21.5.19

Το Σκάκι


Olympia Teligioridou ODOS Kastoria
Η κυρία Τελιγιορίδου με την αγία Μακρίνα.

12. c3 d5  -  13. cxd4 Be6

Στις λαϊκές αγορές της πολιτικής



 Στη λαϊκή αγορά της Καστοριάς πήγε η υποψήφια δήμαρχος κ. Κ. Σπύρου να χαιρετίσει τον κόσμο, να συνομιλήσει μαζί του και να μάθει τα προβλήματά του. Τώρα προεκλογικά, διότι όταν εκλεγεί δήμαρχος πρέπει, όπως είπε, να «τρέχει κάθε τρεις και λίγο στην Αθήνα» για την καλύτερη πληροφόρηση και την άμεση ενημέρωση για τα ευρωπαϊκά προγράμματα (sic) που θα «τρέχουν» για τους δήμους. Μάλιστα. Μήπως θα είναι καλύτερα να εγκατασταθεί (λέμε τώρα) ο δήμαρχος Καστοριάς στην Αθήνα; Εδώ, μην ανησυχείτε τόσο, θα διοικούν οι αντιδήμαρχοι. Μεγαλεία η Καστοριά, ο ένας στις Βρυξέλλες κι ο άλλος στην Αθήνα. Εμείς δεν ψηφίζουμε για δήμαρχο, για πρόξενο ή πιο σωστά για πρεσβευτή της Καστοριάς θα ψηφίσουμε!

 Αναγνώστριες της στήλης μας ενημέρωσαν ότι: «όχι δε βγήκε βόλτα στη λαϊκή η υποψήφια δήμαρχος, η τσάντα της –γνωστού οίκου μόδας– βγήκε μπροστά και αυτή την ακολουθούσε περήφανα» καθότι ξεχώριζε στις φωτογραφίες. Με αφορμή αυτή τη “ζηλόφθονη” φωτογραφική παρατήρηση, η στήλη ενημερώθηκε και για άλλες τσάντες που προβάλλονται τυχαίως, όπως η τσάντα της βουλευτίνας κ. Μ. Αντωνίου, διάσημου γαλλικού οίκου μόδας και της περιφερειακής συμβούλου κ. Α. Κανδύλη, επίσης γαλλικής προέλευσης, αξίας 3.700 € και 2.200 € αντίστοιχα.

«Στην πολιτική, δύο πράγματα έχουν σημασία: το πρώτο είναι τα λεφτά και δε μπορώ να θυμηθώ ποιο είναι το δεύτερο» 
Μαρκ Χάννα (Αμερικανός πολιτικός)

 Οι «very-very… χολοσκασμένες αναγνώστριες», όπως θα έλεγε και η Βασιλειάδου, συμφώνησαν στην παρατήρηση ότι όταν μία αιρετή προβαίνει σε δηλώσεις για τα «μεγάλα ποσοστά ανεργίας του τόπου μας, για την ερήμωση και τη φτώχεια της Καστοριάς, για τα “παιδιά μας”  -και τη φουκαριάρα την μάνα μας- που φεύγουν οικονομικοί μετανάστες», δεν είναι και τόσο πολιτικά ορθό να περιφέρεσαι χαμογελαστή με παρόμοια τσάντα και να κυριαρχεί σε πρώτο πλάνο στις φωτογραφίες σου.

«Δείξε μου την τσάντα σου, να σου πω ποιος είσαι».

 Ποίηση του Πεσσόα  επιστράτευσε ο κ. Ι. Κορεντσίδης, σαν τα ποιήματα που λογομάχησαν Τσίπρας και Καμμένος στην Βουλή.
Οι «νόρμες» και η «ενσυναίσθηση» που χρησιμοποίησε όμως ο κ. Κορεντσίδης, δεν βρήκαν ποιητική ανταπόκριση από κανέναν συνυποψήφιο του. Εξαίρεση η δήλωση του κ. Μαγαλιού: «όσο ζω και αναπνέω δηλώνω ενεργός στρατιώτης Καστοριάς».

«Είμαι αυτός που νομίζω; Μα νομίζω πως είμαι τόσα πολλά πράγματα»
Φερνάντο Πεσσόα (Πορτογάλος συγγραφέας-ποιητής)

 Ατυχείς οι δηλώσεις της κ. Κ. Σπύρου σχετικά με τη φιλοξενία προσφύγων στην Καστοριά: «Θα αντισταθώ σθεναρά στην αλόγιστη εισροή των μεταναστών (sic) που αυτό μπορεί να επιφέρει προβλήματα. Για την ώρα δεν είχαμε προβλήματα αλλά ενημερώνομαι ότι έρχονται νέες ομάδες. Και η μεγαλύτερη μερίδα των ανθρώπων δε θέλουν αυτή την εισροή των μεταναστών για την ασφάλειά τους και ενδεχομένως θα είναι μια άσχημη εικόνα για μας. Ένας σωστός αυριανός δήμαρχος πρέπει να αποφασίσει να λυθεί το πρόβλημα». 

 Και πώς θα λύσει το «πρόβλημα» της δυστυχίας των ανθρώπων (ένθεν κακείθεν) η κυρία υποψήφιος; Με τον τουρισμό! Ο οποίος θα εκτοξευτεί προφανώς σαν ένας Challenger και θα μετατραπεί η Καστοριά σε Μύκονο, Σαντορίνη, τι λέω; Παρίσι! Και  έτσι, επειδή θα είναι πλήρεις τα ξενοδοχεία από τους τουρίστες, δε θα υπάρχουν δωμάτια για τους μελαμψούς. Σατανικό!

 Τελικά αποδεικνύεται ότι οι υποψήφιοι δε φωτογραφίζονται μόνο, αλλά έχουν και θέσεις και προγράμματα. Δίνουν «Τελικές λύσεις» παντού, έχουν και «Endlösung» για θέματα που απασχολούν την κυρία Αντωνίου και κάποια τοπικά ΜΜΕ. Πολιτικές «ευαισθησίες» είναι αυτές, που διανθίζουν τον δημόσιο (λέμε τώρα) λόγο της Καστοριάς.

 Και μια που αναφέρθηκε το «Endlösung»: κανείς απ’ αυτούς και αυτές που απασχολούνται με την εβραϊκή κοινότητα της Καστοριάς, δε θα αντιδράσει σε αυτά τα λυπηρά τοπικά φαινόμενα;

«Νιώθω για σε, πατρίδα μου, στα σπλάχνα χαλασμό»
Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

 Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών κ. Γ. Χατζησυμεωνίδης δήλωσε ότι «δεν αρμόζει ο κλάδος της γούνας να πάει στα Σκόπια». Προφανώς για τον πρόεδρο του ΣΕΓ αρμόζει να πάει μόνο στην Αθήνα.
Πατριωτισμός είναι η αγάπη για τον τόπο σου. Μην είναι οι κάμποι, μην είναι τα βουνά; Της Αττικής;

 Έγινε κι αυτό: Ο κ. Ι. Κορεντσίδης ως υποψήφιος δήμαρχος Καστοριάς, με μία αμφιλεγόμενη και συμβολική κίνηση –που προκάλεσε αρνητικά σχόλια– επισκέφθηκε την Έκθεση γούνας του ΣΕΓ στην Αθήνα.

«Ου συ με λοιδορείς, αλλ’ ο τόπος»
Αίσωπος: Έριφος και λύκος

 Ουχί! Η υφυπουργός κ. Ολ.Τελιγιορίδου καμμία σχέση δεν έχει με ακριβές τσάντες. Τελευταία φαίνεται να προσεγγίζει περισσότερο την Εκκλησία από ό,τι μας έχει συνηθίσει ο ιδεολογικός της χώρος. Παρευρέθηκε σε χειροτονία μητροπολίτη στην Αθήνα και είχε θερμή συζήτηση με ιερείς και ιεράρχες. Ξανασυναντήθηκε πάλι με μητροπολίτες στην Καστοριά σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα. Την στιγμή που το κόμμα της είναι –εννοείται– υπέρ του διαχωρισμού Kράτους-Eκκλησίας, αυτή προσεγγίσει την δεξιά του Κυρίου. Από τ’ αριστερά.

 Μετά την "προεκλογική" παρέλαση της 25ης Μαρτίου η υφυπουργός δήλωσε ότι «η Μακεδονία πολιτισμικά και ιστορικά είναι μία και ελληνική». 
-Δηλαδή η Βόρεια Μακεδονία και Δυτική Μακεδονία είναι… τι;

Καληνύχτα Ελλάδα 
Όπου και να ΄σαι


Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Απριλίου 2019, αρ. φύλλου 980


Σχετικά: 

2 σχόλια:

  1. Το Σκάκι22/5/19

    R.I.P Niki Lauda.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/5/19

    Δε μπορώ να πιστέψω αυτό που βλέπω!!!!!!!!!
    Είναι σίγουρα ΣΥΡΙΖΑ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ