5.3.18

Λόγος & Αντίλογος




Στο υπ’ αρ. 889 φύλλο της «ΟΔΟΥ» με ημερομηνία 8-6-2017 δημοσιεύεται η διαμαρτυρία δέκα Παμμακεδονικών Οργανώσεων της Αμερικής, Ουαλίας, Αυστραλίας, Καναδά, Βικτωρίας, Μελβούρνης, Νότιας Αυστραλίας, Ένωση Ευρώπης, Αφρικής και Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ελλάδος με μια φωνή από τα πέρατα της Γης, κατά βουλευτών του κόμματος της Ν.Δ. για τον λόγο ότι υπέβαλαν επερώτηση στην Βουλή κατά του βουλευτή του ΣυΡιζΑ κ. Π. Καμμένου, ο οποίος αφ’ ενός μεν δήλωσε ότι δεν δέχεται το όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια και αφ’ ετέρου υπέδειξε να δημιουργηθεί στα Βαλκάνια χριστιανικό τόξο ως εγγύηση για την Δύση.

Αρμόζει να εκφράζεται ο κάθε βουλευτής με τέτοιο τρόπο ανεύθυνο για τέτοιας σημασίας εθνικά θέματα; Το ότι δεν αποδέχεται το όνομα Μακεδονία το έμαθε από το κόμμα της Ν. Δημοκρατίας, όταν ήταν στέλεχός της, όταν άλλοι διατηρούσαν επιφυλάξεις και κρύβονταν. Και τώρα ξεσηκώθηκαν οι οργανώσεις να κάνουν ήρωα τον κ. Π. Καμμένο για ευνόητα θέματα. Όμως οι Παμμακεδονικές δεν αναφέρθηκαν καθόλου στο «χριστιανικό τόξο». Αυτό είναι το σοβαρότερο, διότι τα μισά βαλκάνια είναι ήδη ενταγμένα στην ΕΕ και τα άλλα είναι στις διαπραγματεύσεις εντάξεως. Λοιπόν τόσο γνωρίζει τα θέματα ο εν λόγω, ή είναι σε πλήρη συμφωνία με το νέο του κόμμα που εξακολουθεί να πιστεύει στο Grexit με τις απύθμενες καθυστερήσεις και τις προφάσεις, δυσφημίσεις και γελιοποιήσεις με τα κασκόλ και τις λυμένες γραβάτες.



Δυστυχώς και οι ενέργειες από πλευράς μας δεν είναι σωστές, γιατί το πρόβλημα επίσημα δεν αντιμετωπίζεται ως Ελληνικό, αλλά με την ονομασία Μακεδονικό. Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν εννοούν ότι η περιοχή αυτή φθάνει έως την Θεσσαλία. Μάλιστα προ ολίγων μηνών ο υπουργός κ. Μουζάλας εκφράστηκε –σκωπτικά- και απερίσκεπτα στο όνομα Μακεδονία, ενώ ο λαλίστατος κ. Καμμένος δεν ζήτησε την αποπομπή του. Το κατάπιε.

Επίσης ως προς το γλωσσικό ιδίωμα εγγύς των συνόρων ένθεν και εκείθεν, φυσικό είναι οι κάτοικοι από χρόνια να λένε καλημέρα στα ελληνικά και αντίστοιχα οι άλλοι το ίδιο. Ποιο το κακό εν προκειμένω; Το ίδιο συμβαίνει και με την Γερμανία και την Ολλανδία. Το Βέλγιο με την Γαλλία. Τι πιο πολιτισμένο και ανθρώπινο; Είμαστε ξεχωριστές χώρες. Αυτό φάνηκε τελευταίως και από τον σεβασμό των συνόρων, όταν αρνήθηκαν με συρματοπλέγματα την είσοδο των άμοιρων θυμάτων του πολέμου από τους Αμερικανούς, Ρώσους και ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχει θέμα Μακεδονικό, ούτε γλωσσικό και κακώς, κάκιστα πολλοί, και Έλληνες αγωνίζονται για ανόητα και πεθαμένα θέματα. Τέρμα πια· η γειτνίαση θα υπάρχει και θα έχει αυτή την σχέση η χώρα μας συνεχώς. Απορώ γιατί δεν γίνεται λόγος για τα διαμερίσματα από Στερεά Ελλάδα μέχρι και την Βόρεια Πελοπόννησο, όπου ομιλείται και η αρβανίτικη γλώσσα;

Η Ελλάδα που προσεχώρησε από τον εθνάρχη Κ. Καραμανλή το έτος 1957 στην ΕΟΚ είναι από τα σύνορα μέχρι το Ταίναρο. Απορίας άξιο είναι πάντως πού ήταν όλοι αυτοί όταν ο Μπους πετούσε το όνομα στην Βαρντάσκα.

Αλλά και οι Αθηναίοι που διαπραγματεύονται το πανελλήνιο αυτό θέμα, ως Μακεδονικό έχουν μεγάλη ευθύνη. Ήρθε να στήσουν δύο αγάλματα μπροστά στο Μουσείο των Αθηνών:

α) το άγαλμα του εθνάρχη Καραμανλή, επειδή ανέδειξε την Αθήνα με τα έργα του σε σύγχρονη πρωτεύουσα και ενέταξε την χώρα της Ανατολής στην Ευρώπη, στην μάνα της ανθρωπότητας. Ναι, εκεί βρισκόταν ύστερα από τις δύο αριστερές συμφορές, 1942-1945 και 1946-1950.

β) του Μ. Αλεξάνδρου, ο οποίος το έτος 390 π.Χ. ένωσε τα κρατίδια (Αθηνών, Θηβών, Πλαταιών, Κορίνθου) με την Βόρεια του Αριστοτέλη-Αλεξάνδρου και έγινε η Ελλάδα μία. Και την οδήγησε στα πέρατα της Γης, όπου ιδρύθηκαν 70 πόλεις με το όνομα του Αλέξανδρου κι έγινε παντού γνωστή η Ελλάδα. Ενώ έχουν στηθεί αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου παντού στον κόσμο, όπως αυτό π.χ. της πιο πάνω φωτογραφίας -της Καστοριανής Σοφίας Χωματοπούλου- με το άγαλμα του στρατηλάτη, κοντά την μονή του Αγίου Γερασίμου στην έρημο του Ιορδάνη στο Ισραήλ.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Νικόλαος Πρώϊος


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Σεπτεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 901

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ