19.6.19

Φράγγος Κατελάνος



Το βιβλίο "Ο ζωγράφος Φράγγος Κατελάνος στην Καστοριά" της επιτίμου εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Αγγελικής Στρατή, θα παρουσιαστεί σήμερα Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 19:00 στο αρχοντικό Τσιατσιαπά (Λεωφόρος.Νίκης 114-116) στην Καστοριά, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς.
Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο κ. Αθανάσιος Σέμογλου, καθηγητής βυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.




Ο Φράγκος Κατελάνος θεωρείται κορυφαίος εκπρόσωπος της μεταβυζαντινής σχολής της Βορειοδυτικής Ελλάδας στην περίοδο 1560-68. Σημαντικός θηβαίος ζωγράφος, εμπνευσμένος δημιουργός και ιδρυτής της Σχολής της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που γνώρισε ευρύτατη αποδοχή κατά το 16ο αιώνα, παράλληλα με την Κρητική Σχολή.

Άρχισε τη σταδιοδρομία του το 1548, με τη διακόσμηση του καθολικού της μονής Βαρλαάμ στα Μετέωρα, ίδρυμα και χορηγία μελών της γιαννιώτικης οικογένειας των Αψαράδων, γόνοι της οποίας ήταν και οι κτήτορες της μονής. Ο ζωγραφικός διάκοσμος του καθολικού της μονής Βαρλαάμ είναι ανυπόγραφος, αλλά η μεγάλη ομοιότητα και συγγένεια με το ζωγραφικό διάκοσμο στο παρεκκλήσιo του Αγίου Νικολάου (1560) στο καθολικό της Μεγίστης Λαύρας στο Άγιον Όρος, το μόνο έργο που φέρει την υπογραφή του, δεν επιτρέπει καμμία αμφιβολία για την ταυτότητα του δημιουργού.

Στο Φράγγο Κατελάνο αποδίδεται η αγιογράφηση του καθολικού της μονής του Αγίου Νικάνορος στη Ζάβορδα Γρεβενών, αποσπασματικές τοιχογραφίες στην Παναγία Ρασιώτισσα στην Καστοριά (1553), ενώ η επίδρασή του διακρίνεται επίσης στη δεύτερη φάση του ζωγραφικού διακόσμου στο καθολικό της μονής των Φιλανθρωπηνών (1542) στο νησί των Ιωαννίνων.

Η ιδιότυπη τέχνη του αναγνωρίζεται κυρίως βάσει εικονογραφικών και τεχνοτροπικών συγγενειών με το μοναδικό υπογεγραμμένο έργο του. Οι μορφές στις συνθέσεις του Κατελάνου δεν χαρακτηρίζονται από την ηρεμία και την εγκράτεια των συγχρόνων του εικονογράφων της κρητικής σχολής αγιογραφίας. Χρησιμοποιούσε έντονα χρώματα, όπως το κόκκινο της φωτιάς, το μπλε, το κίτρινο και το βιολετί και θεωρείται ότι η ζωγραφική του έχει τις ρίζες της στην παλαιολόγεια τέχνη, με στοιχεία ιταλικής επιρροής.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Ιουνίου 2019, αρ. φύλλου 990


Φωτογραφία επάνω: Λεπτομέρεια από τη σκηνή της Προδοσίας (1553) του Φράγγου Κατελάνου, από τον ναό της Παναγίας Ρασσιώτισσας στην Καστοριά, που δημοσιεύθηκε ως ευχετήρια κάρτα της ΟΔΟΥ, στο 983 φύλλο της Μεγάλης Πέμπτης της 25 Απριλίου 2019. | Saint Mary Rassiotissa Church in Kastoria, Greece, Judah's Treachery Fresco, 1553.
Φωτογραφία κάτω: Η παρόμοια σκηνή της Προδοσίας του Κατελάνου, στην μονή Βαρλαάμ Μετεώρων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ