"σλαβο μακεδονικά"
ΜΙΑ ΑΠΟ τις πιο αμφισβητούμενες πτυχές της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ασφαλώς η εκ μέρους της Ελλάδας ρητή συνομολόγηση της ύπαρξης «μακεδονικής» γλώσσας.
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ αυτό συνδέεται τόσο με την αναγνώριση της «μακεδονικής» ιθαγένειας ή εθνικότητας, όσο με τις πρόνοιες του Συντάγματος των Σκοπίων για την «διασπορά» τους, που υποτίθεται ότι αντιγράφουν το ελληνικό Σύνταγμα
ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ δεκαετίες, το γλωσσικό ιδίωμα της κοινής βουλγαρικής γλώσσας που μιλούσαν οι βόρειοι γείτονες και ελάχιστοι σε ακριτικές περιοχές της βορείου Ελλάδος, ήταν χαρακτηρισμένο ως «βουλγάρικα» και διεθνώς είχε καταγραφεί ως «σλαβομακεδονική» γλώσσα, σε ευρετήρια πολλών οργανισμών και πλατφορμών.
ΟΠΩΣ στην Google και την μηχανή μετάφρασης.
ΠΟΥ ΤΩΡΑ προφανώς, θα πρέπει να αλλάξει και να αναφέρεται ως «μακεδονική».
Η ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ότι η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας συνοδεύεται από την επισημείωση ότι η γλώσσα αυτή ανήκει στον κλάδο των νοτιοοσλαβικών γλωσσών, όχι μόνο αποτελεί ρηχή δικαιολογία της σοβαρής και αδικαιολόγητης συνομολόγησης και ελληνικής υποχώρησης.
ΚΑΘΩΣ το αυτονόητο δεν είναι επιτυχία.
ΑΛΛΑ και διότι, δεδομένου ότι αφαιρέθηκε το πρόθεμα και πρώτο συνθετικό «σλαβο» από την «σλαβομακεδονική» γλώσσα, δεν είναι μόνο που η Ελλάδα αναγνωρίζει, για πρώτη φορά ότι υπάρχει «μακεδονική» γλώσσα.
ΑΛΛΑ ότι υπάρχει τέτοια γλώσσα που αναφέρεται σε κάτι ευρύτερα «μακεδονικό».
ΠΟΥ ΔΕΝ περιορίζεται στην γλώσσα, ούτε καν στην γεωγραφία.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Μαρτίου 2019, αρ. φύλλου 976
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.