18.6.19

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ




Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για την σταδιακή «Μαδουροποίηση» της Ελλάδας. Περισσότεροι απ’ αυτούς όμως, ήταν εκείνοι που χαρακτήριζαν «υπερβολικούς» τους έχοντες την συγκεκριμένη άποψη. Οδεύοντας προς τους τελευταίους μήνες της τετραετούς διακυβέρνησης από την ΠΦΑ -και τους ΑνΕλ κατά το μεγαλύτερο μέρος της τετραετίας- όλο και περισσότεροι τείνουν να επιβεβαιώσουν αυτό που αρχικώς φάνταζε «υπερβολικό» και εκφραζόταν από τους λίγους.

Ωστόσο, το προεκλογικό tour των κυβερνητικών μεγαλοστελεχών στο «βόρειο τμήμα του Α’ μέρους» επιφύλασσε πολλές αντικυβερνητικές δράσεις αλλά και αντίστοιχες κυβερνητικές αντιδράσεις στο επίπεδο της καταστολής. Μέσω των νόμιμων αστυνομικών δυνάμεων βεβαίως, αλλά και των ανδρών προσωπικής (;) φρουράς των εκάστοτε κυβερνητικών επισκεπτών. Την π. εβδομάδα για παράδειγμα ο υπ. Οικονομικών κ. Τσακαλώτος επισκέφθηκε την πόλη της Δράμας. Με σκοπό να δώσει το δικό του στίγμα σε εκδήλωση του τοπικού ΣυΡιζΑ με θέμα την «Ανάκαμψη της Οικονομίας» και των πολιτικών που θα φέρουν αυτή με το τέλος των μνημονίων.

Υπό διαφορετικές και ήσυχες κοινωνικά εποχές, αυτή η εκδήλωση θα είχε πράγματι τρομερό ενδιαφέρον. Το περιεχόμενο της για την ακρίβεια. Και περισσότερο, επειδή θα εξέφραζε την γνώμη του ένας Αριστερός υπουργός Οικονομικών κι ο οποίος έχει «ριζοσπαστικές» για την εκδήλωση της ζητούμενης ανάπτυξης. Στον 21ο αιώνα υπάρχουν ακόμη πολιτικοί, που δεν πιστεύουν στην ανάπτυξη μέσω των ιδιωτικοποιήσεων κι αποκρατικοποιήσεων, αλλά μέσω της διεύρυνσης του κρατικού μηχανισμού (!) Επενδύουν στην κομματική πελατεία μέσω των δημοσίων προσλήψεων μιας κουρασμένης κοινωνίας.

Αλλά ακόμα κι αυτό το πελατειακό ιδεολόγημα μιας ξεπερασμένης μικροπολιτικής, δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τις κοινωνικές αντιδράσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό έγινε και στην Δράμα αγαπητή ΟΔΟΣ. Μια μερίδα πολιτών της τοπικής κοινωνίας, θέλησε να εκφράσει ειρηνικά την αντίθεση της, απέναντι στην συμφωνία που θίγει κατά την γνώμη των διαμαρτυρόμενων το εθνικό φρόνημα κι όχι μόνο. Κι εφόσον, αυτή εκφράστηκε μέσω αστυνομικού κλοιού και χωρίς το παραμικρό επεισόδιο, οι κυβερνώντες ως επιβράβευση της πολύ καλής αστυνόμευσης του «ετερόκλητου όχλου», αποφάσισαν την καρατόμηση των πέντε από τους έξι άνδρες της Ασφάλειας Δράμας με το αιτιολογικό σκεπτικό μειωμένης επαγγελματικής απόδοσης.

Μάλιστα αγαπητή ΟΔΟΣ. Πολύ σωστά διαβάζεις. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς, δεν θα έπρεπε να εκφράσουν καθόλου τις ειρηνικές τους διαμαρτυρίες. Απεναντίας, οι άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας δεν θα έπρεπε να επιτρέψουν στους πολίτες το δημοκρατικό δικαίωμα της συνάθροισης και της αντίρρησης τους στις κυβερνητικές επιλογές. Πρωτοφανή γεγονότα, που περισσότερο θυμίζουν τον Ρετζίπ, τον Βλαδίμηρο και τον μακρινό Μαδούρο, παρά ευρωπαίους δημοκρατικούς ηγέτες.

Την προηγούμενη ημέρα στην πόλη της Κατερίνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου κ. Τζανακόπουλος, έτυχε των έντονων διαμαρτυριών από τον τοπικό «ετερόκλητο όχλο». Εξ αποστάσεως βεβαίως βεβαίως, αφού οι αστυνομικοί της Κατερίνης δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο, απομάκρυναν τον διαμαρτυρόμενο κόσμο που βρίσκονταν κοντά στην είσοδο της αίθουσας που θα εμφανιζόταν ο επίσημος κυβερνητικός προσκεκλημένος, ο «έχω ζήσει δύο χρόνια στο Αιγάλεω» κ. Τζανακόπουλος.

Κι αν στην Κατερίνη, οι αστυνομικοί δεν αποπέμφθηκαν για «μειωμένη επαγγελματική απόδοση» επειδή έκαναν σωστά -κατά την κυβέρνηση- την δουλειά τους, εντός της αίθουσας την δράση ανέλαβαν οι φρουροί, αριστεροί και δημοκράτες. Καθώς ήταν στο «βήμα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μία εκ των παρευρισκομένων, εξέφρασε την διαμαρτυρία της -η αλήθεια είναι όχι με τον πιο ευγενικό τρόπο- και τότε βρέθηκε στα χέρια δύο εκ των ανδρών της προσωπικής φρουράς του κ. Τζανακόπουλου.

Την στιγμή που έβλεπα το επίμαχο βίντεο, με την κυρία/δεσποινίδα να αποχωρεί εναερίως από την αίθουσα και εντός των γυμνασμένων χεριών των φρουρών, το μυαλό μου «διέσχισαν» (ala κ. Αχτσιόγλου) εικόνες από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του «πορτοκαλί ημίτρελου» στ’ Αμέρικα. Στις συγκεντρώσεις του οποίου χρησιμοποιούνταν οι ίδιες πρακτικές για την απότομη απομάκρυνση των αντιφρονούντων. Βέβαια, τώρα που το ξανασκέφτομαι, δεν διαφέραν και πολύ εδώ που τα λέμε.

Η επόμενη κυβερνητική εκπρόσωπος που δέχτηκε τις διαμαρτυρίες των πολιτών -και πάλι για την συμφωνία των Πρεσπών- στην περιοχή της Κοζάνης, ήταν η υπουργός ΠροΠο κ. Γεροβασίλη. Η οποία παραβρέθηκε στην ορκωμοσία των αποφοίτων της σχολής Πυροσβεστικής κι έτσι έτυχε των διαμαρτυριών των πολιτών. Παρ’ όλα αυτά, η κ. Γεροβασίλη σαν γνήσια Αριστερή, δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί πως υπάρχει «διαμαρτυρόμενος όχλος».

Έτσι, δόθηκε εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις για καταστολή των όποιων αντιφρονούντων. Οι πολίτες που έκαναν το τραγικό λάθος να διαμαρτυρηθούν και να εκφράσουν τις όποιες αντιρρήσεις τους, χαρακτηρίστηκαν ως «ακραίοι κύκλοι με ένστικτα μη συμβατά με τη δημοκρατία». Δεν έχω καμία επιφύλαξη να συμφωνήσω με τα λεγόμενα της κ. Γεροβασίλη, εφόσον η βία είναι καταδικαστέα απ’ όπου κι αν προέρχεται. Όπως ακριβώς, η αστυνομία καταστέλλει ένα μπλοκ της εξωκοινοβουλετικής Αριστεράς με κοκκινόμαυρες σημαίες και καδρόνια, την ίδια στάση περιμένει η κοινωνία κι όταν αυτοί που προσπαθούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό κρατούν ελληνικές σημαίες.

Όμως αγαπητή ΟΔΟΣ, τον γύρο των δελτίων ειδήσεων έκανε ακόμη ένα βίντεο των τραμπούκων του Ρουβίκωνα. Οι οποίοι εισέβαλαν σε γραφείο γιατρού που ελέγχεται για το αδίκημα της δωροδοκίας (φακελάκι), τον σφαλιάρισαν και τον απείλησαν πως θα τον πετάξουν από το παράθυρο του ιατρείου του (!). Δεν διάβασα κάπου ανάλογες δηλώσεις από την υπ. ΠροΠο περί «ενστίκτων αντισυμβατικών με την Δημοκρατία». Κι αυτή ακριβώς η ανακολουθία δηλώσεων και μάλιστα από την υπεύθυνη της δημόσιας τάξης, είναι η γενεσιουργός αιτία της άνισης μεταχείρισης και της ιδεολογικής διαχείρισης τραμπουκικών ενστίκτων. Είτε αυτά προέρχονται από άτομα που κρατούν ελληνικές σημαίες, είτε από ακόλουθους του serial killer Δημήτρη Κουφοντίνα.

Τέτοιες ή παρόμοιες ανακόλουθες πολιτικές -και στον παρελθόν- δημιούργησαν το «αίσθημα της αδικίας» που πλέον έχει μεταλλαχθεί στο «αίσθημα της αυτοδικίας». Το οποίο πρέπει να καταπολεμηθεί, για να μην καταλήξει η κοινωνία, να είναι μια κοινωνία ζούγκλας και τίποτα παραπάνω.

Την περασμένη Κυριακή μάλιστα, αντιπροσωπεία του κυβερνητικού tour επισκέφτηκε την πόλη των Γιαννιτσών. Ο υπ. Ναυτιλίας κ. Κουβέλης και οι βουλευτές κ. Τζάκρη και κ. Σηφάκης, οι οποίοι θα έδιναν το παρών σε εκδήλωση για τη μνήμη στελέχους της Αριστεράς. Οι αστυνομικοί των Γιαννιτσών και εκτελώντας άνωθεν εντολές προέβησαν σε προληπτικές προσαγωγές δεκαέξι πολιτών (!) για να μην δημιουργηθεί το παραμικρό παρατράγουδο και εκφραστεί οποιαδήποτε διαμαρτυρία αυτών. Εξάλλου, τα παραδείγματα από τις επισκέψεις των προηγούμενων κυβερνητικών δεν άφηναν και πολλά περιθώρια.

Αυτές ακριβώς οι προληπτικές προσαγωγές σε συνδυασμό με όλα τα προαναφερθέντα, είναι η καλύτερη απόδειξη πως πλέον η κυβέρνηση του ΣυΡιζΑ, μεταλλάσσεται σταδιακά σε καθεστώς. Αργά-αργά, αλλά σ’ αυτόπροσπαθούν να το μετατρέψουν. Ίσως, το γεγονός των προληπτικών συλλήψεων αποτελεί την καλύτερη απάντηση στους ανόητους που πιστεύουν και στους πονηρούς που ισχυρίζονται πως νυν οι κυβερνητικοί έχουν οποιαδήποτε σχέση με την Αστική Δημοκρατία.

Είναι πρακτικές που παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και σε πολιτεύματα που εκπροσωπούνταν από τα πολιτικά τους πρότυπα και που δεν έχουν ουδεμία σχέση με την δημοκρατία: Στάλιν, Τρότσκι, Λένιν, Μάο, Κάστρο, Τσάβες, Μαδούρο. Και δεν γνωρίζει κανείς, τι άλλο πρέπει να κάνουν οι κυβερνητικοί για να το καταλάβει κι ο τελευταίος Έλληνας ψηφοφόρος.

Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Μαρτίου 2019, αρ. φύλλου 976

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ