21.4.17

Το Σκάκι




6. Nf3 Qh6

-Ξαφνικά μάθαμε (ή θυμηθήκαμε) τον Μοντεσκιέ και τον Ρουσσώ, λίγο το έχετε να μπαίνουμε να “γκουγκλάρουμε” για να δούμε ποιοι ήσαν, εύγε στον μελλοντικό μας κυβερνήτη ( μην του χαλάσουμε το όνειρο ) επτά πτυχία σε τρία χρόνια ή τρία πτυχία σε επτά χρόνια, όπως και να έχει, είναι σεμνός, ταπεινός και χωρίς διαφημίσεις. Ντροπή συμπατριώτες να “τουϊτάρετε” τον πολλάκις εθνικό μας πτυχιούχο.

-Ο νυν κυβερνήτης μας πήγε σε κάποιο συνέδριο (ήξερε πού πήγαινε;) και εκφώνησε λόγο βαρυσήμαντο με στόμφο και σοβαρότητα (τα πίστευε αυτά που έλεγε;) στο τέλος της ομιλίας του, ένα καταλάβαμε, ή αυτός ζει σε άλλον πλανήτη ή εμείς. […] Τρία πουλάκια κάθονταν και σφύριζαν ανέμελα […]

-Ο τρίτος (*) μας ήρθε από το παρελθόν σαν άγγελος με φωτοστέφανο, αλλά μας μίλησε για το μέλλον και πως θα σωθούμε, ίσως νόμιζε ότι δεν τον θυμόμαστε […] έχουσιν γνώσιν οι φύλακες [...]

-Στροβιλίζεται η μικρή μας πόλη στη μελωδία που της χάρισε η αγαπητή Οδός «ταπ ταπ ταπ», σαν βαλσάκι χορεύει «ταπ ταπ ταπ» (**)  τυλιγμένη σε μια αδιαφανή εσάρπα.

-Τα λουκέτα που μπήκαν σε κάποια σχολεία, δεν έκλεισαν μόνο τις πόρτες αλλά και τις παιδικές ψυχές […] Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον […] Α’ επιστολή Παύλου προς Κορινθίους.

-Αντίο Ντάριο Φο, αντικομφορμιστής, ασυμβίβαστος και αγωνιστής, είμαστε σίγουροι ότι από εκεί ψηλά θα γράφεις τα στραβά και ανάποδα που θα βλέπεις εδώ κάτω, δεν μπορούμε να σε φανταστούμε διαφορετικά. Τι ειρωνεία! Έφυγες σήμερα (13/10) που περιμένουμε την ανακοίνωση του φετινού βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.

-Να πως γίνονται οι ανατροπές! Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016 στο Μπόμπ Ντίλαν […] Όταν δεν έχεις τίποτα, τίποτα πάλι δεν έχεις να χάσεις. Είσαι αφανής τώρα, αόρατη… δεν έχεις μυστικά να κρύψεις […] Like a rolling stone.
Η δικαίωση της γενιάς των 60’ς-70’ς, χίπις, ροκ, Γούντστοκ αλλά και αντιπολεμικές διαδηλώσεις (Βιετνάμ), ο Μάης του ’68 στο Παρίσι και η Άνοιξη της Πράγας, τα παιδιά των λουλουδιών και της ειρήνης. Make love not war.

-Μπορεί να είπε ένα «όχι» αλλά, όταν μπήκαν οι κατακτητές στη χώρα μας, Γερμανοί και Ιταλοί, τους παρέδωσε 2.000 πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές της Ακροναυπλίας, Κέρκυρας, Αίγινας και εξόριστους στην Ανάφη, Φολέγανδρο και Αη Στράτη, συνολικά από τους 625 κρατούμενους στην Ακροναυπλία, οι 239 εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, εκτός από δικτάτορας ήταν ένας μικρόψυχος προδότης που δεν τιμωρήθηκε για τα εγκλήματα που διέπραξε. Φύλακες της μνήμης.

 […] Φύσηξεν η νύχτα * σβήσανε τα σπίτια 
Κι είναι αργά στην ψυχή μου
Δεν ακούει κανένας * όπου κι αν χτυπήσω
Η μνήμη με σκοτώνει
Αδελφοί μου, λέει * μαύρες ώρες φτάνουν
Ο καιρός θα δείξει […]
           
Οδυσσέας Ελύτης – Άξιον εστί 
Καληνύχτα Ελλάδα,  
ὀπου και να ‘σαι. 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Οκτωβρίου 2016, αρ. φύλλου 856


Σχετικά: Λόγος & Αντίλογος [Δ. Καραμήτσος]


(*) ΟΔΟΣ: Οιμωγή
(**) ΟΔΟΣ: Σύγκλιση Αντιφρονούντων - Δυσαρεστημένων

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/4/17

    Παίρνετε μια ντουζίνα τανκς, ένα μυστρί και μια πλάκα
    κι αφού ξορκίσετε τον Μαρξ θεμελιώνετε ατάκα.
    Διαλέγετε ένα πτηνό ει δυνατόν με δυο κεφάλια
    το στήνετε στον Υμηττό με τα φτερά του σαν βεντάλια.
    Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών
    άνευ βουλής και εκλογών[...]
    Πρόσφορη μέρα για όλα αυτά μία από τις τόσες του Απρίλη (21η) [...]
    (Απλά μαθήματα δικτατορίας άνευ διδασκάλου - Γ. Κακουλίδης)

    Το Σκάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/4/17

    Το Σκάκι μας έχει γίνει αναγκαίο.
    Και για να ενοχλεί μάλλον κρύβει αλήθειες!!!!
    keep up the great work!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/4/17

    Η θεά των μικρών θριάμβων - Γιανίκ Γκρανέκ σε μετάφραση του Τεύκρου Μιχαηλίδη.
    Πραγματικά ένα πολύ καλό βιβλίο με πολλή ωραία αφήγηση που κυλάει στον εικοστό αιώνα με πρωταγωνιστές δύο μεγάλους φυσικούς τον Αϊνστάιν και τον Γκέντελ.
    Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Μέρα του Βιβλίου.

    Το Σκάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ