6.3.18

Λόγος & Αντίλογος


ΕπάνΟΔΟΣ

Αγαπητή Οδός,
Πέρασαν χρόνια οκτώ, μα είναι σαν χθες.
Τα βήματα μου μ' οδηγούν, ξανά, μπροστά σε σένα.Στέκω για άλλη μια φορά εδώ: στο σταυροδρόμι του διλλήματος, ποιον  δρόμο, άραγε, Εγώ να επιλέξω; Εσύ, δρόμος τραχύς και δύσβατος, μια ανηφοριά από πέτρες και από χώμα κι όμως, ούτε στιγμή το δίλλημα δε στάθηκε στο νου μου!

Αθανασίου του Θωμά Δόλλα

Υ.Γ.Ι. Ο Ιατρός Παπανικολάου, γνωστός σε όλους μας από το ΤΕΣΤ ΠΑΠ, επέλεξε την σύζυγο του κατά την διάρκεια μίας ανάβασης σε μία κακοτράχαλη πλαγιά. Αυτό που την έκανε να ξεχωρίσει στα μάτια του μεγάλου Έλληνα Επιστήμονα ήταν το γεγονός ότι, παρά την ασθενική της εμφάνιση και τα τρύπια παπούτσια που φορούσε, δεν σταμάτησε ούτε μία στιγμή την ανάβαση και δεν διαμαρτυρήθηκε ούτε μία φορά για τις σκληρές συνθήκες που αντιμετώπισαν όλοι οι συνοδοιπόροι, κατακτώντας με τον ιδρώτα και το αίμα των ποδιών της την κορυφή, στο τέλος μιας ανηφοριάς από πέτρες και από χώμα. Για να γίνει γυναίκα του της έθεσε τρεις όρους, με σκληρότερο τον τελευταίο: να μην του ζητήσει ποτέ να κάνουν παιδιά. "Ένα παιδί ποτέ δεν θα αγαπήσει τον γονιό στον βαθμό που ο γονιός αγαπάει το παιδί του", της είπε χαρακτηριστικά.
Υ.Γ.ΙΙ. Στην ελληνική γλώσσα οι λέξεις: "Ιατρός", "Στρατηγός" & "Δάσκαλος", εμπεριέχουν την έννοια του "Κυρίου". Συνεπώς η φράση "κυρ Δάσκαλε" είναι πλεονασμός.


ΙΙ

Αγαπητή Οδός,

Με ξένου λόγια πώς τολμώ, να συστηθώ μαζί σου;
Τα λόγια αυτά όμως θα το δεις, περήφανα τα λέω:

''Δεν χωρίζω τους ανθρώπους όπως κάνουν οι στενόμυαλοι σε Έλληνες & βάρβαρους. Δεν με ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών, ούτε η ράτσα που γεννήθηκαν.Τους καταμερίζω με ένα μόνον κριτήριο, την αρετή. Για μένα κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρο."

Αθανασίου του Θωμά Δόλλα

Υ.Γ. Ι. Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Αλεξανδρινό Φιλόσοφο Ερατοσθένη (257- 194 π.Χ.) , ο οποίος ήταν ο τρίτος διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Τα αποδίδει στον Μέγα Αλέξανδρο κατά την ομιλία του σε συμπόσιο  στην πόλη Ώπης το 324π.Χ.
Υ.Γ.ΙΙ. Επίσης ο Ψευδοκαλλισθένης, στο βιβλίο Γ' γ', τα αποδίδει σε γέροντες  αυτήκοους ακροατές.

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 14 και 21  Σεπτεμβρίου 2017, αρ. φύλλων 901 και 902 αντίστοιχα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ