' έχουμε, οπότε τέτοια θα κάνει.

Δεν περιμέναμε, άλλωστε, τίποτα καλύτερο από τον κ. Γαβρόγλου και τους συνεργάτες του, για τους οποίους ο πολιτισμός σε κάθε του μορφή –και βασική του όψη είναι και η σχέση μας με τα άλλα συναισθανόμενα και νοήμονα μη ανθρώπινα ζώα– δεν έχει προφανώς θέση στην εκπαίδευση.

Τα παιδιά δεν έχουν καμία ανάγκη να μάθουν πώς θανατώνονται και πώς γδέρνονται τα μινκ στα κολαστήρια γουνοφόρων της Καστοριάς και της Σιάτιστας.

Αντίθετα, έχουν ανάγκη μιας φιλοζωικής αντίληψης και μιας άλλης, ριζικά διαφορετικής παιδαγωγικής κατεύθυνσης που θα διαπερνά όλο το εκπαιδευτικό σύστημα.
Μπας και αλλάξει επιτέλους η άθλια εικόνα των βασανισμών, δολοφονιών και κακοποιήσεων ζώων στη χώρα μας.

Μπας και ο δείκτης πολιτισμού για μια κοινωνία που ονομάζεται ''συμπεριφορά στα υπόλοιπα ζώα'' κερδίσει μερικούς πόντους στη διεθνή κατάταξη, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο του πάτου.

Η Φιλοζωία στην Παιδεία θα έπρεπε να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα ενός προοδευτικού, τάχα μου αριστερού υπουργείου Παιδείας – και όχι οι επισκέψεις ''εκπαιδευτικού'' χαρακτήρα σε χώρους βασανισμού αθώων ζώων.

Ντροπή και οργή για αυτή την κατάντια.

Θέμης Δημητρακόπουλος
συντονιστής της ομάδας για τα Δικαιώματα και την Προστασία των Ζώων / τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΣυΡιζΑ, συγγραφέας, πολιτικός επιστήμονας και πρώην σύμβουλος για θέματα πολιτισμού στο υπουργείο Παιδείας



Κάποιοι στην Καστοριά 

έχουν σοβαρό πρόβλημα νοημοσύνης;


Κάποιοι ανεγκέφαλοι στην Καστοριά φαίνεται πως θεωρούν, εν έτει 2018, υποτιμητικές, μειωτικές και υβριστικές τις λέξεις ''χορτοφάγος'' και ''άθρησκος''.

Και για να με ''μειώσουν'', με αφορμή την κριτική που ασκώ για το γουνεμπόριο –και ιδίως για την πρωτοβουλία της Α' θμιας διεύθυνσης Εκπαίδευσης Καστοριάς που, σε αγαστή συμπόρευση με τις επιταγές του λόμπι των γουναράδων, αποφάσισε, στο πλαίσιο μάλιστα του περιβαλλοντικού σχολικού προγράμματος, να επισκέπτονται τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του νομού τα κολαστήρια των γουνοφόρων ώστε να εθίζονται τα παιδάκια από μικρά στη φρίκη της γουνοποιΐας– με βγάζουν με πηχαίους τίλους στη […..] (ένα τοπικό έντυπο της συμφοράς):

Ιδού ο διαβολικός άθεος, ο γραφικός χορτοφάγος, ο προδοτικός ανθέλληνας (αφού δεν είναι ορίτζιναλ Μακεδονομάχος των συλλαλητηρίων των φανατισμένων ημιαμόρφωτων), δείτε τι τολμάει να λέει ενάντια στο ''άγιο'' εμπόριο της πόλης μας.

Βαράτε τον στο ψαχνό, λεβέντες ελληναράδες-γουναράδες :)

Να πω, λοιπόν, πως είναι τιμή μου να με υβρίζουν ηλίθιοι – είτε είναι απο την Καστοριά είτε από την Αθήνα ή το Τιμπουκτού.
Και είτε είναι Συριζαίοι είτε δεξιοί και ακροδεξιοί.

Η αντίδραση, η απαιδευσία και η ηλιθιότητα δεν έχει κόμμα, βλέπετε.

Και επίσης, να τους ενημερώσω πως στην Καστοριά υπάρχουν πολλοί και πολλές που συντάσσονται με τη δική μας πλευρά και κατά της φρίκης ενός τελειωμένου στη συνείδηση του πολιτισμένου κόσμου εμπορίου, του απαξιωμένου και καταδικασμένου από τη σύγχρονη σκέψη και ευαισθησία εμπορίου της γούνας.

Να 'στε καλά, φίλες και φίλοι Καστοριανοί, που σπεύσατε να με ενημερώσετε για τις αθλιότητες κάποιων συμπολιτών σας και να επιβεβαιώσετε τη σταθερή συμπαράταξή σας στο πλευρό του δυναμικού και πολυπληθέστατου Φιλοζωικού Κινήματος, διεθνούς και εγχωρίου, κατά του φρικτά παράλογου εμπορίου της γούνας, στον 21ο αιώνα.

Θέμης Δημητρακόπουλος
συγγραφέας, πολιτικός επιστήμονας
μέλος του Τμήματος Οικολογίας-Περιβάλλοντος ΣυΡιζΑ



Σχόλιο

της βουλευτή ΣυΡιζΑ Καστοριάς


«Πολλές φορές έχουμε ασχοληθεί στον δημόσιο διάλογο με τις απόψεις του κ. Δηματρακόπουλου. Κανείς δεν τον όρισε κομισάριο στην Καστοριά. Έχουμε σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθούμε από τις ιδεοληψίες του.

Πεντακόσια χρόνια στην Καστοριά και τη Σιάτιστα ασχολούμαστε με τη γουνοποιία και ποτέ δεν πήγαμε τα παιδιά μας σε σφαγεία γουνοφόρων ή παραγωγικών ζώων. Αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας του κυρίου Δημητρακόπουλου από τον οποίο δεν περιμένουμε μαθήματα για το πως θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας».

Ολυμπία Τελιγιορίδου
βουλευτής ΣυΡιζΑ Καστοριάς



Περί “Κομισάριων” 

και “ιδεοληψιών” εν Καστορία


Δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς από το να με αποδοκιμάσει ως ''ιδεοληπτικό'' η τοπική βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ στην Καστοριά.
Τα ψηφαλάκια είναι πάντα ψηφαλάκια, αριστερά ή δεξιά δεν κάνει διαφορά.:)
Της επιστρέφω βέβαια τον χαρακτηρισμό, γιατί ποιος/α είναι ιδεοληπτικός/ή στην υπόθεση της γούνας, εν έτει 2018, το αποδεικνύουν τα γεγονότα, η οικονομική και ηθική παρακμή του γουνεμπορίου (πρόσφατη είναι η απόφαση μεγάλων οίκων μόδας να μην ξαναβάλουν τη γούνα στο ρεπερτόριό τους) και η παγκόσμια κατακραυγή των προοδευτικών πολιτών όπου γης ενάντια στο απεχθές αυτό εμπόριο.
Ιδεοληψία είναι η επιμονή –500 χρόνια κόλλημα, όπως λέει κι η ίδια η βουλευτίνα– στη μονοκαλλιέργεια της γούνας στην Καστοριά με τα γνωστά αποτελέσματα της υψηλότατης ανεργίας (ιδίως των νέων που ξεπερνάει το 50% στο νομό) και η άρνηση αλλαγής και προσαρμογής σε ένα άλλο, εντελώς διαφορετικό, βιώσιμο και αειφόρο παραγωγικό μοντέλο.
Α, και κάτι ακόμη:
Κομισάριος και κομματόσκυλο δεν υπήρξα ποτέ.
Και δεν χρειάζομαι την άδεια της, και κτηνιάτρου, κ. Τελιγιορίδου, ούτε και κανενός άλλου, όσο υψηλά ιστάμενου, για να πω δημόσια τη γνώμη μου για την αθλιότητα που συνιστά, στη σημερινή εποχή, το γουνεμπόριο στη χώρα μας.
Αυτές είναι οι αρχές μας.
Κι άλλες, λυπούμεθα... αλλά δεν έχουμε.

Θέμης Δημητρακόπουλος


Πρωτοβάθμια διεύθυνση Εκπαίδευσης Καστοριάς: 

Ένα σχολικό πρόγραμμα – μνημείο της πιο χυδαίας και αγοραίας αντίληψης για την εκπαίδευσης και τον πολιτισμό!


Αυτοί οι άνθρωποι που θέλουν να λέγονται εκπαιδευτικοί και εκπόνησαν, έγραψαν και επιδιώκουν να εφαρμόσουν αυτό το απίστευτα χυδαίο, ανήθικο, παράλογο και σφόδρα αντιπαιδαγωγικό πρόγραμμα εξοικείωσης νηπίων και μικρών παιδιών με την αδιαμφισβήτητη βία και σκληρότητα που εμπεριέχονται στη γουνοποιΐα, εξωραΐζοντάς τη μάλιστα ως ''πολιτισμικό'' στοιχείο της τοπικής κοινωνίας, σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα θα είχαν πάει σπίτι τους πάραυτα.
Το υπουργείο Παιδείας, το λιγότερο που οφείλει να κάνει, εκτός βεβαίως από την αυτονόητη απαγόρευση εφαρμογής αυτού του αντιπαιδαγωγικού εκτρώματος, είναι να διατάξει ΕΔΕ και να ερευνήσει τις σχέσεις των εκπαιδευτικών/υπεύθυνων για τη σύνταξη του συγκεκριμένου προγράμματος με το λόμπι των γουναράδων.
Διαβάστε για να φρίξετε:

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς δια της Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων ιδρύει για το σχολικό έτος 2017-2018 Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (ΤΔΠΕΠ) με θέμα: «Γούνα: περιβάλλον και πολιτισμός»
Το Δίκτυο υλοποιείται στα πλαίσια εκπόνησης προαιρετικών Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων με την ίδια θεματολογία και στο πλαίσιο Περιβαλλοντικών και Πολιτιστικών δράσεων και απευθύνεται αρχικά σε όλους τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Καστοριας.
Η ΔΠΕ Καστοριάς, λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη ανταπόκριση και παράλληλα το ενδιαφέρον που δείχνει η εκπαιδευτική κοινότητα, με την υλοποίηση κάθε χρόνο περιβαλλοντικών προγραμμάτων στη θεματική της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της ανάδειξής της, ιδρύει το Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (ΤΔΠΕΠ) «Γούνα: Περιβάλλον και πολιτισμός» για την σχολική χρονιά 2017-2018 συνδυάζοντας την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος με την ανάγκη αναγνώρισης της γούνας ως «τοπικού προϊόντος», με πολιτιστικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις, έτσι ώστε οι εμπλεκόμενοι να εμφανίζονται περιβαλλοντικά εγγράμματοι και κοινωνικά συνειδητοποιημένοι όσον αφορά στην χρησιμότητα γνώσης της ιστορίας και του ρόλου που διαδραμάτισε η γούνα στην περιστασιακή οικονομική άνθιση της περιοχής αλλά και στην προοπτική προστασίας, ανάδειξης και ανάπτυξης ένος τόσο αναγνωρίσιμου προιόντος παγκοσμίως.
  • Σκοπός του δικτύου
Η Περιβαλλοντική και Πολιτισμική Εκπαίδευση με βάση τους στόχους, το περιεχόμενό της και την εξέλιξή της σε Εκπαίδευση για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη αποτελούν ουσιαστικά Αγωγή του Πολίτη, τόσο σε προσωπικό όσο και σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, η οικονομική κρίση είναι αφορμή για στροφή σε τομείς παραγωγής που αναδεικνύουν και προωθούν όχι μόνο την οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής του συνέχειας και ευημερίας. Η γούνα από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα σηματοδοτεί με την πορεία της και την πορεία του τόπου περιβαλλοντικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά.
Σκοπός λοιπόν του εν λόγω δικτύου με έδρα την Καστοριά αλλά και με την ελπίδα να μετασχηματιστεί σε εθνικό δίκτυο με τη συνεργασία της ΔΠΕ Κοζάνης την επόμενη σχολική χρονιά, είναι να εξοικειώσει όλους τους μαθητές με τη διαδικασία δημιουργίας μιας γούνας, από την εξοικονόμηση πρώτων υλών μέχρι τον σχεδιασμό και την παραγωγή του ρούχου. Επιπλέον, σκοπός μας είναι να φωτίσουμε τα σημεία σχετικά με την περιβαλλοντική σύνδεση όσον αφορά στην εκτροφή, εκμετάλλευση των ζώων αλλά και τη διαχείριση των αποβλήτων τους εξετάζοντας κάθε άποψη και αναδεικνύοντας την πραγματικότητα.
Οι μαθητές που θα συμμετέχουν στο ΤΔΠΕΠ μέσα από την ενεργητική συμμετοχή τους θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλα τα στάδια παραγωγής και δημιουργίας, να ενημερωθούν πολύπλευρα από διαφορετικούς φορείς και μακροπρόθεσμα να αναγνωρίσουν μια επαγγελματική διέξοδο. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων-ανακύκλωσης, να καλλιεργήσουν στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στην σχέση γουνοποιιτικών επιχειρήσεων-περιβάλλοντος, να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, ενώ μέσω της συνεργασίας εντός της μαθητικής ομάδας αλλά και του σχολείου με τοπικούς φορείς, να εμφανίσουν βελτιωμένες κοινωνικές δεξιότητες και συμπεριφορές, αλληλεγγύης, κοινωνικής συμμετοχής, ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και μέριμνας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξέλιξή τους σε ενεργούς και περιβαλλοντικά ευαίσθητους πολίτες, που σέβονται το περιβάλλον και τον πολιτισμό τους.
Το ΤΔΠΕΠ θα συντονίζει τη δικτύωση των σχολείων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των υπόλοιπων εμπλεκομένων ομάδων, με γνώμονα την οργανωμένη και παιδαγωγική προσέγγιση του θέματος.
  • Στόχοι του δικτύου
Να συμβάλει
στην ανάδειξη της ιστορίας του κλάδου της γουνοποιίας
στην ανάδειξη του άρρηκτου δεσμού γουνοποιίας και πολιτισμού στην περιοχή
στην ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών σχετικά με τα οφέλη ανάπτυξης και ευημερίας του εν λόγω επαγγελματικού κλάδου στην περιοχή μας (οικονομική ανάπτυξη, μείωση ανεργίας, αύξηση τουριστικού ενδιαφέροντος κ.α.)
στην εκτίμηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εκμετάλλευσης των γουνοφόρων ζώων και της επεξεργασίας των δερμάτων
στην γνωριμία με τον τεχνικό εξοπλισμο, τα υλικά, το ανθρώπινο δυναμικό των εργαστηρίων και της εκπαίδευσης που απαιτείται
στην συνειδητοποίηση της ανάδειξης της περιοχής μας και κατ’επέκταση της χώρας μας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο μέσω της γούνας, των προϊόντων της και των πολιτιστικών της στοιχείων
Η επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των μελών του δικτύου.
Η ανάπτυξη συνεργασιών με τις τοπικές κοινωνίες π.χ. Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υπηρεσίες, Φορείς κ.ά.
Η προώθηση της συμμετοχής σε κοινές περιβαλλοντικές δράσεις
Η διαμόρφωση θετικών στάσεων και συμπεριφορών απέναντι στη γουνοποιία, η κατανόηση των ωφελειών της και η υιοθέτηση ανάλογων στρατηγικών.
Η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων (κοινωνικότητα, ομαδική εργασία, συνεργατική συμπεριφορά, αλληλεγγύη, βοήθεια στον συνάνθρωπο,).
  • Μεθοδολογία:
Άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία
Ομαδοσυνεργατικά, διαθεματικά, διεπιστημονικά
Δημιουργία project στη βάση των αρχών εκπ/σης των θεωριών Piaget και Vygotsky
  • Ενδεικτικές θεματικές ενότητες:
Η ιστορία της γούνας
Η σχέση της γούνας με χρονικές περιόδους της πόλης
Η σχέση γούνας, περιβάλλοντος και πολιτισμού
Υλικά και σχέδια και επεξεργασία
Οι άνθρωποι της γούνας και η τέχνη τους
Προοπτική ανάπτυξης της περιοχής μέσω της γούνας
  • Αρχικές συμμετοχές δικτύου
Στο ΤΔΠΕΠ μπορεί να ενταχθεί κάθε σχολική μονάδα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Καστοριάς που υλοποιεί πρόγραμμα Π.Ε. και πολιτισμού με θέμα τη γούνα ή παρεμφερές. Το συντονισμό των δράσεων σε επίπεδο σχολικής μονάδας αναλαμβάνει εκπαιδευτικός/οί του σχολείου, που ορίζονται με πράξη του συλλόγου διδασκόντων.
Στην ίδρυση του ΤΔΠΕΠ συμμετέχουν αρχικώς 5 σχολικές μονάδες της Δ/νσης Π.Ε Καστοριάς.
  • Σχολεία προς ένταξη στο δίκτυο
1) Δ.Σ. Διποταμίας
2) 2ο Δ.Σ. Καστοριάς
3) 6ο Δ.Σ. Καστοριάς
4) 10ο Νηπιαγωγείο Καστοριάς
5) 2ο Δ.Σ. Άργους Ορεστικού
  • Συνεργάτες
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο εν λόγω ΤΔΠΕ θα γίνει πρόταση συνεργασίας σε φορείς όπως το ΚΠΕ Καστοριάς, ο Δήμος Καστοριάς, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, ο ΟΑΕΔ, οι Σύλλογοι Γουνοποιών, το Ίδρυμα Καλλισθένης, η Επιχείρηση Τουρισμού Δυτ. Μακεδονίας, το Κέντρο Προστασίας Άγριας Πανίδας Καστοριάς και άλλοι φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.
  • Υποστήριξη
Η υποστήριξη των σχολείων και των εκπαιδευτικών του δικτύου θα πραγματοποιείται με σεμινάρια, συναντήσεις, επιμορφωτικές επισκέψεις σε χώρους που έχουν σχέση με την ανάπτυξη του Δικτύου, ώστε να ενισχυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η δουλειά των σχολικών ομάδων του δικτύου και τελική εκδήλωση παρουσίασης της δουλειάς του Δικτύου και η όποια δυνατή κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών που συνδέονται με το πρόγραμμα.

Θέμης Δημητρακόπουλος


Πανελλαδική Φιλοζωική 

και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία   


Μια ιδιαίτερα ανησυχητική πληροφορία προς την ομοσπονδία μας, σχετικά με την ίδρυση Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (ΤΔΠΕΠ) στην Καστοριά με θέμα: "Γούνα, Περιβάλλον και Πολιτισμός", μας φέρνει στη δυσάρεστη θέση να σας αποστείλουμε αυτή την επιστολή προκειμένου να επιστήσουμε την προσοχή σας επ' αυτού.

Συγκεκριμένα η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς ιδρύει το εν λόγω τοπικό δίκτυο εντάσσοντας στο πλαίσιο εκπαίδευσης μαθητών δημοτικού και νηπιαγωγείου του νομού, την παραγωγική δραστηριότητα που αφορά σε θανάτωση εκατομμυρίων ζώων κατόπιν βασανισμού τους, με σκοπό τη χρήση γούνας. Πρόκειται δηλαδή να εκπαιδευτούν και να ενημερωθούν μικρά παιδιά, πώς ως ενήλικες εργαζόμενοι- επιχειρηματίες, μη υπολογίζοντας τα ζώα ως συναισθανόμενα πλάσματα, αδιαφορώντας για το βασανισμό τους, και εξοικειωμένα πλέον με το έγκλημα, να προχωρήσουν χωρίς ηθικές αναστολές με σκοπό το κέρδος.

Πιστεύαμε ως πολίτες μιας κοινωνίας που προοδεύει και δεν οπισθοδρομεί, ότι αν μη τι άλλο έχει υποχρέωση η πολιτεία να συμβάλλει μέσω της εκπαίδευσης, στη διαμόρφωση συνειδήσεων που σέβονται θεμελιώδεις ηθικές αξίες του ανθρώπου, που προάγουν τον πολιτισμό και τα πολιτιστικά ιδεώδη στη χώρα μας και δεν αντιμετωπίζουν τα άγρια ζώα ως εργαλεία και αντικείμενα προς βασανισμό και κακοποίηση. Αντί η πολιτεία να καταδείξει λανθασμένες υπάρχουσες εγκληματικές πρακτικές και να προχωρήσει με στρατηγική σταδιακού τερματισμού αυτής της άθλιας και παντελώς χυδαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας, συναινεί στην προτροπή και εκπαίδευση των πολιτών της αυριανής κοινωνίας, των ανθρώπων που θα χτίσουν τον αυριανό κόσμο, με γνώμονα τον αδίστακτο βασανισμό και τη θανάτωση άλλων μη ανθρώπινων όντων, χάριν της κερδοσκοπίας και της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.

Επισημαίνουμε ότι μια τέτοιου τύπου «εκπαιδευτική» δραστηριότητα είναι εγκληματική, ψυχοφθόρα και καταστροφική για τον ευαίσθητο ψυχισμό των μικρών μαθητών, και γυρίζοντας προς τα πίσω θα υπενθυμίσουμε την εγκύκλιο υπ. αρ. πρωτ. 1227/22-02-2016 του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία επικαλούμενος τις δύο εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (υπ. αριθμ. Φ12/56/5440/Δ1/15-01-2016 και υπ. αριθμ. Φ12/383/29202/δ1/19-02-2016), ζητά « να αποτρέπονται επισκέψεις μικρών μαθητών σε χώρους όπου διαβιούν αιχμάλωτα ζώα (π.χ. εκτροφεία γουνοφόρων ζώων), αφού αυτό κρίνεται άκρως αντιεκπαιδευτικό και επιζήμιο για τη διαμόρφωση υγιούς αντίληψης των μικρών μας μαθητών, σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας του τόπου μας...».

Οι χώροι βασανισμού ζώων, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με γνώμονα την ηθική, την αλήθεια, τη λογική και την αδιαμφισβήτητη υποχρέωσή μας σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των συναισθανόμενων όντων.

Θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με οπτική διόρθωσης, αλλαγής και προόδου και όχι στρουθοκαμηλισμού και συνέχισης. Για όλα τα ανωτέρω, παρακαλούμε άμεσα για τις ενέργειές σας ούτως ώστε να απαγορευτεί το γρηγορότερο η λειτουργία και δραστηριότητα του προαναφερθέντος τοπικού δικτύου στην Καστοριά.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία 





Να εκπαιδευτικός, να μάλαμα!


Αυτός ο Μπουτσιάδης, διευθυντής Α' θμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, που μου απαντάει για το εάν η φυσική γούνα είναι πιο ''οικολογική'' από την τεχνητή, τι ακριβώς επαγγέλλεται;
Φερέφωνο του λόμπι των γουναράδων ή εκπαιδευτικός, υπεύθυνος για τη σωστή, υγιή και αειφορική αγωγή των παιδιών στο σχολείο;
Γιατί το θέμα εν προκειμένω ΔΕΝ είναι η γούνα και το γουνεμπόριο [άλλη μεγάλη συζήτηση και φυσικά οι θέσεις μας για το θέμα είναι γνωστές και σφόδρα αντίθετες με τα ντόπια διαπλεκόμενα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα], αλλά το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ στα εκτροφεία και τα γουναράδικα, αυτή η εγκληματικά αντιπαιδαγωγική –σύμφωνα και με το Ινστιτιούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής– πρακτική που ο ιδιος εισηγείται για τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία της περιοχής όπου προΐσταται.
Κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ή είναι στ' αλήθεια τόσο ανοήμων;
Ή μήπως δεν εμπλέκεται και ο ίδιος στην εκπόνηση αυτού του χυδαίου, ανήθικου και απαράδεκτου παιδαγωγικά, τάχα μου περιβαλλοντικού προγράμματος, με την προκλητική για τη νοημοσύνη κάθε λογικού ανθρώπου ονομασία:
Τοπικό Σχολικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (ΤΔΠΕΠ) με θέμα: «Γούνα: περιβάλλον και πολιτισμός»
Πολιτισμός και Περιβάλλον = Γούνα, για τα κολλημένα μυαλά κάποιων εκεί στην Καστοριά.
Κάποιος να τους μιλήσει για τη Rexona.
Αλλά ας περιμένει λίγο μέχρι τη Δευτέρα, ο υποτίθεται και εκπαιδευτικός Νίκος Μπουτσιάδης.
Κι αυτός και οι άλλοι φωνασκούντες στην Καστοριά για τα παιδιά που, χάρις σε αυτό το ''πρωτοποριακό'' πολιτιστικό και περιβαλλοντικό σχολικό πρόγραμμα, θα ''επιμορφώνονται'' από τη νηπιακή τους ηλικία στη φρίκη της γουνοποιίας και των ντόπιων εκτροφείων/κολαστηρίων – για το καλό τους, βεβαίως βεβαίως...
Ας περιμένει λοιπόν, λίγο, για να δει πώς θα πάει το πρόγραμμά του αδιάβαστο και άκλαυτο. Επειδή όλοι και όλες δεν είμαστε ίδιοι σε αυτό τον τόπο, σε αυτά τα υπουργεία

Θέμης Δημητρακόπουλος



Δήλωση

ενός φρικτού ανθρώπου


Οι Καστοριανοί γουναράδες που (νομίζουν ότι) με βρίζουν λέγοντάς με άθεο και χορτοφάγο και ανθέλληνα, ας προσθέσουν από σήμερα και "υποστηρικτής της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια"
ΥΓ: Μεταξύ των 10 βουλευτών του Συριζα που αντιδρούν στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια είναι και η υπέρμαχος των γουναράδων βουλευτίνα Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου. Γιατί η αντίδραση έχει πολλές και αλληλένδετες όψεις.
Θέμης Δημητρακόπουλος



Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια 

Εκπαίδευση Δυτικής Μακεδονίας


Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατά το πρόσφατο παρελθόν με εγκυκλίους(την με αριθμ.πρωτ.Φ12/56/5440/Δ1/15-01-2016, την με αριθμ. πρωτ. Φ 12/383/29202/Δ1/19-02-2016 και την με αριθμ. πρωτ. 188142/ΓΔ4/2-11-2017 ), που εξέδωσε, τις σχετικές με τα προγράμματα και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, προέβλεπε να υλοποιούνται προγράμματα, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης και στην προαγωγή της εθνικής, πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα «Γούνα: Περιβάλλον-Πολιτισμός» της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, αναβάλλεται για το σχολικό έτος 2017-2018 και πρόθεσή μας δεν είναι να δυσφημίσουμε τον κλάδο της ελληνικής γουνοποιίας, ο οποίος αποτέλεσε και αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλιστεί, ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται στο πλαίσιο, που ορίζουν οι εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.



Η διεύθυνση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 

του υπουργείου Παιδείας ακύρωσε το αντιπαιδαγωγικό πρόγραμμα της Α/θμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς


...Και όπως είχα προαναγγείλει ήδη στους ''φίλους'' γουναράδες και εκπαιδευτικούς της συμφοράς της Καστοριάς που εμπνεύστηκαν αυτό το χυδαίας και αγοραίας αντίληψης και σφόδρα αντιπαιδαγωγικό σχολικό ''περιβαλλοντικό'' πρόγραμμα με τον κατάπτυστο τίτλο: ''Γούνα, Περιβάλλον και Πολιτισμός'', το οποίο προέβλεπε επισκέψεις νηπιαγωγείων και δημοτικών στα εκδοροσφαγεία των ντόπιων επιχειρηματιών, το ''Πρόγραμμα'' –που με τόσο πάθος υπερασπίστηκε και η συριζαία βουλευτίνα, και κτηνίατρος βεβαίως βεβαίως, Ολυμπία Τελιγιορίδου– ακυρώθηκε από το υπουργείο Παιδείας πριν καν ξεκινήσει.
Νομίζατε πως επειδή δεν είμαι πια στο υπουργείο με τον Νίκο Φίλη, θα καταφέρνατε επιτέλους να περάσατε αυτές τις αθλιότητες, ε;
Άντε γεια, φιλαράκια της Καστοριάς.
Και θα τα ξαναπούμε, όποτε χρειαστεί, να είστε βέβαιοι :)
[υγ: πολλά μπράβο στον Γιώργο Αθανασόπουλο και τη Σοφία Λαπατά, της διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. Εκπαιδευτικοί σαν κι αυτούς πρέπει να είναι τα πρότυπα για τα σχολεία του σήμερα και του αύριο]

Θέμης Δημητρακόπουλος




ΝοΔΕ Καστοριάς: 

Απάντηση σε δηλώσεις σχετικά με το Δίκτυο Γούνας στην Καστοριά


Μία ιδιαίτερα αξιόλογη πρωτοβουλία της Δ/ νσης Α/θμιας Εκπ/σης Καστοριάς για τη δημιουργία εκπαιδευτικού δικτύου Γούνας με τη συμμετοχή σχολικών μονάδων της Α/θμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, μία προσπάθεια έρευνας και ενασχόλησης με την ιστορία της γουνοποιίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευρύτερη περιοχή μας αιώνες τώρα, που θα ενημερώνει μαθητές – εκπαιδευτικούς και όλη την τοπική κοινωνία με τα δίκτυα συνεργασιών που θα αναπτύξει, που θα συμβάλλει στην άρση των αρνητικών παραδοχών σχετικά με έναν μοναδικό και παγκοσμίως αναγνωρισμένο επαγγελματικό κλάδο και θα αναδεικνύει μία επιχειρηματική δραστηριότητα που παράγει οφέλη για τους εμπλεκομένους, αλλά και για το ΑΕΠ της χώρας γενικότερα, για μία ακόμη φορά δέχεται επίθεση από τους γνωστούς - αγνώστους έμμισθους κομματικούς βολεμένους παρατρεχάμενους της σημερινής κυβέρνησης των ΣυΡιζΑνΕλ και μάλιστα σε μία εποχή που ο κλάδος της γούνας απαιτεί τη στήριξη όλων μας. Τρία και πλέον χρόνια τώρα, τα νταούλια βαράνε, με άλλον όμως στον ρόλο της αρκούδας. Ο αγέρας φυσάει κόντρα και αντί να παρασέρνει μαζί του τα μνημόνια των «γερμανοτσολιάδων», φέρνει κι άλλα, ακόμη πιο επώδυνα και δυσβάσταχτα. Τα περήφανα όχι που γίνονται ναι σε μία νύχτα, οι χοροί και τα πανηγύρια γίνονται "άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε" και μας κοστίζουν -Θεός ξέρει-πόσες δεκάδες ή εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ όλοι οι φόροι που θα καταργούνταν, γιατί τσάκιζαν τον λαό και την οικονομία, διπλασιάστηκαν και μάλιστα επεκτάθηκαν και στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Για μία κυβέρνηση που δεν έχει κάνει ούτε ένα αναπτυξιακό έργο στη χώρα παρά μόνο προσπαθεί να τρέχει για να παραδώσει τα έργα που είχε ξεκινήσει και θα είχε παραδώσει η προηγούμενη κυβέρνηση χρόνια πριν, αν δεν είχε απέναντί της τη σημερινή κυβέρνηση ωρυόμενη στα κάγκελα! Για μία κυβέρνηση που το αναπτυξιακό όραμα της οικονομίας και της κοινωνίας ταυτίζεται με τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων και των κομματικών στελεχών που προσλαμβάνονται «αξιοκρατικά» στα υπουργικά γραφεία για τα «ειδικά» τους προσόντα, για μία κυβέρνηση που το μοντέλο ανάπτυξης δεν περιλαμβάνει την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις, αλλά τα επιδόματα και τα εποχιακά βολέματα, δεν θα περιμέναμε τίποτα περισσότερο από ιδεολογικούς ακροβατισμούς για να ικανοποιήσει τουλάχιστον ένα ακροατήριο που δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει σε τίποτα άλλο από αυτά που του υποσχέθηκε.
Θα θέλαμε επιτέλους μία επίσημη απάντηση από το ίδιο το yπουργείο Παιδείας επί του θέματος, η οποία να εκφράζει και την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης, ώστε να ξέρουμε τελικά πώς αντιμετωπίζεται ο κλάδος της γουνοποιίας. Ως ένας κλάδος βάναυσων εργατών και ενός λόμπυ επιχειρηματιών, που αποσκοπούν στο κέρδος εις βάρος των ζώων και του περιβάλλοντος ή ως ένας επιχειρηματικός και επαγγελματικός κλάδος με παρελθόν, παρόν και μέλλον; Άραγε αντίστοιχα δίκτυα για την ιχθυοκαλλιέργεια, την πτηνοτροφεία ή την υποδηματοποιία ανά την χώρα, έχουν την ίδια αποδοχή από τον περιβαλλοντικά ευαίσθητο και άτυπο συμβουλευτικό υπεύθυνο σχολικών προγραμμάτων, ο οποίος μάλιστα χωρίς δισταγμούς εκστομίζει ψέματα, ύβρεις και απειλές για την έγκριση και την αποδοχή του εν λόγω δικτύου από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας; Τώρα, σχετικά με τα "κολλημένα μυαλά των Καστοριανών" και τα "Rexona", που αναφέρει ο ακατονόμαστος συνεργάτης και σύμβουλος της σημερινής κυβέρνησης σε ανακοινώσεις του, θέλουμε να παραδεχτούμε ότι έχει δίκιο. Βλέπετε εδώ πάνω δεν φτάνανε εύκολα από την πρωτεύουσα τα περιοδικά γνωστού εκδότη για να μας "ξεβλαχέψουν". Και επειδή ο χώρος της γούνας για την περιοχή μας, δεν είναι για άσκηση κομματικών και ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων από κανέναν, καλούμε την τοπική βουλευτή του ΣυΡιζΑ, τα τοπικά στελέχη της κομματικής τους οργάνωσης, καθώς και τα τοπικά στελέχη του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑνΕλ, να περάσουν τα μηνύματα που απαιτούνται σε τέτοιου είδους στελέχη της κυβέρνησης.



Σχετικά Α':

Σχετικά Β':

2 σχόλια:

  1. Όλα ξεκίνησαν, όταν άρχισαν να κατασκευάζονται εκτροφεία στο τόπο μας. Που δεν είχε καμιά σχέση με την παράδοση των Καστοριανών. Ποτέ οι Καστοριανοί γουναράδες δεν έσφαζαν ζώα.
    Από τη στιγμή που άρχισαν κάποιοι να σφάζουν τα ζώα εδώ, άρχισε και η δυσφήμιση των Καστοριανών γουναράδων.
    Μέχρι και Πανελλήνιο Σέλλογο Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων ιδρύσαμε, καμαρώνοντας ότι, ένας από τους σκοπούς της ίδρυσης, είναι και η διάδοση της εκτροφής. Δηλαδή, να σφάζουμε τα ζώα!
    Και φυσικά, τσεπώνοντας τις σχετικές επιδοτησούλες.
    Και έρχονται, σήμερα, κάποιοι δάσκαλοι, σε συνεργασία με τους σφαγείς, και εντάσσουν προγράμματα (επιδοτούμενα φυσικά), επισκέψεων μικρών μαθητών στα (επιδοτούμενα φυσικά) Σφαγεία. Επικαλούμενοι μάλιστα, οι δάσκαλοι, τον… Πολιτισμό και την Παράδοση!!! Έλεος! Έλεος! Έλεος!
    Άντε τώρα να αλλάξεις τη κοινή γνώμη ότι, οι δάσκαλοί μας είναι όντως δάσκαλοι, και ότι δεν σφάζουμε οι γουναράδες ζώα, και ούτε είμαστε ζώα, αλλά οικολόγοι μόδιστροι. Και μάλιστα πιο οικολόγοι από τους οικολόγους.
    Με τη συμπαράσταση (ΔΥΣΤΥΧΩΣ), και τη σιωπή (ΔΥΣΤΥΧΩ Σ), σύσσωμης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας Καστοριάς, που καταπίνουν ΟΛΟΙ τη κάμηλο. Βεβαίως, βεβαίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/4/18

      ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
      Αριθ. Πρωτ. : Φ.12/56/5440/Δ1 - 15-01-2016
      https://www.zoosos.gr/wp-content/uploads/2016/01/YpourgeioPaideiasEpiskepseisZoologikousKipous.pdf
      ... Σύμφωνα με τα ανωτέρω συνιστάται, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεων η αποφυγή χώρων
      στους οποίους βρίσκονται ζώα σε ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ, με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση, καθώς αυτό
      δεν συνάδει με τις γενικές αρχές της εκπαίδευσης, στις οποίες μεταξύ άλλων, πολύ σημαντική θέση επέχει η ευαισθητοποίηση για την αναγκαιότητα της προστασίας και του σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος, η υιοθέτηση ανάλογων προτύπων συμπεριφοράς, καθώς και η δημιουργία υπεύθυνων προσωπικοτήτων με κοινωνικές και ανθρωπιστικές αξίες.

      ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΛΟΙΠΟΝ;
      ΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ!!

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ