26.5.19

Πώς ψηφίζουμε




Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Στα εκλογικά τμήματα με τη διάκριση «Α» θα ψηφίζουμε για ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές και στα εκλογικά τμήματα με διάκριση «Β» για δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Τα εκλογικά τμήματα «Α» και «Β» θα στεγάζονται στο ίδιο εκλογικό κατάστημα και σε συνεχόμενες αίθουσες.

Μπορείτε να βρείτε σε ποια εκλογικά τμήματα ψηφίζετε "εδώ".

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.





Στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 ψηφίζουμε:

● για την ανάδειξη των περιφερειακών και δημοτικών αρχών
 για την ανάδειξη περιφερειάρχη και μελών περιφερειακού συμβουλίου
 για την ανάδειξη δημάρχου και μελών δημοτικού συμβουλίου
 για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων (συμβούλους κοινότητας για τις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ή προέδρων κοινοτήτων για τις κοινότητες έως 300 κατοίκων)

Περιφερειακές εκλογές

Με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:
●  Προς 1 υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
●  Προς 1 ή 2 υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
●  Προς 1 ή 2 ή 3 υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
●  Προς 1 ή 2 ή 3 ή 4  υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Δημοτικές εκλογές

●  Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως 3 σταυρούς προτίμησης
●  Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:
Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως 3 έδρες: 1 σταυρό προτίμησης
Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από 3 έδρες: έως 3 σταυρούς προτίμησης και 1 σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου.
Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως 2 σταυρούς προτίμησης
Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: 1 σταυρό προτίμησης

Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών "εδώ".





Ευρωεκλογές

Φέτος συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές 40 πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων.
Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέχει δηλαδή 21 έδρες.
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ 4 (κατά ανώτατο όριο) υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Περισσότερα για τις ευρωεκλογές "εδώ".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ