19.5.19

Το Σκάκι




11. Bxf6 Qxf6 

Απλά μαθήματα κινεζικής



晚上好 (ουανσάνγκ χάο) Καλησπέρα!

● Τα τελευταία χρόνια, ο αποχωρών πλέον δήμαρχος κ. Α. Αγγελής, έχει υποδεχθεί αντιπροσωπείες από την Κίνα (διπλωματικές και οικονομικές) οι οποίες, όπως δήλωσε ο ίδιος αλλά και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χ. Καραταγλίδης (υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος), και κατά κόρον γράφτηκε στα τοπικά μουμουέ, έχουν δείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην πόλη της Καστοριάς και στην περιοχή γενικότερα, αφού πρώτα ενημερώθηκαν από τον δήμαρχο για τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» που διαθέτουμε. Βεβαίως-βεβαίως. Επενδύσεις διαμετακομιστικού εμπορίου (αεροδρόμιο Καστοριάς;), τουρισμού (χιονοδρομικό Βιτσίου;) και επιχειρηματικότητας (γουνεμπόριο;)! «Πύλη των Βαλκανίων» -κατά τους εξαγγέλλοντες- θέλουν να κάνουν ξαφνικά οι Κινέζοι την Καστοριά. Βέβαια. Και τι πύλη; Να ωχριά μπροστά της η «Πύλη των Ραγκουτσαριών» στη Μητροπόλεως.

Σε mood (sic) μιας ασαφούς ευδαιμονίας!

«Ένας σίγουρος δρόμος για την επιτυχία, 
είναι να μειώσεις τις επιθυμίες σου» 

● Πριν λίγες εβδομάδες ο υποψήφιος δήμαρχος Καστοριάς κ. Ι. Κορεντσίδης δημοσιοποίησε φωτογραφίες του σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης από την επίσκεψη του στην οικία της κινέζας πρέσβειρας στην Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης ως μέλος του ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου. Δήλωσε δε πανευτυχής (και αυτός!) διότι «ανοίγουν οι πόρτες» για κινεζικές επενδύσεις στην Καστοριά με το ισχυρό brand name και για την «εξωστρέφεια του τόπου και των προϊόντων μας».

Το σήριαλ συνεχίζεται...

● Άραγε με το brand name “Καστοριά” οι Κινέζοι θα μας δώσουν νερό πόσιμο από την καταχρεωμένη από τους διοικούντες ΔΕΥΑΚ; Θα μας δώσουν οι Κινέζοι δημοτικές υπηρεσίες που θα βουλώνουν καμμιά λακούβα στους «βομβαρδισμένους» δρόμους που θυμίζουν ταινία του Γουόνγκ Καρ Γουάι; Κανένας γλόμπος στις κολώνες θα αλλάζει άμεσα στους σκοτεινούς έρημους δρόμους της πόλης, της «Απαγορευμένης -όχι για τους Κινέζους -πόλης»;

«Η δυστυχία μπαίνει από πόρτα 
που είναι ήδη ανοιχτή» 

● Εφόσον «ο δρόμος άνοιξε» για τις κινεζικές επενδύσεις, κατά τα λεγόμενα των τοπικών αρχόντων πάντα διότι κανείς δεν τις έχει δει ακόμα, αποφάσισαν (ποιοί ή ποιός άραγε;) για την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας. Έτσι η πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Μ. Αντωνίου παραδίδει τα μαθήματα, διδάσκει τα κινέζικα στη δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς. Υπάρχει απορία αν τα μαθήματα παραδίδονται δωρεάν και αφιλοκερδώς εκ μέρους της δασκάλας. Δεν προκαλεί όμως καμμία απορία ο λόγος που επιλέχτηκε η συγκεκριμένη γλώσσα -κι όχι κάποια άλλη- για τον απλούστατο λόγο ότι «έρχονται οι Κινέζοι» στην Καστοριά. Στη φωτογραφία όμως της πρώτης μέρας διδασκαλίας που δημοσιοποίησαν, διακρίνονται μόνο μικρά παιδιά να παρακολουθούν το φροντιστήριο της κινεζικής. Φαίνεται γνωρίζουν ότι ο χρόνος των ασιατικών επενδύσεων είναι μακριά ακόμα. Καθώς ο δρόμος του μεταξιού μακρύς, έχουν χρόνο να μεγαλώσουν τα παιδιά για να γίνουν συνεργάτες των Κινέζων και να ρεύσουν τα πολυπόθητα γιεν.

● Δεν έχει γίνει γνωστό αν στις αντίστοιχες κινεζικές πόλεις όπως πχ. στην Γιανγκγιουάν, της οποίας αξιωματούχοι και οικονομικοί παράγοντες ήταν σε μια από τις αποστολές που επισκέφθηκαν την Καστοριά, και όπου οι κάτοικοι εκεί ασχολούνται με τη γουνοποιία, άρχισαν να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα.

«Είχα την τιμή να εκπροσωπώ την ΝΔ στην εξαιρετικά σημαντική διακομματική συνάντηση με μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας και της επιτροπής κατά της διαφθοράς της Δημοκρατίας της Κίνας», είπε την περασμένη Πέμπτη η κ. Μ. Αντωνίου και επεσήμανε ότι «η καταπολέμηση της διαφθοράς και η ενίσχυση της διαφάνειας είναι σοβαρός και σημαντικός παράγοντας λειτουργίας ενός κράτους, και πως καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις, αλλά και σε κάθε περίπτωση όλα είναι ζήτημα παιδείας».

Αυτά κι αν είναι κινέζικα!

●  结论 (χιεγούν) Συμπέρασμα:

-Πρώτον, οι τοπικοί άρχοντες, φορείς και υποψήφιοι (τρίτο σύννεφο ευτυχίας δεξιά) αναμένουν δικαιωμένοι, σαν τον πήλινο στρατό της Χσιάν, τις κινεζικές επενδύσεις στην Καστοριά.

-Δεύτερον, άρχισαν τα μαθήματα εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας για να είμαστε έτοιμοι σε βάθος χρόνου, όταν έρθουν οι Κινέζοι, και…

-Τρίτον, αν δούμε και το «κίτρινο παπάκι» του Φλωρεντίν Χοφμαν για τη «διάδοση της χαράς» στη λίμνη της Καστοριάς, τότε όλα θα είναι πανέτοιμα για να τους υποδεχθούμε!  Και μέχρι τότε θα έχουν μεγαλώσει τα παιδιά της κ. Μ. Αντωνίου και θα μιλούν κινέζικα.
Και κάποιοι, θα σταματήσουν να παριστάνουν τους Κινέζους.

«Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις»

谢谢 (σισιέ) Ευχαριστούμε!

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι


Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Μαρτίου 2019. αρ. φύλλου 979


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ