27.12.20

ΟΔΟΣ: Αιθεροβάμων αντίληψη


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ: 11.6.2020 | 1034


Παθογένεια του μαζικού ναρκισσισμού


Ατυχώς για το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του, ιδίως της νέας γενιάς, όλα τα συμβάντα είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που αποτυπώνουν, την ευρύτατα διαδεδομένη –από χρόνια τώρα– παθογένεια του μαζικού ναρκισσισμού. Και της αυταπάτης.



Η ΚΑΡΑΜΕΛΑ της ανεπανάληπτης και περίπου μοναδικής «ομορφιάς» της Καστοριάς, που επαναλήφθηκε για μια ακόμη φορά μέσω των διαφημιστικών σποτ του Δήμου Καστοριάς, τα οποία «φιλοτεχνήθηκαν» για την εσωτερική… διαφήμιση και κατανάλωση και των φραστικών υποσχέσεων του δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάνννη Κορεντίδη, όχι απλά και μόνο να κάνει, αλλά, να... ξανακάνει (πάλι) την Καστοριά τοπ τουριστικό περιορισμό στην Ελλάδα και… παγκοσμίως, δεν είναι στοιχεία μιας απλά ρομαντικής διάθεσης ή πρόθεσης. Ούτε υπερβολές ποιητική αδεία. Μιας υπερεκτίμηση απλά. 

Δεν πέρασαν εξ άλλου παρά ελάχιστες ημέρες από το τριήμερο της Πεντηκοστής, όταν πριν απ’ αυτή, ξέσπασαν... ταραχές φραστικού τύπου διαμαρτυριών τοπικού επιπέδου για εσωτερική κατανάλωση, με αφορμή ένα ασήμαντο γεγονός. Ότι δηλαδή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε (και μέσω αυτού κεντρικός τηλεοπτικός σταθμός των Αθηνών), ότι εντοπίσθηκε ένα νέο κρούσμα πολίτη με κορωνοϊό, από την περιοχή της Καστοριάς. 

Που τελικά δεν ήταν νέο (κρούσμα), με αποτέλεσμα η αναφορά που τεχνικά ήταν εσφαλμένη, να προκαλέσει μια νέα εκστρατεία αλαλαγμών. Και στο τέλος το "μήνυμα" του ίδιου του δημάρχου Καστοριάς (και άλλων παραγόντων του τόπου) προς τηλεοπτικό σταθμό, για την αποκατάσταση της τρωθείσας τιμής της περιοχής.

Οι λοιπές διαμαρτυρίες και φωνές, απαιτούσαν την κεφαλή επί πίνακι των υπευθύνων και ενόχων, μηνύσεις κ.ο.κ. καθώς σύμφωνα με το αφήγημα, οι χιλιάδες των τουριστών που επρόκειτο να έλθουν στην Καστοριά για το τριήμερο, θα ματαίωναν το ταξίδι τους.


* * *


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς


Είναι ένδειξη ότι επικρατεί η αιθεροβάμων αντίληψη πώς η Καστοριά είναι τουριστικός προορισμός, ένα μαργαριτάρι επί της Ελλάδος και της Γης, ένα «state of mind» και είναι ζήτημα χρόνου να ξαναγίνει όπως ειπώθηκε «και πάλι τοπ παγκόσμιος τουριστικός προορισμός», και συνεπώς δεν χρειάζεται να καταβληθεί καμμιά προσπάθεια, κανένα άλλο έργο, καμμιά άλλη αναπτυξιακή δράση. Τόσο εκ μέρους των εκλεγμένων της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα του Δήμου Καστοριάς, που προωθεί αυτόν τον επουράνιο μεγαλοϊδεατισμό και τον έχει αναγάγει σε κυρίαρχη ιδεολογία.



* * *

ΕΤΣΙ η περιοχή που δύο-τρεις μήνες, διέθεσε στην πανελλήνια επικαιρότητα εκλεγμένους, που επί ημέρες και νύχτες καλούσαν on line την πολιτεία να λάβει έκτακτα μέτρα έως και καραντίνα για την Καστοριά, λόγω των κρουσμάτων κ.ο.κ., τώρα διαμαρτυρήθηκε για τον ακριβώς αντίθετο, αλλά ίδιο στιγματισμό. 

Προφανώς και δεν είναι σοβαρά αυτά τα φαινόμενα. Όπως δεν ήταν σοβαρές οι θυμωμένες, ελαφρώς έξαλλες απειλές και οι προσκλήσεις να πέσουν κεφάλια, με μηνύσεις και αγωγές φορέων της Γούνας, για το θράσος και την ασέβεια που είχαν φορείς της ενημέρωσης των Αθηνών, να αναφέρουν την πιθανότητα, ο κορωνοϊός να επέλασε στην Καστοριά μέσω επισκεπτών και εκθετών από Καστοριά στην Διεθνή Έκθεση Γούνας του Μιλάνο, στην Ιταλία. 

Αναγνώστες της ΟΔΟΥ ζητούν απ’ όσους απειλούσαν με μηνύσεις και παραδειγματικές τιμωρίες τον κολασμό των δημοσιογραφικών εκτιμήσεων, να ανακοινώσουν το αποτέλεσμα των μεγαλεπήβολων απειλών τους. 

Ατυχώς για το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του, ιδίως της νέας γενιάς, όλα τα συμβάντα είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που αποτυπώνουν, την ευρύτατα διαδεδομένη —από χρόνια τώρα— παθογένεια του μαζικού ναρκισσισμού. Και της αυταπάτης, ότι η πόλη, η περιοχή, η φύση, η λίμνη, οι άνθρωποι τριγύρω, συνδυάζουν τα τέλεια χαρακτηριστικά. Ώστε να μην χρειάζονται τελικά τίποτε άλλο, εκτός από θαυμαστές και επισκέπτες. Καμιά σοβαρή προσπάθεια, κανένας συντονισμός παρά μόνο αναγνώριση, εθνική και διεθνή. 

Άλλωστε, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί που να οδηγεί με προσδοκίες στο συμπέρασμα ότι, θα μπορούσε ποτέ ο Δήμος Καστοριάς να πετύχει οτιδήποτε που να οδηγήσει σε μια σχετικά αισιόδοξη πορεία με προοπτική.

Αυτοί —για παράδειγμα στους Δήμους όπου υπήρξε διαδοχή και διάδοχη κατάσταση στις εκλογές του Μαΐου του 2019— που υποστήριζαν (και δικαίως) ότι τίποτε δεν γινόταν στην Καστοριά και πως βυθιζόταν στην παρακμή, ένα χρόνο μετά, συμπεριφέρονται σαν να πρόλαβαν να τα λύσουν όλα τα προβλήματα που κληρονόμησαν. Δεν αντέχουν ούτε μισή γραμμή κριτικής ή ερώτηση. Σαν να εκτοξεύθηκαν σε άλλο πλανήτη. 


* * *



Η ιδεολογία αυτή είναι ευρύτατα διαδεδομένη στο διαδίκτυο, σε βαθμό που προκαλεί παραισθήσεις μεγαλείου. Γι’ αυτό άλλωστε στην περίοδο της "καραντίνας" υποστηρίχθηκε με σθένος στα κοινωνικά δίκτυα η σκέψη, φαεινή ιδέα να γίνει η Καστοριά, τόπος παγκόσμιας συνάντησης καλλιτεχνών και πολιτισμού! Ναι, η πόλη που μισεί τα δένδρα, τα πάρκα, η πόλη που δεν έχει ούτε ερείπια για πνευματικό κέντρο, η πόλη στην οποία έχουν αμοληθεί οι ανώνυμοι υποστηρικτές του δημάρχου τρολλάροντας, συκοφαντώντας, εκφοβίζοντας, εκβιάζοντας ουσιαστικά, ποδοπατώντας κάθε τι και κάθε ένα που απλά δεν συμφωνεί, φιγουράρει να γίνει εκτός από... «παγκόσμιος τοπ προορισμός» για τον τουρισμό και… «παγκόσμιο καλλιτεχνικό και πνευματικό κέντρο»!



* * *


ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ  βρίσκεται αλλού. Διότι είναι ένδειξη ότι επικρατεί η αιθεροβάμων αντίληψη πώς η Καστοριά είναι τουριστικός προορισμός, ένα μαργαριτάρι επί της Ελλάδος και της Γης, ένα «state of mind» και είναι ζήτημα χρόνου να ξαναγίνει όπως ειπώθηκε «και πάλι τοπ παγκόσμιος τουριστικός προορισμός», και συνεπώς δεν χρειάζεται να καταβληθεί καμμιά προσπάθεια, κανένα άλλο έργο, καμμιά άλλη αναπτυξιακή δράση. Τόσο εκ μέρους των εκλεγμένων της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα του Δήμου Καστοριάς, που προωθεί αυτόν τον επουράνιο μεγαλοϊδεατισμό και τον έχει αναγάγει σε κυρίαρχη ιδεολογία. Όσο και εκ μέρους των άλλων παραγόντων που μιλούν πολύ και αναλώνονται κουραστικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ιδεολογία αυτή είναι ιδιαίτερα αντιληπτή στο διαδίκτυο, ευρύτατα διαδεδομένη στους χρήστες των πλατφορμών αυτών (κοινωνικής δικτύωσης) σε βαθμό που προκαλεί παραισθήσεις μεγαλείου, ακόμη και για το φυσικό κάλλος της Καστοριάς. Γι’ αυτό άλλωστε στην περίοδο της "καραντίνας" υποστηρίχθηκε με σθένος στο διαδίκτυο η σκέψη, φαεινή ιδέα να γίνει η Καστοριά, τόπος παγκόσμιας συνάντησης καλλιτεχνών και πολιτισμού! 

Ναι, η πόλη που μισεί τα δένδρα, τα πάρκα, η πόλη που δεν έχει ούτε ερείπια για πνευματικό κέντρο, η πόλη στην οποία έχουν αμοληθεί οι ανώνυμοι υποστηρικτές του δημάρχου τρολλάροντας, συκοφαντώντας, εκφοβίζοντας, εκβιάζοντας ουσιαστικά, ποδοπατώντας κάθε τι και κάθε ένα που απλά δεν συμφωνεί, φιγουράρει να γίνει εκτός από... «παγκόσμιος τοπ προορισμός» για τον τουρισμό και… παγκόσμιο καλλιτεχνικό και πνευματικό κέντρο!

Εν τω μεταξύ τα επίσημα στοιχεία της κίνησης των αεροδρομίων στην χώρα (δημοσιεύονται στο τέλος της ανάρτησης), αποδεικνύουν ότι η Καστοριά διαγωνίζεται να φθάσει στην τελευταία θέση επάξια, αφού για την ώρα με κάτω από 5.000 επιβάτες σε ετήσια, μετά βίας υπερέχει από το (δημοτικό) αεροδρόμιο της Κάσου με πληθυσμό 1.084 άτομα, που εξυπηρετεί επιβάτες της άγονης γραμμής μόνο από Κάλυμνο και Ρόδο. Και ενώ στην κορυφή βρίσκονται οι υπερδυνάμεις του ελληνικού τουρισμού, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδος κ.ο.κ. με πολλά εκατομμύρια αφίξεων μόνο από αέρος. 

Στοιχεία που θα έπρεπε λογικά να προσγειώσουν αυτούς που τελικά εξυπηρετούν την απραξία και την αναποτελεσματικότητα των ίδιων και την αργομισθία του παρασκηνίου και των πολυάριθμων συμβούλων τους, με μισή αλήθεια και μυριάδες πολιτικά ψέματα. Όπως το ότι η Καστοριά ήταν και θα είναι παγκόσμια δύναμη στον τουρισμό!

* * *


Η περιοχή που δύο-τρεις μήνες, διέθεσε στην πανελλήνια επικαιρότητα εκλεγμένους, που επί ημέρες και νύχτες καλούσαν on line την πολιτεία να λάβει έκτακτα μέτρα έως και καραντίνα για την Καστοριά, λόγω των κρουσμάτων κ.ο.κ., τώρα διαμαρτυρήθηκε για τον ακριβώς αντίθετο, αλλά ίδιο στιγματισμό. Αφορμή ένα ασήμαντο γεγονός μιας ανακοίνωσης τηλεοπτικού σταθμού ότι εντοπίσθηκε ένα νέο κρούσμα πολίτη με κορωνοϊό, από την περιοχή της Καστοριάς. Που τελικά δεν ήταν νέο (κρούσμα), με αποτέλεσμα η αναφορά που τεχνικά ήταν εσφαλμένη, να προκαλέσει μια νέα εκστρατεία αλαλαγμών. Οι λοιπές διαμαρτυρίες και φωνές, απαιτούσαν την κεφαλή επί πίνακι των υπευθύνων και ενόχων... Προφανώς και δεν είναι σοβαρά αυτά τα φαινόμενα.

 

* * *


ΜΕΣΑ σε αυτό το καθόλου αισιόδοξο περιβάλλον εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενη αεροπορική εταιρεία για να καλύψει τις αεροπορικές πτήσεις προς/από Καστοριά για Αθήνα. Όπως και το γεγονός ότι περιορίζονται σημαντικά τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς από / προς άλλες πόλεις και μεγάλα αστικά κέντρα. 

Κανείς δεν σχολίασε επίσης το γεγονός ότι τελικά η πρόεδρος της Δημοκρατίας, που είχε περίπου δεσμευθεί να επισκεφθεί την Καστοριά όπως και την Ξάνθη (Θράκη) αμέσως μετά τους περιορισμούς κυκλοφορίας, στην πρώτη της έξοδο από Αθήνα στην περιφέρεια, τελικά μετέβη μόνο στην Θράκη. Ενώ είχε φημολογηθεί ότι αναμενόταν. Και όμως η είδηση δεν σχολιάστηκε, δεν εξηγήθηκε, αποσιωπήθηκε. 

Τις ίδιες ημέρες που ομόθυμα η κοινωνία του τοπικού facebook απαιτούσε να πέσουν κεφάλια για την ασέβεια του ΕΟΔΥ και το 1 νέο κρούσμα που τελικά δεν υπήρχε, οι δρόμοι της Καστοριάς όπως και η πόλη παρέμεναν έρημοι. 

Η πόλη που διεκδικεί παγκόσμιο τουρισμό, κάθε βράδυ, βυθίζεται στο σκοτάδι —κατά περιοχές— σε κεντρικούς δρόμους. Το ποιος είναι ο τελικός υπεύθυνος του κεντρικού φωτισμού των σκοτεινών δρόμων της πόλης, δεν αλλάζει την διαπίστωση πώς τόσο σκοτάδι δεν παρατηρήθηκε ποτέ, σε οποιαδήποτε δημοτική θητεία στο παρελθόν. 



Φωτογραφίες: 

Το φετινό σλόγκαν του ΕΟΤ για τον ελληνικό τουρισμό ["εδώ"] σε "διάλογο" με την εικόνα που παρουσιάζει η λίμνη της Καστοριάς στην νότια παραλία της πόλης, την οποία εξακολουθούν να εμπλουτίζουν αστικά λύματα, από όσους δεν συνδέονται στο (πανάκριβο) δίκτυο αποχέτευσης της ΔΕΥΑΚ. 

Το πνευματικό κέντρο της Καστοριάς, των τελευταίων πολλών-πολλών ετών.



Επιβατική κίνηση

ελληνικών αεροδρομίων 2019




Αθηνών: 25.574.030 (68 εταιρείες)
Ηρακλείου: 7.933.558 (45 εταιρείες + 33 εταιρείες τσάρτερ)
Θεσσαλονίκης: 6.897.057 (50 εταιρείες)
Ρόδου: 5.542.567 (53 εταιρείες + 28 εταιρείες τσάρτερ)²
Κερκύρας: 3.275.897 (53 εταιρείες)
Χανίων: 2.983.542 (41 εταιρείες)
Κω:  2.676.644 (46 εταιρείες)
Σαντορίνης:  2.300.408 (35 εταιρείες)
Ζακύνθου: 1.810.427 (42 εταιρείες)
Μυκόνου: 1.520.145 (33 εταιρείες)
Κεφαλονιάς: 774.170 (30 εταιρείες)
Πρεβέζης: 625.790 (27 εταιρείες)
Μυτιλήνης: 496.577 (13 εταιρείες)
Σάμου: 467.395 (22 εταιρείες)²
Σκιάθου: 446.219 (17 εταιρείες)¹
Καβάλας: 323.310 (17 εταιρείες)
Καλαμάτας: 278.961 (16 εταιρείες)²
Χίου: 229.749 (3 εταιρείες)2
Καρπάθου: 222.812 (16 εταιρείες)³
Αλεξανδρούπολης: 211.954 (3 εταιρείες)
Αράξου: 182.129 (13 εταιρείες)
Ιωαννίνων: 134.011 (4 εταιρείες)
Λήμνου: 94.227 (3 εταιρείες)
Νάξου: 86.210 (2 εταιρείες)
Μήλου: 77.501 (2 εταιρείες)
Σητείας: 61.877 (4 εταιρείες - Δημοτικός αερολιμένας)
Ικαρίας: 41.521 (2 εταιρίες)¹
Αγχιάλου: 41.357 (3 εταιρείες)
Κυθήρων: 37.031 (3 εταιρείες)
Λέρου: 27.606 (2 εταιρείες  - Δημοτικός αερολιμένας)¹
Σκύρου: 18.103 (2 εταιρείες)¹
Σύρου: 18.047 (1 εταιρεία)¹
Αστυπάλαιας: 14.029  (1 εταιρεία)¹
Καλύμνου: 10.976  (1 εταιρεία)¹
Καστελόριζου: 5.434 (1 εταιρεία - Δημοτικός αερολιμένας, πτήσεις μόνο προς Ρόδο)ω
Καστοριάς: 4.301 (1 εταιρεία)¹
Κοζάνης: 4.239  (1 εταιρεία)¹
Κάσου: 3.048 (1 εταιρεία - Δημοτικός αερολιμένας, πτήσεις μόνο προς Κάρπαθο και Ρόδο )³ 

[1] άγονη γραμμή από Αθήνα 
[2] άγονη γραμμή από Θεσσαλονίκη
[3] άγονη γραμμή Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Καστελόριζο


Φωτογραφία:

Το πρόσφατα ανακαινισμένο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, αρχικού κόστους ανακατασκευής 52 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χρησιμοποιούν και αρκετοί Καστοριανοί.



Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 11 Ιουνίου 2020, αρ. φύλλου 1934


Σχετικές αναρτήσεις:

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/12/20

    Η Καστοριά έχει τις δύο μεγάλες ναυαρχίδες τοπικών ατραξιόν,το ενυδρείο Πατριάρχης Βαρλολομαίος,και το βυζαντινό μουσείο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/12/20

    Ο Πρόεδρος του FB θα ασχοληθεί με τα προβλήματα του τόπου μας ή μόνο θα παίζει στοίχημα στο ποδόσφαιρο 5 ευρώ..;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/12/20

    Τώρα γιατί το ενυδρείο λέγετε Πατριάρχης Βαρλολομαίος ένας θεός ξέρει. Καλά ρε παιδιά δεν υπάρχει κανένας καστοριανός επιστήμονας να τον τιμήσουμε και δίνουμε στο ενυδρείο το όνομα ενός ιερέα; Είναι σαν να ονομάσουμε το καμπαναριό της μητρόπολης Κάρολος Δαρβίνος. Θεός φυλάξοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/12/20

      Αυτό σε πείραξε εσένα, ναι μεν άκυρη η ονομασία αλλά είναι το τελευταίο που απασχολεί τον άνεργο Καστοριανοι. Αν το έλεγαν δηλαδή Δαρβίνο η Γουλιανό θα είχε περισσότερο τουρισμό.;;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος28/12/20

      Απλώς απόρησα ρε παιδί. Πότε θα μάθουμε σε αυτήν την πόλη να δεχόμαστε καλοπροαίρετες γνώμες χωρίς να σκοτώνουμε τον αγγελιοφόρο; Αν δεν κάνω λάθος τα ενυδρεία δεν γίνονται για να φέρουν τουρίστες αλλά για να μορφώσουν τον λαό.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος28/12/20

      Το ενυδρείο δεν έγινε για να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας. Το όνομα Πατριάρχης Βαρλολομαίος δείχνει μία νοοτροπία που περισσότερο ταιριάζει στην Τουρκία του Ερντογκάν και λιγότερο σε μία πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα.

      Διαγραφή
  4. Αρετή Βασιλειάδου [fb]28/12/20

    (Η ιδεολογία αυτή είναι ευρύτατα διαδεδομένη στο διαδίκτυο, σε βαθμό που προκαλεί παραισθήσεις μεγαλείου. Γι’ αυτό άλλωστε στην περίοδο της "καραντίνας" υποστηρίχθηκε με σθένος στα κοινωνικά δίκτυα η σκέψη, φαεινή ιδέα να γίνει η Καστοριά, τόπος παγκόσμιας συνάντησης καλλιτεχνών και πολιτισμού! Ναι, η πόλη που μισεί τα δένδρα, τα πάρκα, η πόλη που δεν έχει ούτε ερείπια για πνευματικό κέντρο, η πόλη στην οποία έχουν αμοληθεί οι ανώνυμοι υποστηρικτές του δημάρχου τρολλάροντας, συκοφαντώντας, εκφοβίζοντας, εκβιάζοντας ουσιαστικά, ποδοπατώντας κάθε τι και κάθε ένα που απλά δεν συμφωνεί, φιγουράρει να γίνει εκτός από... «παγκόσμιος τοπ προορισμός» για τον τουρισμό και… «παγκόσμιο καλλιτεχνικό και πνευματικό κέντρο»!)

    Δύο πράγματα που δεν μπορεί ο ανθρώπινος νους να μετρήσει είναι το άπειρο...
    Και η ηλιθιότητα...

    Αρετή Βασιλειάδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ