16.6.19

ΟΔΟΣ: Јужна Македонија


ODOS newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 28.2.2019 | 975


ΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ εβδομάδες πυκνώνουν οι φωτογραφήσεις των προσώπων που φημολογείται πώς θα είναι υποψήφιοι βουλευτές με την Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, στην Καστοριά.

ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ περιπτώσεις οι φωτογραφίες είναι σημειολογικές, υπαινικτικές ίσως, ώστε εν όψει της γενικευμένης σιωπής για την ώρα αποτελούν το υποκατάστατο του πολιτικού λόγου στην Καστοριά.

ΑΥΤΟ χαρακτηρίζει ιδίως την Νέα Δημοκρατία, που διεκδικεί την εξουσία με πολυάριθμο στρατό υποψηφίων του κλίματός της, σε όλα τα εκλογικά μοτίβα του 2019.

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ  ότι οι φωτογραφήσεις δεν είναι τυχαίες και ότι το άφθονο υλικό διοχετεύεται στην κοινή θέαση και κοινή γνώμη, με πρωτοβουλία των ίδιων των υποψηφίων των υποψηφιοτήτων.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ εκφράζονται φόβοι, ότι με αφορμή όχι μόνο τα οξυμμένα χρόνια τοπικά προβλήματα, αλλά την Συμφωνία των Πρεσπών, ακροδεξιά κόμματα, ρωσοφιλικά κομματικά υβρίδια και φυσικά η «Χρυσή Αυγή» με τους εκπροσώπους της στην Καστοριά, γραφικοί και καρικατούρες, καπηλεύονται την δυσαρέσκεια και την αγωνία του τοπικού πληθυσμού.

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι ελάχιστους μήνες πριν τις εκλογές, οι υποψήφιοι των υποψηφιοτήτων, τοποθετούνται φωτογραφικά σε ένα πλαίσιο celebrities και stylizing, αλλά σε ένα περιβάλλον υποβαθμισμένο πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά σαν αυτό της Καστοριάς, εύλογη είναι η απορία για το εάν πράγματι πιστεύουν αυτό που δείχνουν:

ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ για την εκλογική διεκδίκηση αρκεί η φωτογραφική διαφήμιση και αναγνωρισιμότητά τους.

ΚΑΙ ΑΝ η Καστοριά έχει λύσει όλα τα προβλήματά της, οπότε οι ίδιοι αρκούνται και εξαντλούνται σε βασιλόπιττες, εθιμοτυπίες και «χαριτωμενιές».

ΚΑΙ ΑΝ πάλι όχι, τότε πότε ακριβώς-ακριβώς θα τοποθετηθούν και θα δεσμευτούν;

ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ -ενδεικτική μόνο φωτογράφιση (καθώς δεν είναι ο μόνος), ο κ. Βασίλειος Τσιφλικιώτης, δικηγόρος Αθηνών και γιος του αείμνηστου και φλογερού φιλολόγου Ν. Τσιφλικιώτη, από τα μέλη του μητρώου στελεχών της Νέας Δημοκρατίας (μια αμφιλεγόμενη δεξαμενή στελεχών, καθώς αν δεν λειτουργήσει σωστά, μπορεί πολιτικά να δημιουργήσει πολιτικούς του δοκιμαστικού σωλήνα), ποζάρει με απολίτικο και χαλαρό ύφος με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα Ν. Καστοριάς.

ΚΑΤΩ από το φωτογραφικό πορτραίτο του Γερμανού Καραβαγγέλη.

Η ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ του Σωματείου αυτού και η απουσία κάθε ανακοίνωσης για την Συμφωνία των Πρεσπών, που η πιστή εφαρμογή της επάγεται αξίωση ακόμη και για την μετονομασία του συλλόγου σε… Φίλων του Μουσείου του Αγώνα «του βορείου τμήματος του δευτέρου συμβαλλόμενου μέρους», ασφαλώς και προκαλεί απορία για την σιωπηλή ανοχή των μελών του Σωματείου, ίσως και συναίνεση στην Συμφωνία των Πρεσπών, που ήδη αποκαλύπτει τα προβλήματα που δημιούργησε και δεν έλυσε.

ΒΕΒΑΙΑ τις επόμενες ημέρες ο κ. Βασίλειος Τσιφλικιώτης με σύντομο κείμενό του τοποθετήθηκε ήπια κριτικά στην Συνθήκη των Πρεσπών, αλλά...

ΑΛΛΑ στ’ αλήθεια, πόσο ευθυγραμμίζεται η τοποθέτησή του με την προβολή της ιδιωτικής επίσκεψής του υποτίθεται, σε ένα Σωματείο που δεν εξέδωσε ποτέ ούτε ένα ψήφισμα για την Συμφωνία των Πρεσπών;

ΠΟΤΕ, ούτε ένα μονολεκτικό «όχι».

ΑΚΡΙΒΩΣ για τους ίδιους λόγους και αντίστοιχα η γενικευμένη σιωπή των υποψηφίων να είναι υποψήφιοι, βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, όχι μόνο ισοδυναμεί με συναίνεση και συμφωνία, αλλά το χειρότερο είναι ότι ωθεί μερίδα της κοινής γνώμης, —που ίσως δεν αντιλαμβάνεται την πολιτική ως υψηλή ραπτική και κομμωτική— στις ακρότητες, γραφικότητες και σε εθνικιστικές γωνίες.



Јужна Македонија = Νότια Μακεδονία, στην μακεδονική γλώσσα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Φεβρουαρίου 2019, αρ. φύλλου 975


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ